Next level trudnički tečaj: Škola za nove roditelje koja odgovara na najčešće nedoumice i strahove
Next level trudnički tečaj: Škola za nove roditelje koja odgovara na najčešće nedoumice i strahove

Next level trudnički tečaj: Škola za nove roditelje koja odgovara na najčešće nedoumice i strahove

U glavama budućih roditelja koji očekuju rođenje bebe, bezbroj je pitanja – što nas očekuje, što smijemo, a što ne smijemo, kako ćemo se organizirati kada dođe beba, kako ne pogriješiti?

Trudnoća i prvi mjeseci s bebom predstavljaju jedan od najdivnijih, ali i najzahtjevnijih perioda u životu. Odgovornost i briga roditelja još je veća jer se u tom kratkom razdoblju događa najintenzivniji period psihičkog i fizičkog razvoja djeteta!

Znate li da kvaliteta zadovoljavanja naših potreba u prvim mjesecima i godinama života trajno ostaje zapisana u našoj psihi i utječe na sve odnose koje gradimo kao odrasli ljudi? Upravo stoga je od neprocjenjive važnosti dobro se pripremiti za najvažniju ulogu u životu: ulogu mame i tate. Odgovore na bezbroj pitanja donosi upravo NajNaj škola za buduće roditelje na koju se možete prijaviti već danas.

Razgovarali smo s pedijatrijskim timom poliklinike Salvea koji će pripremati roditelje za najvažniji trenutak u životu i jedni su od predavača u školi koja s prvim predavanjima počinje 5. ožujka 2024.

Uskoro kreće NajNaj škola

  • NajNaj škola za roditelje uskoro počinje s radom, a sastoji se od predavanja stručnjaka iz 9 različitih područja. Osim Vas i tima pedijatrijskih liječnika i sestara Poliklinike Salvea, predavanja će držati ginekologinja, primalja, ali i doula, psihologinja, nutricionistička savjetnica, savjetnica za dojenje, rehabilitacijska edukatorica… Što će roditelji dobiti ovakvim pristupom i po čemu se ova škola razlikuje od ostalih trudničkih tečajeva?

Dr. Mazalin: NajNaj škola, kao i naša poliklinika Salvea, njeguje holistički pristup, što znači da dječjem zdravlju pristupamo temeljito i sveobuhvatno, a u obzir uzimamo djetetovu tjelesnu, duševnu, socijalnu i edukacijsku komponentu. Dakle, naš tim stručnjaka NajNaj škole polaznicima će pružiti cjelovit pristup ranom roditeljstvu temeljen na dugogodišnjem radu s mladim obiteljima. Sva znanja koja roditelji dobiju u školi pridonijet će njihovom zadovoljstvu i uspješnosti u roditeljskoj ulozi. Majka koja ima potrebna znanja o svojoj prehrani, o dojenju i brizi za dijete imat će puno veći kapacitet brinuti se za potrebe djeteta i pružiti mu idealno okruženje za prilagodbu na nove okolnosti po rođenju. Također, otac koji je sudjelovao na tečaju i koji je pripremljen na svoje i partneričine osjećaje i promjene koje će se dogoditi ima puno veću priliku od početka biti adekvatno uključen u brigu o djetetu i osjećati se ispunjenije u svojoj očinskoj i partnerskoj ulozi. Kad je oboje roditelja posvećeno brizi i ima podršku svoje okoline, u ovom slučaju našeg stručnog tima, puno im je lakše odgovarati na potrebe djeteta i u konačnici postići opuštenu i potpunu povezanost s djetetom koja je preduvjet za djetetov uspjeh dugoročno u životu.

NajNaj škola
  • Koliko je priprema roditelja važna prije dolaska djeteta i kako se roditelji mogu unaprijed pripremiti za porod i prve dane s novorođenčetom, uključujući podršku dojenju i rane interakcije s djetetom?

Dr. Mazalin: S obzirom na šumu različitih, često kontradiktornih informacija u današnjem svijetu interneta i društvenih mreža, već u trudnoći je neizmjerno važno naći izvore koji će moći dati relevantne odgovore na pitanja i nedoumice budućih roditelja, a sve u skladu s medicinom temeljenoj na dokazima – u NajNaj školi je okupljen tim s iskustvom iz različitih područja, od ginekologije, porodništva i pedijatrije do psihologa, nutricionista i edukacijskih rehabilitatora. Nakon poroda svakako veliku ulogu igra dobra suradnja novih roditelja s patronažnom sestrom i izabranim pedijatrom, a ključ uspjeha kvalitetnog praćenja rasta i razvoja novorođenog djeteta je međusobno povjerenje i uvažavanje.

Dr. Ante Mazalin
Dr. Ante Mazalin
Dr. Monika Ačimović
Dr. Monika Ačimović

Odgovori na sva pitanja i nedoumice

  • Koje su ključne informacije i savjeti o pravilnoj prehrani novorođenčadi i dojenčadi za optimalan rast i razvoj?

Dr. Aćimović: Za optimalni rast i razvoj u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi najbolji izvor svih potrebnih nutritivnih sastojka je majčino mlijeko. U slučaju nemogućnosti dojenja, adekvatnu zamjenu čine adaptirani mliječni pripravci.  Važno je naglasiti da u prvim mjesecima života nije potrebno dodavati vodu ili čajeve jer mlijeko sadrži više od 80% vode s čime djetetu osigurava dovoljnu količinu potrebne tekućine. Ono što je nužno za optimalni rast i razvoj, a nema u majčinom mlijeku su vitamin D bitan za rast i razvoj kostiju, vitamin K tijekom prva tri mjeseca života za prevenciju krvarenja i DHA (dokozaheksaenska kiselina) tijekom prve dvije godine za bolji bolji razvoj mozga i vida. S navšenih 5 mjeseci kreće se s dohranom. Dohrana označava svu ostalu hranu uz mlijeko; voće, povrće, žitarice, mliječne prerađevine, meso, riba, jaja. Svakih par dana postepeno se uvodi po jedna nova naminirnica tako da do navršene prve godine dijete ima na izbor gotovo svu hranu.

