Uz mindful eating više nikada nećete pomisliti na dijetu

Uz mindful eating više nikada
nećete pomisliti na dijetu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Agnieszka Pałtynowicz (@apaltynowicz) on

O prehrani i dijetama čitamo gotovo svakoga dana. Brojni su savjeti i mišljenja koja nam se prezentiraju kao ispravna i pogrešna. Dijete su u trendu oduvijek, a nove metode stalno se otkrivaju. Neki ju prakticiraju jer žele smršaviti, neki se time jednostavno ‘kažnjavaju’ ili pak rješavaju neke druge emocionalne rupe kroz kontrolu hrane. Iako je dobar dio svjetske populacije stalno na dijeti, promjenom odnosa prema hrani potrebe za njom gotovo da ne bi niti bilo. Mindful eating je koncept koji okuplja sve više sljedbenika, pogotovo onih koji zaista žele brinuti o tijelu i uživati u životu istovremeno. Mindful metoda je logična i jednostavna, a potiče stvaranje novog emocionalnog obrasca kad je u pitanju hrana, bez dijete i ograničavanja jelovnika.  U nastavku pročitajte kako prakticiranjem mindful eating metode možete uživati u hrani i osjećati se odlično.

Zašto mindful metoda?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Agnieszka Pałtynowicz (@apaltynowicz) on

Mindful metoda je pristup hrani koji započinje prije nego li počnemo jesti. Razmislite odakle je došla vaša hrana, koliko je put prešla do vašeg stola, koji sastojci se nalaze u dotičnom jelu i na posljetku: dali vas taj obrok zaista hrani? Kada govorimo o tome, mislimo na hranu koja nutritivno opskrbljuje duh i tijelo. Kako bi postali ‘mindful’ trebati biti prisutni u sadašnjem momentu i promatrati granu bez predrasuda. Što to doista znači? Ne postoji podjela na ‘dobru’ i ‘lošu’ hranu, postoje samo bolji izbori od onih prethodnih.

Što god jeli, posvetite svu pozornost obroku ispred sebe i zaista uživajte u njemu. S vremenom ćete postati svjesniji toga što zapravo unosite u sebe, naučit ćete se prepustiti trenutku i uživati u svakom zagrizu te jednostavno hranu gledati kao gorivo koje vas pokreće. Prije nego posegnete za obrokom postavite si važno pitanje: zašto ustvari jedemo? U većini slučajeva odgovor je glad, no drugi niz situacija poput dosade, ljutnje i bilo kojeg drugog emocionalnog stanja može dovesti do potrebe za hranom. No, u tom slučaju hranu ne konzumiramo kao gorivo već kao kaznu nad samim sobom.

Isključite se i budite prisutni

 

View this post on Instagram

 

A post shared by this brown kitchen (@suruchiavasthi) on

Sigurno ste već puno puta čuli kako nije dobro jesti dok gledati televiziju ili scrollate po društvenim mrežama. Naime, to nam odvlači pažnju od samog jela, pa osim što ga uopće ne doživljavamo skraćujemo si mogućnost uživanja i povećavamo mogućnost prejedanja. Isključite sve distrakcije iz okoline, to ne znači da morate jesti sami ili u tišini, ali pokušajte se usredotočiti na obrok pred vama. Jesti u društvu odličan je način za usporiti i više žvakati jer uz ležaran razgovor između zagriza ustvari usporavate tempo i svjesniji ste samog procesa.  U idealnim situacijama bilo bi jesti manje zalogaje, fokusirati se na kvalitetu i jednostavno uživati.

Zahvalnost uz male rituale

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kathrin Salzwedel (@klaraslife) on

Prakticirati zahvalnost savjetuje se u svim životnim situacijama. Zamislite realnost današnjice: u razvijenim zemljama hrana dolazi u izobilju, a zahvalnost se učiti prakticirati. U nerazvijenim zemljama nestašica hrane ljude čini zahvalnima za tek nekoliko zrna riže. Kad razmislite o tom scenariju nemoguće je ne biti zahvalan za kvalitetu i izobilje koje nam stoji na raspolaganju.  Gdje god se nalazili iskoristite vrijeme za obrok za mali ritual. Ako ste zgrabili usputni ručak iz restorana, odvojite 10ak minuta kako bi sjeli na nekom lijepom mjestu i uživali na svježem zraku ili ugodnoj okolini. Isto vrijedi ako ste u uredu, na putovanju ili kod kuće. U kućnoj atmosferi servirajte obrok u lijepom posuđu, napravite mali ritual i uvijek jedite sjedećki. Tako ćete stvoriti kulturu mindful jedenja i slaviti svaki zalogaj.

Nekoliko trikova za kraj

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sadia Badiei, BSc Dietetics (@pickuplimes) on

Mindful metoda nije nikakav komplicirani pristup, on nas jednostavno vodi da hranu cijenimo i u njoj uživamo bez osuđujućih misli i krivice. Zaboravite na pristup ‘sve ili ništa’. Ako ste posegli za vrećicom čipsa ili čokolade, odnosno bilo koje hrane koja se uglavnom etiketira kao ‘loša’ zapitajte se zašto ju želite. Ako i nakon racionalnog promišljanja još uvijek želite određenu hranu, priuštite si ju bez grižnje savjesti i zaista uživajte u joj. Za početak je dovoljno osvijestiti vrijeme, sjesti i biti prisutan bez multitaskinga i žurbe. S obzirom na to da se hrana ne treba osuđivati na ‘dobru i ‘lošu’, najjednostavnije je birati što kvalitetnije namirnice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by this brown kitchen (@suruchiavasthi) on

Razmislite o sastojcima ako kupujete prerađenu ili konzerviranu hranu. Logički razmislite i uvijek odaberite onu čija etiketa ima što manji broj sastojaka. Zapitajte se zašto jedete i naučite razliku između stvarne gladi i emocionalnih okidača. Hrana je gorivo, uživajte u njoj. Žvačite i doživite svaki zalogaj: teksturu, okus i miris. Jednostavnim promjenama u razmišljanju dugoročno se mijenja i odnos prema hrani. Vrlo brzo ćete vidjeti sve prednosti koje mindful jedenje donosi i koliko je lagano za prakticiranje, nakon toga definitivno više nećete razmišljati o dijeti.

Foto: Instagram

Najčitanije

Učitati još
Zatvori