Koristimo li previše kozmetike i kako ju svesti na učinkovit minimum?

Koristimo li previše kozmetike i kako ju
svesti na učinkovit minimum?

Pronaći dobru kozmetiku za sebe i izgraditi kvalitetnu beauty rutinu koje ćemo se držati svakog dana, u suvremeno doba postalo je skoro pa nemoguća misija. S jedne strane, bombardirani smo kozmetičkim proizvodima koji dolaze s velikim obećanjima i u obilju svega teško je pronaći onaj pravi za sebe, a s druge strane, bombardirani smo beauty trendovima koji nalažu da stvari radimo na ovaj ili onaj način.

Jako velik utjecaj na našu rutinu imao je proboj korejske kozmetike na zapadno tržište, a kozmetiku su popratile i iscrpne korejske beauty rutine, koje uključuju dvoznamenkasti broj koraka i zahtijevaju mnogo više truda i vremena no što smo inače navikli posvetiti samoj njezi kože. Korejska beauty rutina naučila nas je i slojevitom nanošenju proizvoda za maksimalnu učinkovitost, pa su se tu našle razne esencije, serumi, kreme i ulja u step-by-step rutini.

Iako i dalje mislimo kako tako nešto morate isprobati na vlastitoj koži, kako bi same procijenile donosi li vam rezultate i isplati li se u takvu rutinu ulagati vrijeme, trud i novac, svejedno bi trebala postojati alternativa za žene kojima je vrijeme luksuz i koje i u manjem broju koraka i proizvoda traže ono najbolje za svoju kožu. Ići minimalističkom rutom za neke je veliki izazov, a za neke puka potreba, no i iz nje je moguće izvući maksimum.

Izaberite proizvode koji imaju više od jedne funkcije

Beauty rutina s više koraka u biti podrazumijeva utoliko više kozmetičkih proizvoda koje ćete u njoj koristiti. No, ako možete pronaći jedan proizvod koji radi posao nekoliko njih i ima više funkcija, već ste na dobitku. Pronađite čistač za lice koji učinkovito čisti kožu i uklanja make up, pa vam možda neće ni trebati dvostruko čišćenje ili glow tonik za lice, koji kombinira klasičan tonik s eksfolijacijom.

Racionalizirajte beauty rutinu

Ponekad postanemo toliko opsjednute vlastitom beauty rutinom, da na lice stavljamo sve i svašta, a istovremeno zaboravljamo doista brinuti o svojoj koži. S velikim brojem proizvoda u rutini koja ima veliki broj koraka, koža ponekad pati, a možda joj za optimalan izgled nije ni potrebna toliko sadržajna njega. Pokušajte polako izbacivati proizvode iz beauty rutine i krenite s onima za koje mislite da će vam najmanje nedostajati, ali jedan po jedan, kako biste doista mogli utvrditi koji vam je koristan, a koji ne, odnosno s kojim od njih vidite razliku.

Pronađite pravu ravnotežu

Kako bi pronašli idealnu njegu za sebe, prvo morate dobro upoznati svoju kožu. Ako su vam tri proizvoda doista nužna da bi u potpunosti hidratizirali kožu, nemojte odustajati od njih, no ako već jedan proizvod odradi dovoljno dobar posao, jednostavno vam nisu potrebna sva tri. Poanta minimalističke rutine njege kože je pronalazak ravnoteže i identificiranje proizvoda koji vam doista trebaju.

Čišćenje – toniranje – hidratacija

Ovo su tri zlatna koraka minimalističke, ali i bilo koje beauty rutine. Prije nego što smo započeli upoznavati korejsku beauty rutinu, postojala je ova klasična, ključna i dokazano učinkovita rutina. Čišćenje, toniranje i hidratacija same su osnove od koje sve kreće i čak ako vaša rutina uključuje više koraka, ova tri faktora moraju biti zadovoljena kako bi se njega kože smatrala pravilnom i dobrom za kožu.

Minimalistička rutina je održiva

Kako biste na svojoj koži vidjeli optimalne rezultate, morate biti konzistentne i predane beauty rutini svakog jutra i večeri. Njega s desetak koraka nesumnjivo će vam se učiniti primamljivom, no ako za nju ne možete odvojiti po 20 minuta do pola sata svakog jutra i svake večeri, odlučite se za minimalističku rutinu koja je održiva i kojoj se možete redovito posvetiti. Naposljetku, bolja su tri kvalitetno odrađena koraka njege kože, nego više njih polovično.

 

Foto: Instagram

Preporuka

Zatvori