5 najčešćih grešaka koje bi frizeri voljeli da svi prestanemo raditi svojoj kosi

5 najčešćih grešaka koje bi frizeri voljeli da svi prestanemo raditi svojoj kosi

Kosa može biti prilično osjetljiva, a nakon što joj nanesemo određena oštećenja, ponekad ju je vrlo teško obnoviti. Bojanje, oblikovanje kose vrućim uređajima, pa čak i okoliš, mogu negativno utjecati na naše vlasi. No, postoje svakodnevne navike za njegu koje nam pomažu u održavanju kose sjajnom i zdravom. Ipak, vjerojatno ni ne razmišljate o svemu onome što je loše ili jednostavno zaboravite voditi računa o nekim stvarima. Postoje brojne loše navike koje frizeri često primjećuju da mnoge od nas imaju, a da toga ponekad zapravo nismo ni svjesne. Donosimo 5 najčešćih u nastavku.

Zaboravljate nanijeti proizvod za zaštitu od topline

Već ste odvojili sate za pranje kose, nanošenje regeneratora pa maske, raznih tretmana za hranjenje kose, ulja, ampula i kosa vam je u vrhunskom stanju. Nakon svega toga možda ćete pomisliti da već imate dovoljno proizvoda u kosi i pitati se trebate li zaista nanijeti još i onaj za zaštitu od topline? Kratak odgovor je da. Korištenje proizvoda za zaštitu od topline štiti kosu od visokih temperatura vašeg sušila za kosu, pegle i uvijača.

Mnoge žene često zaborave na ovu jako važnu stavku koja štiti kosu i održava ju zdravom. Uzaludno je uložiti sav trud u njegu kose regeneratorima i tretmanima, a zatim koristiti uređaj za oblikovanje bez da ju zaštitite. To je kao da poželite izvaditi jelo iz vruće pećnice bez rukavica. Proizvodi za toplinsku zaštitu kose djeluju kao prepreka između alata za oblikovanje kose i vaše kose. Oni formiraju zaštitni sloj oko vaših vlasi, minimizirajući štetu koju može uzrokovati prekomjerna toplina. Osim toga, proizvodi za zaštitu od topline također zaglađuju i zatvaraju kutikule vaše kose, zaključavaju prirodnu vlagu u nju i zaglađuju njezinu površinu za dodatni sjaj. Ako imate obojenu ili izbijeljenu kosu, još ju je važnije zaštititi.

Prečvrsto vežete kosu

Ako je gumica za kosu postala stalni dio vašeg ručnog zgloba, nakon nekog vremena biste mogli početi vidjeti znakove takozvane vučne alopecije. Radi se o gubitku kose koji uzrokuje učestalo povlačenje i potezanje kose. Ovaj spor, ali stabilan gubitak kose uzrokovan stalnim čupanjem, postaje sve češći, a najčešće se povezuje s modelima i balerinama koje često imaju čvrsto utegnutu i začešljanu podignutu kosu. Proces često počinje s aureolom kratkih vlasi uz liniju kose, a te slomljene vlasi s vremenom postaju tanje ili potpuno ispadaju.

To naravno ne znači da više nikada ne biste trebali nositi rep ili punđu, ali birajte labavije verzije koje su smještene nisko na glavi. Messy pletenica također je idealna jer ravnomjernije raspoređuje napetost na vlasištu. Isto tako, scrunchieji su najbolji izbor gumice, pogotovo ako su od svile jer neće oštetiti kosu koliko bi to mogla napraviti obična ili kuhinjska gumica s kojom nikada ne biste trebali vezati svoju kosu.

Već godinama koristite isti šampon

Tajna dosadne i beživotne kose je korištenje istog šampona iz godine u godinu. Za sjajnu kosu punu života potrebno je redovito mijenjati šampon. Ponekad se vaša kosa navikne na šampon koji stalno koristite, a različiti šamponi pomoći će joj da se oporavi i lakše će ju biti oblikovati. Dobro je imati nekoliko različitih šampona za različite namjene, poput šampona za hidrataciju kose, šampona za sjaj, šampona koji je posebno kreiran za obojenu kosu i šampona za volumen. Zatim ih samo izmjenjujte za najbolje rezultate.

Ne koristite masku za kosu

Stručnjaci kažu da biste o svojoj kosi trebali brinuti na isti način kao što brinete o svom licu. Mnogi često kažu da nemaju vremena za masku za dubinsku njegu kose, a sve što je potrebno je nanijeti masku na kosu prije bilo koje aktivnosti koja vam omogućuje da ju nosite smotanu u punđi barem sat vremena. Nakon toga se samo istuširate i njegujete kosu uobičajenim postupkom – bit će vam zahvalna. Sjajit će se znatno više, a i frizura će duže trajati.

Zanemarivanje vlasišta

Briga o vlasištu jednako je važna kao i briga o kosi, ako ne i važnija. Kosa raste iz folikula u tjemenu tako da nije čudno što zdrava kosa raste samo iz zdravog vlasišta. Prekomjerna upotreba teških proizvoda može dovesti do nakupljanja proizvoda na vlasištu što rezultira začepljenjem folikula. Svakodnevno pranje kose može uzrokovati isušivanje vlasišta što dovodi do iritacije i ljuštenja, dok nedovoljno pranja omogućuje nakupljanje proizvoda, prljavštine i prirodnih ulja na tjemenu. Pokušajte pronaći rutinu koja odgovara vašem vlasištu kako biste održali uravnoteženu razinu vlage. Hidratantni šampon može pomoći kod suhog vlasišta, dok clarifying šampon može pomoći pri uklanjanju nakupljene prljavštine, ulja ili proizvoda.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori