Kako ovlažiti zrak u prostorijama? Donosimo nekoliko jednostavnih trikova

Kako ovlažiti zrak u prostorijama? Donosimo
nekoliko jednostavnih trikova

Naš ugledni znanstvenik Gordan Lauc je prije nekoliko dana objavio na svom Facebook profilu da vlaga u zatvorenim prostorijama može smanjiti širenje koronavirusa, a istu stvar tvrde i američki i švicarski znanstvenici čiji je rad objavljen prije desetak dana u online izdanju stručnog časopisa Annual Review of Virology. Naime, sluznica unutar nosa, usta, dišnih puteva i očiju može kao membrana pomoći u zaštiti od koronavirusa pa je ovlaživanje zraka u sezoni grijanja nužno za učinkovito fukcioniranje mukozne barijere, naše prve linije obrane protiv virusa. Ako dulje vrijeme udišemo suhi zrak, barijera se isušuje, postaje nefukcionalna pa virusi dobivaju pristup našim stanicama i mogu nas inficirati.

Stručnjaci preporučaju relativnu vlažnost zraka između 40 i 60 %. S obzirom da ovih dana ponovno grijemo svoje domove zbog niskih temperatura, važnije je nego ikad obratiti pažnju na ovlaživanje zraka. I inače je zimi neophodno dodavati vlagu u zrak jer od suhog zraka pate i naša koža i kosa, ali i biljke pa čak i namještaj. Srećom, postoji mnogo načina na koje možemo ovlažiti zrak u svojim domovima. U nastavku zato donosimo neka jednostavna rješenja i trikove.

Difuzeri

Ako nemate ovlaživač, a imate difuzer, on vam može poslužiti u ovlaživanju zraka. Miris je jedan od najpopularnijih razloga zbog kojeg ljudi koriste difuzere i uopće ne znaju za činjenicu da, u kombinaciji s pravim eteričnim uljem, difuzer eteričnih ulja može i pročišćavati zrak. Dakle, svi difuzeri su ujedno i ovlaživači zraka. Neki su malo kvalitetniji po tom pitanju, a neki malo manje kvalitetni. Međutim, činjenica je ta da difuzeri podižu razinu vlage u domu i time pomažu vašoj sluznici da se prirodno izbori protiv mikroorganizama. Difuzeri eteričnih ulja mogu očistiti i pročistiti zrak bez upotrebe kemijskih sredstva za čišćenje. Eterično ulje bosiljka svojim antimikrobnim svojstvima može pomoći u smanjenju alergena u prostoru. Ulje čajevca odlično je za dezinfekciju zraka od bakterija i virusa. Ono također pojačava imunitet kako bi se spriječilo oboljenje. Pranje ruku, izbjegavanje rukovanja i zatvorenih prostora s većim brojem sudionika samo su neke od mjera kojih se moramo pridržavati ovih dana. Kako je potrebno paziti na osobnu higijenu, tako je potrebno paziti i na higijenu prostora u kojem boravimo. Moćna antivirusna četvorka među eteričnim uljima su ravensara, niauli, čajevac i ružmarin. Ona imaju izrazito antivirusna djelovanja i možete ih koristiti u vašim uredima, kućama i na svim površinama.

Sušenje rublja u kući

Mokro rublje možete iskoristiti kao prirodni ovlaživač zraka u zatvorenom prostoru. Umjesto da uključite sušilicu, rublje stavite na stalak za sušenje ili preko naslona stolaca i što bliže radijatoru. Voda iz veša će isparavati i vlažiti zrak u prostoriji. Uz sve to, dom će vam ispuniti miris čistog rublja.

Posude s vodom umjesto difuzera

Ako nemate difuzere, ne trebate očajavati – postoji još jedan trik koji pomaže. Staklenu posudu napunite vodom i stavite ju na radijator ili na prozor i u nju ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja. Isparavanje vode podići će vlažnost zraka, a eterična ulja, koja osim ugodnog mirisa imaju važna antivirusna svojstva, pogodno će djelovati na dišne puteve. Umjesto posuda možete iskoristiti i vaze.

Vruća kupka dvostruko pomaže

Ako kod kuće imate kadu, napravite si vruću kupku. Osim što će vam pomoći da se opustite, može poslužiti i kao ovlaživač zraka. Naime, nakon što izađete iz kade, nemojte odmah ispuštati vodu u odvod. Pustite da se ohladi i ostavite vrata od kupaonice otvorena kako bi vlaga došla i u okolne prostorije.

Kuhanje na štednjaku

Pripremanje hrane u pećnici isušuje zrak, dok kuhanje na štednjaku čini suprotno pa bi bilo dobro što više kuhati, a ne peći hranu. Čak i kada ne pripremate obroke, štednjak vam može pomoći za ovlaživanje zraka. Stavite vodu u lonac i pustite da ključa na laganoj vatri. Za ugodan miris možete ubaciti koru od limuna ili naranče.

Sobne biljke

Ako želite povećati vlažnost zraka, pomoći će vam sobne biljke. One dodatno filtriraju onečišćenja kao što su formaldehid, benzen ili trikloretilen iz zraka. Sobne biljke je najbolje špricati vodom bez kamenca. Za trajnu vlažnost kod biljaka može poslužiti posudica sa razrijeđenim glinenim granulama, koje se postavljaju pod teglu.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori