Nikola Milojević: Novi trend tretmana cijelog lica dermalnim filerima

Nikola Milojević: Novi trend tretmana
cijelog lica dermalnim filerima

Dr. Nikola Milojević

MORE IS LESS

U svijetu estetske medicine u posljednje 2 godine pojavio se novi trend tretmana lica dermalnim filerima ‘more is less’. Sada u jednom tretmanu koristeći po 12 ampula hijaluronskog dermalnog filera, poput Juvederm ili Restylane, pomlađujemo kožu lice, usavršavamo proporcije, vraćamo izgubljeni volumen te uklanjamo onaj umorni, tužni ili ljutiti izgled. Oblikujemo lice kako bi poprimilo perfektan oblik i proporcije.

Čarobnjak moderne estetske medicine iz Brazila, dr. Mauricio de Maio jedan je od pokretača ovog novog trenda. Kroz posljednju godinu prisustvovao sam njegovim radionicama u Pragu i Ateni te učio način na koji aplicira 12 pa čak i 16 ampula filera svojim pacijentima i pacijenticama. Rezultati su bili fascinantni. Dr. de Maio uveo je i inovativan način naplaćivanja ‘more is less’ tretmana te tako više ne naplaćuje dermalne filere po ampuli (taj način naplaćivanja je polagano out). U svome cjeniku ima cijene za tretmane tužnog lica, ljutitog lica i umornog lica. Ima cjenik za okruglije lice, za elegantnije lice i za blistavije lice.

Svako tko čita ovaj članak se pita, zar nije zapravo novi trend “manje je više”, a ne obratno? Da pojasnim.

Dermalni fileri su u modernoj estetskoj medicini u 95% slučajeva sadrže hijaluronske kiseline bakterijskog podrijetla. Odnosno, fileri su prirodni i istu takvu hijaluronsku kiselinu pronalazimo u sastavu kože gdje je zadužena za njenu hidrataciju. Trajni fileri, poput silikonskih i aquamid, su out. Naime, lice se stalno mijenja, koža kao naš najveći organ stari pa su potrebni adaptabilni i netrajni fileri jer će u suprotnom svaka intervencija izgledati neprirodno.

Adaptabilni i netrajni fileri

Ovi hijaluronski fileri koriste se za punjenje usana, obraza, nazolabijalnih brazdi, bora marioneta. Koriste se i za uklanjanje podočnjaka, za oblikovanje nosa, oblikovanje brade, i naravno za nekirurški lifting cijelog lica.

Ako objedinimo sve ove zahvate u jednom zahvatu, što u modernoj estetskoj medicini nazivamo “the whole face approach”, onda je lako shvatiti zašto treba 12 ampula. Ili još nije?

Nekada smo bili previše opsjednuti tretiranjem pojedinačnih problema na licu. Tanke usne. Upali obrazi. Ili najčešći tretman iz prošlosti, punjenje nazolabijalnih bora (bore od nosa do kutova usana). Problem je bio u pretjerivanju s dozama, apliciranju 3 do 4 mililitra u jednu problematičnu zonu (1 ampula filera tipično sastoji 1ml hijaluronskog filera). Na primjer, 3 ml u usne, 2 do 3 ml u svaki obraz. I tehnike su bile krive, primjerice filer se ubrizgavao u samu masnu naslagu, a ne ispod nje, pa se kod smijanja dobivao “pillow face” izgled. Zato i jesmo posljednjih godina primijenili praksu “manje je više”, s po samo jednom ampulom filera ubrizganom u usnu ili svaki obraz.

12 do 16 ml dermalnog filera u stvari nije puno, ako ekspert estetske medicine dobro raspoređeno injektira filer po cijelom licu. Slikovito prikazano, 16ml dermalnog filera stane u jednu žlicu, što  zapravo nije ogromna količina kao što smo mislili. Zaključak je kako su bile krive metode injektiranja.

Kako metoda funkcionira?

Kada u modernoj medicini razmišljamo o nekirurškom pomlađivanju lica, treba pristupiti problemu holistički, uzeti u obzir cijelo lice, razloge starenja, zbog čega gubi pravilan oblik, zašto je postalo disproporcionalno? Pri starenju kože mijenjaju se sve regije lica, cijelo lice je povezano. Gubimo volumen, počevši s područjem oko sljepoočnice, potom ispod oka, u gornjem obrazu. Sve se gravitacijom spušta (“sindrom ispuhanog balona”), pojavljuju se podočnjaci, masne naslage obraza se spuštaju i stvaraju nazolabijalne bore, a masne naslage uz čeljust nestaju i koža se objesi.

Za moderno i učinkovito pomlađivanje lica ovom novom metodom, kreće se sa 4 ml filera u gornjem dijelu lica, iznad obrva, ispod očiju i na vrhu obraza. Nastavlja se 2 mjeseca kasnije s još 4 ml u srednjem obrazu, oko usta, nazolabijalnih bora, a nakon još 2 mjeseca slijedi posljednji tretman od 4 ml koji se koncentrira na područje brade i čeljusti.

Nekim pacijentima potrebno je samo 6 do 7 ml filera a nekima čak i 16 ml. Novim pristupom apliciranja filera na području lica dobivamo prirodnije rezultate nego kada se s manjim dozama koncentriramo na jednu ili dvije regije. Ove nove metode uključuju injektiranje filera sa strane lica – manje vidljivo, a vrlo učinkovito.

Cijena? Da, kratkoročno može biti malo skuplje jer je više ampula filera, ali dugoročno tu nema problema. Prvo, većina klinika će spustiti cijenu kada se koristi više ampula u jednom tretmanu. Drugo, kada se tretman završi, rezultati su dugotrajniji te su potrebni samo mali “top up” tretmani.

dr. Tapan Patel

Myo Modulation

Uz to “myo modulation” je nova metoda ubrizgavanja dermalnih filera u kojoj “težinom” filera iznad mišića kontroliramo mnoge mišiće te tako uklanjamo bore, gummy smile i podižemo kutove usana, a rezultati svega toga mogu trajati i do 3 godine, a moguće je i dulje.

Dr. Tapan Patel, estetski doktor iz Londona, jedan je od velikana moderne estetske medicine. Nedavno je u jednom zahvatu aplicirao 10 ml filera poznatoj engleskoj novinarki, Alice Heart Davis. Zapanjujući rezultati bili su objavljeni u engleskim novinama kao i na njenom Instagram profilu. Ono što je fascinantno je da je ova novinarka poznata kao borac za estetske tretmane koji su sigurni i koji rezultiraju prirodnim rezultatima, te je kroz svoje članke “pokopala” u britanskim medijima mnoge tretmane koji su bili pretjerani ili rezultirali nuspojavama. Tretmanom dr. Patela bila je oduševljena, a 6 mjeseci kasnije i dalje izgleda blistavo.

Još prošle godine na kongresu u Pragu imao sam priliku gledati „live demonstrations“ dr. Tapana Patela i dr. Herve Raspalda u kojima su novom metodom pomlađivali pacijente. Ostao sam zapanjen rezultatima novog pristupa apliciranja filera, a koja je sada postala uobičajeno razmišljanje pri pomlađivanju lica.

Njihove radionice o novoj metodi apliciranja filera također su jedan od razloga zbog kojih smo pozvali ova dva velikana i dva trendsetera u estetskoj medicini dr. Patela i dr. Raspalda u Dubrovniku na The Aesthetic Medicine Congress, gdje će nam u svojim „live demonstrations“ pokazati ovu novu i fascinantnu metodu za besprijekornu ljepotu i blistavost lica, bez umornog, tužnog ili ljutitog izgleda.

Tekst: dr. Nikola Milojević

Foto: Klinika Milojević

Preporuka

Zatvori