Ovo morate isprobati: Chair Yoga

Ovo morate isprobati: Chair Yoga

Jednostavnim nazivom Chair Yoga (koji smo odlučili ne prevoditi i ostaviti u svom originalnom izdanju) označava se skupina vježbi idealnih za one kojima je stolac postao bliži od prijatelja, partnera i prati nas svakodnevno bez iznimke – kod kuće, na poslu… Svi mi koji sjedimo kao naše primarno i pretežno tjelesno stanje i položaj trebali isprobati Chair Yogu.

Sjedenje ubija tijelo, gore od kontinuiranog stajanja. Još kada smo zgrbljeni ispred računala po cijele dane, bez iznimke, svi osjećamo kako nam ovaj položaj uništava prvenstveno vratnu kralježnicu, područje lumbaga, ramena, ruke, mišići stražnjice i nogu lagano ‘odlaze’, a o natečenosti potkoljenica i poremećenoj probavi bolje da ne krenemo pisati… pitanje je kada bismo stali.

Chair Yoga – zašto bi ju trebali isprobati?

Kada pomislimo na yogu, često nam prvo padnu na pamet razno razne poze koje mogu izvesti samo jako fit i mladi ljudi, no to zapravo nije istina. A ako je vaša isprika zašto ju još niste isprobali manjak vremena, termini u yoga studiju ne odgovaraju vašem rasporedu i kako niste stigli kupiti opremu, Chair Yoga je točno ono što trebate isprobati. Mi jesmo i pomaže nam. Nama, koji sjedimo preko 8 sati dnevno (budimo realni i iskreni, kada i dođemo doma izvalimo se ispred ekrana s novom serijom, tako da iskreno priznajemo da sjedimo skoro 12 sati, što je stvarno poražavajuće). Blagodati yoge su nebrojene, no ono što je uvijek za očekivati kod vježbanja yoge, pa tako i chair yoge, su sljedeće pozitivne stvari: steći ćete tjelesnu snagu, postat ćete fleksibilniji što je odlična stvar za vaše zglobove, osvijestit ćete svoje tijelo maksimalno, smanjit ćete stres i bistrije ćete razmišljati, bolje ćete se nositi s tjelesnim nedaćama, obolijevanjima i boli te na kraju, ako upišete neki od tečaja – upoznat ćete nove i zanimljive ljude.

No, da se vratimo na Chair Yogu. Vježbe su to koje uglavnom izvodite sjedećki na karimatu, no ovako ste primorani izvesti ih točno onda kada vam i trebaju – izdvojite do 10 minuta i na poslu, kod kuće, zapravo bilo gdje ih možete raditi. Postoje nekoliko odličnih kanala na YouTubeu gdje možete naći provjerene vježbe kao što su Yoga With Adriene i/ili Yoga by Candace. Donosimo nekoliko videa niže, nemojte se obeshrabriti, ako krenete od njih – to je jako dobar početak, vjerujemo da će te ih ubrzo svladati i da će postati dio vaše svakodnevice.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori