O tome kako se preselio u Hrvatsku i otvorio uspješnu polikliniku popričale smo s dr. Peterom Lohuisom

O tome kako se preselio u Hrvatsku i otvorio uspješnu polikliniku popričale smo s dr. Peterom Lohuisom

Poliklinika LF Medical Group suvremena je međunarodna, nizozemsko – hrvatska klinika s dnevnom bolnicom s adresama u Amsterdamu i u Zagrebu. Klinika je dobila ime prema svojim osnivačima, dr. sc. Borisu Filipoviću te dr. sc. Peteru Lohuisu. Međutim, oni su samo dva od sveukupno 15 članova koji čine tim doktora u Lohuis Filipović Medical Groupi. Njihova misija je povećati cjelokupnu kvalitetu zdravlja i života klijenata s dugotrajnim pozitivnim efektom.

Zadovoljstvo i povratne informacije njihovih klijenata definitivno govore da su na pravom putu. O tome što ih čini posebnima i što sve nude svojim klijentima, popričale smo s dr. sc. Peterom Lohuisom koji se u Hrvatsku preselio iz Nizozemske kako bi pokrenuo jednu od najuspješnijih poliklinika u regiji. On je jedan od začetnika novih metoda moderne rinoplastike, a k tome uspješno liječi glavobolje i apneju uz neke od najnovijih metoda kojima se rješavaju i problemi poput hrkanja. Detalje možete otkriti u nastavku.

 • Vi ste prvi stranac liječnik koji je došao u Hrvatsku i pokrenuo jednu međunarodnu kliniku i bolnicu? Kako ste se odlučili na tako veliki pothvat da iz Nizozemske dođete baš u Hrvatsku?

Oduvijek sam bio sklon novim izazovima, tom procesu stvaranja koji je glavna pokretačka snaga života. S druge strane, život je izuzetno nepredvidiv i kada je kolega Filipović prije pet godina došao u Nizozemsku na subspecijalizaciju iz plastične kirurgije lica, uistinu nisam planirao život izvan Nizozemske. Međutim, radio sam tijekom života u najvećim medicinskim centrima u Nizozemskoj i SAD-u i koliko god to imalo svoje prednosti oduvijek sam imao veliku želju napraviti svoju kliniku – bolnicu. Kroz prijateljstvo s kolegom Filipovićem, dobio sam priliku bolje upoznati Hrvatsku i Zagreb, njezine potencijale te sam se bez previše dvoumljenja odlučio za ovaj korak. 

 • Koje su prednosti, a koje su mane pokretanja klinike u zemlji kao što je Hrvatska?

Bez pravog partnera u poslu mislim da bi za stranca bilo izuzetno teško započeti kompleksan posao kao što je klinika, pa onda i bolnica, u bilo kojoj zemlji pa tako i u Hrvatskoj. S kolegom Filipovićem sam započeo proces otvaranja prvo u glavi, pa na papiru, još dok je on bio u Nizozemskoj. Nakon njegovog povratka u Zagreb, u relativno kratkom vremenu od godinu dana, imali smo potpuno novo otvorenu polikliniku, a godinu kasnije i dnevnu bolnicu. U cijelom procesu imali smo stvarno puno podrške svih institucija u Hrvatskoj i HABOR-a koji su nam omogućili da svoju ideju ostvarimo u rekordnom roku. 

 • Koje su to medicinske i druge ideje koje ste imali prilikom otvaranja klinike u Hrvatskoj? Što je to što ste željeli prenijeti iz Nizozemske u Hrvatsku?

Usprkos odličnim liječnicima u Hrvatskoj, organizacija medicinskih usluga je nešto što može biti organizirano i ponuđeno na sasvim jedan drugi način – klinika koja multidisciplinarno rješava specifičan medicinski problem. Drugo je sustav edukacije koji odlično funkcionira u sklopu programa subspecijalizacija pri European Academy for Facial Plastic Surgery koji smo prenijeli u našu kliniku i sada imamo ljude iz cijelog svijeta koji dolaze u Zagreb na najviši oblik edukacije u plastičnoj kirurgiji. 

 • Vaša klinika ima urede i u Zagrebu i u Amsterdamu. No, čime se točno ona bavi u Zagrebu?

Mi smo međunarodna klinika to je istina, s uredima u Amsterdamu gdje u pravilu radimo samo preglede pacijenata i onda oni dolaze na razne operacije u Zagreb. Specijalizirani smo za kompletnu estetiku lica i tijela s usko podijeljenim timovima – kolega Filipović i ja izvodimo sve vrste operacije na licu i vratu, dok kolega plastični kirurg Božo Gorjanc izvodi zahvate na grudima i tijelu. 

 • Osim estetike, Poliklinika Lohuis Filipović bavi se cijelim nizom medicinskih djelatnosti. Koje su to?

Naša ideja je od početka bila razvijati, osim estetike, i medicinu. Tako smo u ove tri godine okupili vrhunski tim liječnika, njih ukupno 15. Ideja nam je bila stvoriti centre po uzoru na nizozemske klinike koje rješavaju određeni medicinski problem na način da više liječnika sudjeluje u procesu dijagnostike i onda liječenja. Upravo je to pristup koji se pokazao izrazito uspješan u Nizozemskoj pa umjesto da imate kliniku za ORL, imate centar koji usko rješava određeni problem suradničkim pristupom više liječnika. Primjerice, glavobolju rješavaju neurolozi, ORL, anesteziolozi i stomatolozi, a sve s ciljem rješavanja problema.

 • Koji su medicinski centri koje ste osnovali do sada?

Danas naši medicinski timovi rade u centrima: APNEJA, VENE, ŠTITNJAČA, GLAS, GLAVOBOLJA, SINUSI, INKONTINENCIJA. To znači da u sastavu klinike imamo neurologiju, ORL, kirurgiju, UZV, citologiju, dermatologiju, urologiju, ginekologiju, plastičnu kirurgiju, medicinu spavanja i dr. Izdvojio bih APNEJU koja je veliki problem u Hrvatskoj. Ona je nedovoljno dijagnosticirana, a metode liječenja su do sada bile ograničene na CPAP aparate. Mi smo kroz kliniku uveli dodatnu dijagnostiku – endoskopiju tijekom spavanja – te mnoge nove metode liječenja, od kirurških do zubnih udlaga koje rješavaju i hrkanje. 

 • U centru za glavobolje možete kirurški liječiti kronične glavobolje poput migrena. Kako je to moguće?

Tijekom zadnjih 10 godina, kolega Filipović i ja smo zajedno s nekolicinom drugih kolega iz EU i SAD-a razvili minimalno invazivne kirurške tehnike kojima otpuštamo živce na glavi i vratu i to se pokazalo izuzetno uspješno. Naša klinika je jedina u ovom dijelu Europe kaj nudi te vrste zahvata, ali i mnoge druge za liječenje glavobolja. 

 • Nalazimo se evo i u vašem stanu u Zagrebu, osjećate li se ovdje kao kod kuće ili se možda i dalje osjećate poput stranca?

Zagreb je moj drugi dom, stan u kojemu se nalazimo sam uređivao zadnje tri godine i potpuno odgovara mom stilu življenja. Također, stekao sam puno prijatelja kroz posao i privatno i uistinu uživam ovdje. 

 • Koliko vremena provodite u Hrvatskoj?

U pravilu u Zagrebu sam svaki mjesec, otprilike sedam dana. Pokušavam što više biti ovdje, međutim moj posao u Nizozemskom Institutu za tumore Antoni van Leeuwenhoek, gdje sam voditelj tima za plastičnu rekonstrukcije lica, je nešto mi također oduzima vrijeme, ali i pruža veliko zadovoljstvo. 

 • Kako provodite svoje vrijeme u Zagrebu kada niste u sali?

Jako volim sport, naročito tenis, a otkad sam u Zagrebu puno vremena provodim i na boksu koji sam prvi put i probao ovdje. 

 • Nos je najistaknutija značajka lica. On može potpuno dominirati estetikom lica, odrediti karakter i na određen način definirati našu komunikaciju s drugima. Što biste rekli da je najvažnije na što je potrebno obratiti pozornost prilikom donošenja odluke želimo li ići na korekciju nosa ili ne?

Uistinu operacija nosa, rinoplastika, se smatra najzahtjevnijom estetskom operacijom koja u sebi ima i funkcijski dio stoga razlozi za odlazak na operaciju mogu biti i medicinski opravdani i mi uvijek nastojimo poboljšati funkciju nosa, u svakom slučaju. Estetski dio je individualan jer svi mi želimo bolje izgledati, imati više samopouzdanja i to su neki opravdani razlozi za operaciju. Ključ je da izgledate prirodno, neoperirano i da je taj rezultat dugotrajan.  