Dr. Milivoj Jovančević
Dr. Milivoj Jovančević
  • Kako roditelji mogu prevladati strahove i brige koji često prate skrb o novorođenčetu?

Dr. Aćimović: Prvih mjesec dana intenzivno je razdoblje prilagodbe kako za roditelje, tako i za dijete. S rođenjem prvog djeteta nameće se puno pitanja, a na njih najčešće postoji još više i odgovara, a time i nedoumica. Zašto plače, da li je gladno, u kojem položaju i kako hraniti, spava li predugo ili premalo, kako držati, kako presvući, koliko često kupati, koje pelene koristiti, koja kolica… Uz sve to kada se nadoda i kronični umor od neispavanosti, teško je ostati pribran i smiren. Kako se najbolje pripremiti za sve što vas čeka? Iznimno je važna podrška obitelji i prijatelja jer su često oni prvi kontakt u situacijama kada je potrebna podrška. Kao izvor stručnih informacija, neupitna je uloga patronažne sestre koja u prvim danima pruža korisne savjete. Za minimaliziranje straha pomaže ili imati iskustvo ili spoznaju ili znanje. Odakle prikupiti to znanje za što bezbrižnije roditeljstvo? Ne postoji jedan portal, jedna knjiga, jedan tečaj ili jedna osoba. Pri odabiru birajte stručne izvore, a tu je svakako  preporuka i NajNaj škola.

  • Kakav je utjecaj ranih utjecaja na mentalni razvoj djeteta?

Prof. Dr. Jovančević: Rani odnos majke i djeteta predstavlja temelj zdravog emocionalnog i tjelesnog razvoja. Osjećaj zaštićenosti, pravovremnog zadovoljavanja vlastitih potreba, verbalna i neverbalna komunikacija stvaraju bazično povjerenje, stvaranje slike o svijetu koji dijete okružuje i mogućnost dobijanja onoga što mu je tog trenutka potrebno su osnove daljnjeg razvoja.

NajNaj škola
  • Na koji način roditelji mogu poticati fizički i mentalni razvoj svoje djece u prvim godinama života?

Prof. Dr. Jovančević: Najvažnija je komunikacija. Ona započinje i prije rođenja. Nakon rođenja dodiri, dojenje, rituali njege, hranjenja, maženja, igre, prepoznavanje emocija i odgovarajuće rekcije na njih su najbolji poticaji.

  • Kako se može ojačati uloga roditelja u odgoju djece?

Prof. Dr. Jovančević: Roditelj bi trebao određeno vrijeme posvetiti isključivo djetetu – komunikaciji i igri s njim; vremenom ga naučiti što je dobro a što ne, što se smije i što se ne smije, prepoznavati emocije i brinuti o emocijama drugih.

Svakodnevnica današnjih obitelji se suočava s brojnim izazovima – jedan od najvećih je nedostatak vremena i energije za posvećenost djetetu i njegovim potrebama. Iako se realitet ne može značajno promijeniti i osigurati više vremena, dovoljno je da vrijeme koje provode s djetetom bude potpuno posvećeno njemu.

NajNaj škola
NajNaj škola

Vrhunski tim predavača

  • Kako se može utjecati na imunitet djeteta i zaštititi ga od virusa i bolesti, te koja je uloga prevencije u očuvanju zdravlja?

Prof. Dr. Jovančević: Najučinkovitija je zaštita cijepljenje, nažalost njime se pokriva manji broj (no ipak najopasnijih) uzročnika bolesti. Izbjegavanje polaska u kolektiv prije 3. godine života, pregrijavanje prostora u kojem boravi, što više vremena na otvorenom kao i raznovrsna prehrana su najvažnije preventivne mjere.

  • Zašto je važan holistički pristup u pedijatriji i odgoju djece, te kako se može primijeniti u praksi?

Prof. Dr. Jovančević: Dijete treba promatrati u cjelini svojeg biološkog bića, emocionalnih i socijalnih odnosa s bližnjima. Jedino tako ih možemo bolje razumjeti i pružiti potrebno za njihov optimalni cjeloviti rast i razvoj.

Prostor NajNaj škole
Prostor NajNaj škole
  • Koje su ključne poruke i savjeti za roditelje o kojima ćete predavati u Najnaj školi za roditelje?

Dr.Mazalin: S naše pedijatrijske strane odabrali smo teme za koje smatramo da odgovaraju na najčešće nedoumice i strahove novih roditelja – rani rast i razvoj mozga djeteta, praktične osnove njege novorođenčeta, glavne informacije o redovnim pedijatrijskim sistematskim pregledima i cijepljenju te savjete o prepoznavanju znakova eventualne bolesti radi kojih bi se svakako trebali javiti liječniku. Sva ostala pitanja su svakako dobrodošla i rado ćemo ih prokomentirati s polaznicima NajNaj škole.

Trenutno je aktivna promotivna cijena škole, a prijavu zajedno s više informacija o NajNaj školi za buduće roditelje pronađite ovdje.

Predavači NajNaj škole
Predavači NajNaj škole

Foto: PR

Učitati još
Zatvori