Sve što trebate znati o perimenopauzi i menopauzi, a nitko vam nije rekao
Sve što trebate znati o perimenopauzi i menopauzi, a nitko vam nije rekao

Sve što trebate znati o perimenopauzi i
menopauzi, a nitko vam nije rekao

Svake godine, 25 milijuna žena diljem svijeta prolazi kroz menopauzu, a oko 5% je doživi u svojim ranim 40-ima. S obzirom na ove statistike, mogli biste pomisliti da se o menopauzi u našem društvu otvoreno govori. Ipak, ovaj temeljni dio života žene i dalje je stigmatiziran. Velik dio predrasuda temeljen je na stigmatizaciji samog starenja u zapadnjačkoj kulturi: uvjerenje da su žene zrelije životne dobi potpuno lišene vitalnosti ili seksualne privlačnosti, zbog čega se mnoge osjećaju isključeno i usamljeno.

Ipak, velik dio stigmatizacije perioda menopauze dugujemo i neznanju. Naime, iako ulaskom u razdoblje menopauze završavamo s jednim dijelom života, svi znamo da je svaki kraj i novi početak. To je prirodan proces, neminovan u životu svake žene i nemoguće ga je izbjeći, ali možemo biti spremne na sve one promjene koje se događaju našem tijelu, ali i unutar nas. Umjesto da očajavate zbog ulaska u novu fazu života, naoružajte se znanjem i pozitivnom energijom i iskoristite period menopauze kako biste izgradili novu, bolju verziju sebe – iznutra kao i izvana.

Projekt MenoCure

Upravo s tim ciljem, 17. veljače, u Novinarskom domu u Zagrebu održat će se radionica i panel na temu: “Sve što trebate znati o perimenopauzi i menopauzi, a nitko vam nije rekao”.

Projekt MenoCure namijenjen je svim ženama od srednjih 30-ih pa do ranih 70-ih godina, a na jednom će mjestu objediniti liječnice dr. Sanju Toljan, spec. anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja, dr. Martinu Jerbić, spec. ginekologije i opstetricije koje će govoriti o ženskim hormonima, nadomjesnoj terapiji, ginekološkim i seksualnim problemima žena u tom životnom razdoblju, i kineziologinju Asju Petersen koja će nas uputiti u nefarmakološku prevenciju kao i odabir pravilne fizičke aktivnosti i prehrane.

Menopauza nije trenutak, menopauza je putovanje

Svaka žena će imati različita iskustva, a cilj je ovog projekta pomoći da svaka etapa na tom putu prođe s čim manje poteškoća.  Svjedočimo da mlade žene sve češće ulaze u perimenopauzu i menopauzu,  pa je razdoblje od 30 do 40 godina – savršeno vrijeme za prevenciju, stvaranje dobre mišićne mase i gustoće kostiju. Razdoblje između 40 i 50 godina često donosi promjene raspoloženja, hormonalnog statusa, pad energije, entuzijazma, a ako naučite pomoći svome tijelu, sačuvati bistrinu uma, životni elan i entuzijazam, iza pedesete godine slijedi mirnije razdoblje.

Prolazeći kroz period perimenopauze shvatila sam da sam prepuštena sama sebi i da ne mogu doći do potrebnih savjeta i pomoći. To je bio početak moje ideje o ovakvoj vrsti projekta. No, trenutak kad sam krenula u akciju je bio nakon razgovora s novinarkom koja me zamolila da sudjelujem u emisiji o menopauzi. Silno mi je zahvaljivala kad sam pristala, pa sam je pitala zašto mi je toliko zahvalna. Odgovor me toliko iznenadio da sam znala da moram nešto poduzeti. Naime, novinarki je lakše je bilo naći žene žrtve silovanja koje bi podijelile svoje priče nego žene koje bi razgovarale o menopauzi.” izjavila je Asja Petersen, idejna začetnica projekta MenoCure 

Želim da se izbriše stigma žene u toj dobi koja se prikazuje kao stara, ocvala, nervozna i neuravnotežena. Ovo je naš peti po redu MenoCure panel. Do sad se za svaki tražila karta više, pa vjerujem da smo na pravom putu” zaključuje začetnica trenda vježbanja pilates tehnike i vlasnica studija s najdužom tradicijom vježbanja pilatesa u Hrvatskoj.

Asja Petersen

Stručnjaci na panelu

Uz Asju Petersen, na MenoCure panelu i radionici sudjeluje i dr. Martina Jerbić, s tridesetogodišnjim iskustvom radnim stažem u medicini tijekom kojih je uvela niz suvremenih pristupa metodologiji u zdravstvu – uvođenje bioidentičnih hormona u balansu ženskog zdravlja, holističkom i individualnom pristupu dijagnostike i liječenja pacijentica, i dr. Sanja Toljan koja je autorica čak triju uspješnica: Čudesna moć hormona, Žene u hormonskoj ravnoteži, Muškarci u hormonskoj ravnoteži, a zajedno s akademkinjom dr. Vidom Demarin uredila udžbenik Klinička psihoneuroendokrinoimunologija. Predstavnica je nove grane medicine koja kombinira znanstveno utemeljenu medicinu, psihoneuroendokrinoimunologiju i stručno znanje, te osnivačica poslijediplomskog stručnog tečaja iz Kliničke psihoneuroendokrinoumunologije.

Praktični, stručni savjeti i iskreni razgovori. Sve to i još mnogo toga je projekt MenoCure. Svi koji žele doći do točnih i provjerenih informacija o ovom važnom periodu života svake žene, dobrodošli su 17. veljače, od 10 – 15 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.

Na panel i radionicu MenoCure prijaviti se možete na menocurecro@gmail.com, a sve novosti pratiti na društvenim mrežama MenoCure.

Asja Petersen

Foto: Mateja Vrčković

Učitati još
Zatvori