 • Jedan ste od začetnika novih metoda moderne rinoplastike koje se nazivaju piezo, prezervacijska i strukturalna rinoplastika. Autor ste knjige o isključivo rinoplastici koja je standarni udžbenik Europske Akademije za Plastiku Lica – EAFPS. Možete li nama kao laicima reći što ove metode razlikuje od drugih postojećih metoda?

U zadnjih 10 godina se fundamentalno promjenilo znanje koje imamo o rinoplastikama. Operacije danas moraju biti prezervacijske i strukturalne jer je to jedini način na koji se struktura nosa može očuvati kako bi taj nos i za 30 godina bio stabilan. Stare tehnike operiranja koje su redukcijske i kojima se nos previše smanjuje na račun kosti i hrskavica, već za godinu dana mogu stvarati ozbiljne estetske i medicinske probleme jer nos nema potrebnu strukturalnu čvrstoću. Novim tehnikama, poput piezo, oblikujemo kosti ultrazvučnim aparatima, a hrskavice oblikujemo, pomičemo i modeliramo tehnikama prezervacije. Svaki nos na taj način individaliziramo za lice. 

 • Ovaj mjesec vaša klinika organizira simpozij specifično posvećen samo operaciji rinoplastike, Intercontinental Rhinoplasty, i ovo je prvi put da se u Hrvatskoj organizira takav međunarodni skup. Možete li nam reći nešto više o tome?

Ovaj simpozij sam do sada organizirao devet puta po cijelom svijetu, od Nizozemske, Kolumbije do Turske, a ovo 10. jubilarno izdanje smo odlučili organizirati u Hrvatskoj kako bismo upravo te moderne tehnike operiranja prenijeli u Zagreb i Hrvatsku. Tijekom dva dana, 11.  i 12. studenog, jedni od najvećih imena svjetske rinoplastike, kao što je moj kolega Fazil Apaydin, bivši predsjednik EAFPS, će boraviti u Zagrebu. 

 • Vaša klinika je poznata po kirurškom pristupu u kojemu cijelo lice pomlađujete u ‘jednom aktu’ – LF FULL FACE. O čemu se tu radi?

Kako starimo razne podjedinice lica treba dovesti u sinergiju. Iz tog razloga često kombiniramo više zahvata u jednoj operaciji – deep plane facelift, endoskopski browlift, gornja i donja blefaroplastika s transferom masti, necklift i liplift. Takvu vrstu zahvata mogu izvesti jedino dva kirurga koji se jako dobro poznaju u operativnom polju, poput doktora Filipovića i mene. To je zlatni standard prirodnog kirurškog pomlađivanja. 

U kirurgiji pomlađivanja je ključ u dobroj mobilizaciji struktura lica i vrata. Iz tog razloga i izvodimo uvijek deep plane facelift koji jedini uistinu podiže lice, a to rezultira prirodnim i dugotrajnim rezultatom bez ožiljka jer je čitavo podizanje lica učinjeno u dubokim strukturama, a ne na koži.

 • U kojem smjeru biste još voljeli razvijati LF Polikliniku u budućnosti? Po čemu biste još voljeli da postane prepoznatljiva u Hrvatskoj, ali i regiji?

Naš cilj je razvijati estetiku i medicinu na najvišem svjetskom nivou, u skladu s tim konstantno uvodimo nove zahvate pa smo tako, primjerice, u estetici lica i tijela u zadnjih godinu dana u ponudu uveli revolucionarnu tehnologiju pomađivanja – FACETITE i BODYTITE. U medicini planiramo u sljedećem periodu poraditi na centru za GLAVOBOLJU i tu planiramo organizirati novi kongres kako bismo kolege i pacijente upoznali s inovativnim novim operacijama migrene koje jako uspješno izvodimo. Sve u svemu možete očekivati puno noviteta.

Poliklinika Lohuis Filipović Medical Group nalazi se na Trgu J.F. Kennedyja 6b u Zagrebu, a kontaktirati ih možete na broj telefona 01/2444-646 ili putem maila na [email protected]. Kako biste ostali u toku sa svim novostima poliklinike možete ih zapratiti i na njihovom Instagram i Facebook profilu ili posjetiti njihovu web stranicu.

Foto: Krešo Jović

Učitati još
Zatvori