Što su parabeni i trebate li ih zaista izbjegavati u svojim beauty proizvodima?

Što su parabeni i trebate li ih zaista
izbjegavati u svojim beauty proizvodima?

U beauty svijetu postoji tvrdnja koja se iznova i iznova pojavljuje, a ona glasi – “bez parabena”. Ona je postala marketinški izraz koji na neki način osigurava kupcima da taj određeni proizvod ili brend teži pokretu clean beauty. Ipak, čini se da je to i sve popularniji zahtjev među potrošačima jer, primjerice, poznata online trgovina Cult Beauty bilježi 95 postotni porast korisnika koji su u potrazi za proizvodima bez parabena, i to samo u posljednja dva mjeseca. Potrošači su danas vrlo informirani i preuzimaju kontrolu nad sastojcima koje žele i ne žele u svojim proizvodima.

Dakle, što su točno parabeni?

Parabeni su vrsta konzervansa koji se koriste u mnogim proizvodima kako bi se produljio rok trajanja proizvoda i spriječio rast štetne plijesni i bakterija unutar njih. Parabeni su prvi put uvedeni u pedesetim godinama prošlog stoljeća, a najčešće nađene vrste su butilparaben, metilparaben i propilparaben. Dakle, parabeni omogućuju to da proizvodi prežive mjesecima, pa čak i godinama, u vašem kupaonskom ormariću. Međutim, kada koristite proizvode koji sadrže parabene, oni mogu ući u vaše tijelo, kroz vašu kožu.

Jesu li parabeni štetni za vas?

U posljednjih nekoliko godina parabeni su stekli lošu reputaciju zbog mnogih istraživanja koja utvrđuju da oni narušavaju rad hormona jer oponašaju estrogen. Previše estrogena može potaknuti povećanje diobe stanica dojke i nastanak tumora, zbog čega je upotreba parabena povezana s rakom dojke i reproduktivnim problemima. Također, jedna je britanska studija 2004. godine pronašla tragove pet različitih parabena u tkivu dojke kod 19 od 20 žena. Međutim, studija nije dokazala da parabeni uzrokuju rak, ali je utvrdila da oni mogu prodrijeti kroz kožu i ostati nepromijenjeni u tkivu dojke. Mnogi stručnjaci kažu da je istraživanje utvrdilo da su parabeni loši za vas zbog toga što su svoj zaključak donosili na temelju pretpostavke o puno većoj izloženosti tim zloglasnim konzervansima. Ipak, teško da bismo toliku dozu ikad mogli unijeti u svoj organizam. Postotak konzervansa koji se obično koristi u formulaciji proizvoda je vrlo mali, pa je stoga teško reći jesu li parabeni uistinu loši za nas.

Ipak, potrošači su izgubili svako povjerenje u taj sastojak i zato se brendovi prilagođavaju željama svojih korisnika. Iz tog razloga su neki parabeni zabranjeni u EU, dok se manje molekule parabena, poput metil i etil parabena, smatraju sigurnima za upotrebu. Važno je istaknuti da se EU smatra jednim od vodećih zaštitnih regulatora na svijetu kada su u pitanju kozmetički proizvodi.

Trebate li ulagati u proizvode bez parabena?

Danas su dostupne mnoge druge vrste konzervansa jer proizvođači neprestano stvaraju nove i učinkovite verzije. Primjerice, konzervans širokog spektra može vas zaštititi od bakterija, kao i plijesni i gljivica. Međutim, ako ste i dalje zabrinuti zbog parabena, u nastavku možete pronaći neke proizvode koji su paraben free.

Caudalie Cleansing Milk
Kiehl’s Ultra Facial Oil-Free Cleanser
BYREDO Bibliothèque Hand Cream
Boucleme Hydrating Hair Cleanser
SkinCeuticals C E Ferulic
Jurlique Tea Tree Pure Essential Oil
REN Glycol Lactic Radiance Renewal Mask
Vichy Aqualia Thermal Gel Cream
YSL Pure Shots Light Up Serum

Foto: Pexels, Feel Unique, Cult Beauty, Strawberrynet, Boucleme, Care to Beauty, Jurlique, Notino, Douglas

Učitati još
Zatvori