Beauty vodič: Koja je razlika između botoksa i dermalnih filera?

Beauty vodič: Koja je razlika između
botoksa i dermalnih filera?

Estetski tretmani lica neinvazivnim metodama sve su popularniji u današnje vrijeme. U samo petnaestak minuta moguće je napraviti primjetnu, ali suptilnu promjenu estetike lica bez vidljivih znakova procesa oporavka. Neinvazivnom metodom uz pomoć dermalnih filera ili botoksa možemo estetski oblikovati usne, ukloniti bore, pomladiti lice ili ispraviti nepravilnosti na njemu. No, koja je razlika između jednog i drugog i kojim djelujemo na koje područje? Razgovarale smo s dr. med. dent. Tamarom Žajom Miličić iz stomatološke poliklinike TIM DENT- MILIČIĆ koja nam je otkrila razlike između ova dva tretmana, što očekivati od svakog kao i kako možete postići najbolje rezultate. Detalje pročitajte u nastavku.

Dr. Tamara Žaja Miličić

Što im je zajedničko?

Ono što je zajedničko dermalnim filerima i botoksu je da i jednim i drugim tretmanom uspješno djelujemo na estetiku lica kao i na pomlađivanje. Oba tretmana se vrše jednakom primjenom, ubrizgavanjem u kožu od strane doktora. Vrlo su jednostavni, gotovo bezbolni, a traju svega petnaestak minuta. 

Što ih razlikuje?

Botoks ili botulinum toksin koristi se za opuštanje mišića lica koji sudjeluju u mimici lica i na taj način uzrokuju bore i linije. Dermalne filere čini hijaluronska kiselina koja se i prirodno nalazi u našoj koži, a kako samo ime govori („to fill“ na engleskom znači „ispuniti, popuniti“), koriste se za popunjavanje bora ili korigiranje nepravilnosti lica poput nekirurškog poravnanja nosa, povećanja usnica ili naglašavanja kontura lica. 

Dr. Šivak i primjena dermalnih filera i botoxa

Botoks – najpopularniji anti-age tretman u svijetu

Tretman botoksom (Vistabel) danas je najpopularniji anti-age tretman u svijetu. Riječ je o prirodnom, pročišćenom proteinu iz jedne vrste bakterije koji najučinkovitije briše bore s čela i oko očiju. Koristi se za uklanjanje bora i konturiranje lica, a aplicira se u malim dozama putem injekcije te djeluje samo na one mišiće u koje se ubrizgava, dok ostali ostaju u normalnoj funkciji. Ubrizgavanjem Vistabela u mišiće blokiraju se živčani signali te se mišići opuštaju, a bore izravnavaju. Važno je napomenuti da ovaj tretman ne utječe na osjetilne živce.

Apliciranje botoksa treba prepustiti u educirane ruke jer samo ekspert može najbolje procijeniti koja doza je potrebna pacijentu i stručno aplicirati botox. Počinje djelovati 3-5 dana nakon tretmana, a njegov učinak traje 3-6 mjeseci. Tretman se može ponavljati, a češćim ponavljanjem održava se mladolik izgled te su rezultati dugotrajniji. Botoks učinkovito uklanja bore poput onih na čelu, bore mrštilice, bore smijalice, a često se koristi i za spuštanje gornje usne kod pacijenata koji imaju gummy smile, termin koji koristimo kada se tijekom smijanja previše vidi zubno meso.

Dermalni fileri – za prevenciju prvih bora i pomlađivanje

Hijaluronski dermalni fileri mogu se aplicirati kod muškaraca i žena, bez obzira na dob. Kod mlađih se primjenjuju radi prevencije prvih bora, a kod starijih radi pomlađivanja i korekcije znakova starenja na licu i vratu. Redovitim obnavljanjem tretmana sprječava se njihovo produbljivanje te odgađa proces starenja.

Dr. Šivak i primjena dermalnih filera

Postoji više vrsta hijaluronskih filera, a razlikuju se po gustoći i umreženosti hijaluronske kiseline. Apliciranje hijaluronskih filera brz je, potpuno siguran i vrlo jednostavan zahvat. Fileri su biokompatibilni i biološki razgradivi u koži te zato ne izazivaju alergijsku reakciju. Dermalnim filerima možemo izgladiti nepravilnosti, vratiti koži elastičnost i punoću, poboljšati strukturu kože i još mnogo toga. 

Kombinacijom do najboljih rezultata

Kombinacijom dermalnih filera i botoksa često postižemo najbolje rezultate. Ako na licu želimo umanjiti čeone bore ili bore iznad nosa, te dodati izgubljeni volumen usnicama ili obrazima, kombinacijom botoxa, koji primjenjujemo na području oko čela možemo postići lifting efekt uz učinak poravnanja čeonih bora, bora iznad nosa, blagog podizanja obrva i otvaranja očiju. Dok primjenom dermalnih filera u području obraza ili usnica djelujemo na njihov volumen. 

Kako znati koji tretman je pravi za vas?

Ukoliko želite umanjiti dinamične bore koje nastaju mimikom lica poput „bora smijalica“, botoks je idealan tretman. No, ako je želja povećati volumen određenog područja poput usnica tada ulogu u tretmanu igraju dermalni fileri. Ako niste sigurni koji tretman odabrati odluku je najbolje prepustiti stručnjaku koji će vam kroz individualan pristup pojasniti i savjetovati koji je tretman najbolji odabir za vas.

Stomatološka poliklinika Tim Dent Miličić

Osvježite svoje lice uz ne kirurške, stručne i brze tretmane u stomatološkoj poliklinici Tim Dent Miličić. Naručite se na prvi besplatni specijalistički pregled na e-mail [email protected] ili na telefon 01/ 3822 937.

Foto: TIM DENT-Miličić, Unsplash, Pexels

Preporuka

Zatvori