Nekoliko korisnih savjeta uz koje ćete zaštititi oči od sunca ovog ljeta

Nekoliko korisnih savjeta uz koje ćete
zaštititi oči od sunca ovog ljeta

Uskoro nam stiže ljeto, a samim time i pojačano izlaganje ultraljubičastim zrakama. Iako se među mlađom populacijom preplanulost još uvijek povezuje sa zdravljem i ljepotom tijela, medicinski stručnjaci redovito upozoravaju na opasnosti koje donosi uživanje u suncu. Često je prisutno uvjerenje da zbog zablještenja sunčeva svjetlost izaziva samo trenutne smetnje na očima poput suzenja, svjetloplahosti i peckanja, a manje je poznat dugoročni štetan učinak na oči.

Mnoge očne bolesti praćene slabljenjem vida za koje smo vjerovali da su rezultat nasljeđa ili nepoznatih čimbenika, nastale su utjecajem sunčevih zraka na različita tkiva oka. Da bi spriječili niz neugodnih stanja i nepopravljivih oštećenja na očima, potrebno je od najranije dobi primjenjivati pravilnu zaštitu očiju od sunca.

Tijekom ljeta je posebno jaka refleksija UV zraka od površine mora, pijeska i šljunka, tijekom boravka i uživanja na moru. Na nadmorskim visinama od 2000 metara i višim, jačina UV zračenja je dvostruko veća nego na razini mora pa su izletnici, planinari i osobe koje rade u takvom okolišu pojačano izložene tim zrakama.

Najbolja zaštita očiju od sunčevih zraka

  1. Sunčane naočale koje blokiraju UV zračenje omogućuju najbolju zaštitu tijekom cijele godine.
  2. Nošenjem šešira širokog oboda može se smanjiti direktno izlaganje i zablještenje očiju od sunca. Preporuča se nošenje šešira svjetlijih boja za djecu i odrasle, posebno u vrijeme najjačeg UV zračenja između 10 i 16h. Učinkovitost je oko 50% jer ne pruža zaštitu od reflektirajućih sunčevih zraka.
  3. Kontaktne leće s UV filterom se preporučuje nositi u kombinaciji sa sunčanim naočalama. Nošene same, ne pružaju UV zaštitu svih dijelova oka i ne umanjuju osjećaj zablještenja oka.
  4. Kapi za oči (umjetne suze) vlaže oko i ispiru nečistoće čime pospješuju održavanje zaštitnog suznog filma koji se zbog visoke temperature, zablještenja i vjetra smanjuje. Nekvalitetan suzni film uzrokuje isušivanje površine oka što uzrokuje crvenilo, pečenje, i grebanje oka.

Kako odabrati odgovarajuće sunčane naočale?

  • Oblik naočala treba biti prilagođen obliku lica. Za ljeto se preporučaju modeli s većim staklima, zaobljeni sa strane  koji štite i od reflektiranih zraka.
  • Materijal leća mora biti visoke optičke čistoće, lagan, fleksibilan i otporan na ogrebotine. Može biti od stakla ili plastike, a mogu se izraditi i dioptrijske leće. Polikarbonatne leće se preporučaju osobama koje se bave sportom jer su otpornije na lomove. Fotoosjetljive leće mijenjaju intezitet zatamnjenja ovisno o intezitetu svjetla i pogodne su za vožnju. Polarizirane leće i antirefleksni slojevi smanjuju odbljesak, pogodne su za vožnju i sportove na vodi. Leće s efektom zrcala znatno ograničavaju količinu svjetla što ulazi u oko te na taj način olakšavaju gledanje.
  • Boja leća je najčešće siva, sivoplava, zelena i smeđa, te se odabire prema namjeni i ukusu. Bitno je naglasiti da stupanj zatamnjenja ne utječe na UV zrake.

Kako znamo da sunčane naočale pružaju potpunu UV zaštitu?

Za odabir odgovarajućih  i kvalitetnih naočala koje pružaju potpunu UV zaštitu najbolje se konzultirati sa stručnim osobljem u očnom centru, optici, ljekarni ili specijaliziranoj sportskoj trgovini. Nikako nije preporučljivo kupovati jeftine naočale na nepovjerljivim mjestima poput placa i uličnih štandova. Preporuča se odabrati  sunčane naočale koje nude maksimalnu zaštitu od UVA i UVB zračenja, potrebno je tražiti i deklaraciju u kojoj proizvođač navodi karakteristike stakala te garantira kvalitetu proizvoda. Etiketa UV 400 označava da se blokiraju sve sunčeve zrake valne dužine do 400 nanometra (sve UVA i UVB zrake).

Trebaju li djeca nositi sunčane naočale?

Djeci su potrebne naočale s maksimalnom UV zaštitom te bi ih od najmlađe dobi trebalo navikavati na nošenje jer puno više vremena provode vani nego odrasli. Nemojte djeci kupovati nekvalitetne naočale, plastične i tamne, a bez filtra, jer će se zbog zatamnjenja njihova zjenica proširiti da ulovi više svjetla i time izravno pojačati  štetno djelovanje sunčevih zraka. Dojenčad i sasvim malu djecu koja ne mogu nositi sunčane naočale ne bi trebalo izvoditi direktno na sunce u razdoblju od 10 i 16h, nego ih smjestiti u duboku sjenu da se zaštite od reflektiranih zraka.

O zaštiti očiju od sunca piše doc.dr.sc. Dean Šarić

Zauvijek se riješite dioptrijskih naočala i leća te nesmetano uživajte u ljetnim aktivnostima (sportovi na vodi, biciklizam, planinarenje i ostalo). Od ovog ljeta si omogućite izvrstan vid i nesmetano nošenje željenih sunčanih naočala. Jeste li znali da djelovanje lasera prilikom zahvata laserskog skidanja dioptrije traje manje od minutu po oku, a samo 15 minuta potpuno bezbolnog zahvata vas dijeli od savršenog vida?

Za više informacija o laserskom skidanju dioptrije vam stručni tim Poliklinike Optical Express stoji na raspolaganju.

Optical Express

Autor teksta: doc.dr.sc. Dean Šarić,  dr.med., spec. oftalmolog.

             Poliklinika Optical Express, Zagreb

Učitati još
Zatvori