Kako si pomoći kad imate začepljeni nos?

Kako si pomoći kad imate začepljeni nos?

Jedan od najčešćih problema zimi zbog kojeg ne možemo normalno funkcionirati tijekom dana, a ni spavati po noći je začepljen nos. Začepljen nos može nas strašno frustrirati i negativno utjecati na naš svakodnevni život. On je posljedica upale nosne sluznice koja zbog toga bude natečena. Takva zadebljana sluznica nosa sužava prolaz za protok zraka i posljedično otežava disanje kroz nos. Kod upale se osim toga povećava i stvaranje sluzi. Budući da je njeno izbacivanje iz nosa otežano, ako ju ne uspijevamo ispuhati iz nosa, ona se može  nakupljati te slijevati straga u naše grlo i biti plodno tlo za komplikacije, što potom može uzrokovati cijeli drugi niz simptoma.

Prehlada, gripa, koronavirus, alergije ili infekcija sinusa, svi redom mogu uzrokovati začepljenje nosa. No, bez obzira na uzrok, postoje jednostavni načini na koje si možete pomoći ublažiti simptome. Curenje iz nosa i začepljenost nosa su baš neugodni i kada počnu želimo olakšanje, i to brzo. U nastavku vam donosimo nekoliko načina koje možete isprobati kako biste brže prodisali i osjećali se bolje.

Korištenje ovlaživača zraka

Korištenje ovlaživača zraka odnosno difuzora izvrstan je način da, osobito u hladnijim mjesecima kada se grijemo, vratite vlagu u svoje kućanstvo, a to vam može pomoći kod začepljenosti nosa. Naime, kada je zrak previše suh i vaša sluz u nosu može postati gušća, a to dodatno pogoršava začepljenost nosa. Difuzor vam može pomoći u vraćanju i održavanju vlažnosti sluznice nosa. Povećanje vlažnosti sluznice ima povoljan učinak na sekret u nosu koji tako postaje rjeđi, čime se olakšava njegovo ispuhivanje iz nosa. Kod upale sinusa navedeno vam može olakšati i pritisak te bol u sinusima. Difuzori su jednostavni za korištenje, a funkcioniraju na način da pretvaraju vodu, koju u njih sipamo, u maglicu koja polako ispunjava zrak, povećavajući vlažnost u prostoriji. Udisanje ovog vlažnog zraka može smiriti nadraženu sluznicu u vašem nosu i sinusima.

Topli oblozi

Stavljanje toplih obloga na lice više puta dnevno može pomoći u ublažavanju simptoma gornjih dišnih puteva, kao što je začepljenost nosa. Sve što trebate napraviti je natopiti krpu toplom vodom, ocijediti i staviti ju preko čela i nosa nekoliko puta dnevno. To vam može pomoći postići da ublažite simptome začepljenosti nosa jer toplina može pomoći u olakšavanju boli i ublažavanju upale u nosu.

Topli napitci i spicy obroci

Topli napitci su vrlo utješni kad se osjećamo loše, ako k tome popijete čaj od mente, to bi vam moglo dodatno olakšati odčepljivanje nosa. Uz to bi vam mogli pomoći i ljuti, spicy obroci. Naime, kapsaicin je spoj koji, primjerice, cayenne papričicama daje ljutinu. Dok jedete ljutu hranu, curenje iz nosa vam se isprva može pogoršati, ali bi vam u konačnici to moglo pomoći u odčepljivanju nosa – drugim riječima mogli biste prodisati. Ovaj trik, međutim, neće djelovati ako je začepljenost nosa povezana s alergijama, no u drugim slučajevima bi mogao biti od pomoći.

Inhaliranje

Bez obzira na to radi li se o vrućem tušu ili kupki, para vam može pomoći razrijediti sluz u nosu i tako vam pomoći da ju lakše ispušete. Za olakšanje začepljenosti nosa ulijte kipuću vodu u veliku posudu, pokrijte glavu ručnikom, nagnite se nad zdjelu i udišite paru. To možete napraviti tri do četiri puta dnevno. Naravno, jako pazite da se ne opečete. Isto tako, sljedeći put kad budete imali začepljen nos, pokušajte sjesti u kupaonicu pod topli tuš ili u vruću kupku. U kupku možete ubaciti mješavinu epsomove soli, morske soli, sode bikarbone i samo par kapi eteričnog ulja eukaliptusa, lavande i mente. Udisanjem para ove mješavine sastojaka moglo bi vam pomoći da se brže riješite začepljenosti nosa.

Kad vas sve razočara tu je OPERIL

Ako vam niti jedan od navedenih načina ne pomogne, dekongestivni lijek bi mogao biti rješenje za vas. On će vam dokazano pomoći u ublažavanju simptoma curenja i začepljenosti nosa. OPERIL® je pravo rješenje ako patite od začepljenosti nosa uzrokovane prehladom, upalom sinusa, upalom srednjeg uha ili vam curi iz nosa. OPERIL® djeluje brzo i dugotrajno, njegov učinak počinje već nakon par minuta, a djeluje i do 12 sati. Sve to vam uvelike može olakšati san, a dobar san pomaže vašem imunosnom sustavu da ostane snažan i lakše se izbori sa svim simptomima. Uz to, dekongestivi poput lijeka OPERIL®djeluju brže, bolje i duže u odnosu na hipertonične otopine soli, dok izotonične otopine odnosno otopine s morskom vodom služe poglavito ovlaživanju sluznice nosa.

Prije upotrebe OPERIL® spreja ili kapi za odrasle, preporučljivo je ispuhati nos, potom ga isprati fiziološkom otopinom, te ga ponovno ispuhati. Nakon toga, ako ste odabrali koristiti sprej, ištrcajte ga malo u zrak dok se ne pojavi raspršena maglica. U stojećem ili sjedećem položaju nagnite glavu prema naprijed i pogledajte u nožne prste. Stavite sprej u jednu nosnicu u pravcu vanjske stjenke nosa, a drugu nosnicu začepite pritišćući je kažiprstom. Isto ponovite na drugoj strani, i to je to. Ako ste ipak odabrali koristiti kapi, onda lezite na leđa, glavu zabacite jako unatrag i nagnite ju na jednu stranu. Ako ste glavu nagnuli ulijevo, nakapajte kapi u lijevu nosnicu, u pravcu vanjske stjenke nosa. Ostanite u tom položaju oko jedne minute, potom isto ponovite na drugoj strani.

Sve detalje o OPERIL® spreju i kapima možete otkriti ovdje.

Sponzorirani članak*

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


IZVORI:

1. Sinus Infection Symptoms. Dostupno na: https://www.healthline.com/health/cold-flu/sinus-infection-symptoms#treatment, pristupljeno: studeni 2021.
2. Steam Inhalation: What Are the Benefits? Dostupno na: https://www.healthline.com/health/steam-inhalation, pristupljeno: studeni 2021.
3. How to Clear a Stuffy Nos. Dostupno na: https://www.healthline.com/health/stuffy-nose-relief, pristupljeno: studeni 2021.
4. How to Choose and Use a Humidifier for Sinusitis. Dostupno na:  https://www.healthline.com/health/humidifier-for-sinus (pristupljeno: studeni 2021.)
5. The health benefits of cayenne pepper. Dostupno na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/267248,  pristupljeno: studeni 2021.
6. Some Like It Hot: 5 Reasons Spicy Food Is Good for You. Dostupno na:  https://www.healthline.com/health/five-reasons-to-eat-spicy-foods#2.-Spicy-food-speeds-up-your-metabolism, pristupljeno: studeni 2021.
7. 12 Science-Backed Benefits of Peppermint Tea and Extracts. Dostupno na: https://www.healthline.com/nutrition/peppermint-tea, pristupljeno: studeni 2021.
8. Bergmann C et al. Real-World Data on the Use of Hypertonic Saline Nasal Spray in ENT Practice. N Comprehensive Clinical Medicine (2019) 1:354–361. Dostupno na: https://link.springer.com/article/10.1007/s42399-019-0050-y, pristupljeno: studeni 2021.
9. Sažetak opisa svojstava i Uputa o lijeku za lijek Operil 0,05% kapi i Operil 0,05% sprej. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno: studeni 2021.

Foto: Unsplash, Pexels, Operil

Učitati još
Zatvori