Kosa vam se ljeti više masti? Ovo su neki od razloga zašto, a znamo i kako to spriječiti
Kosa vam se ljeti više masti? Ovo su neki od razloga zašto, a znamo i kako to spriječiti

Kosa vam se ljeti više masti? Ovo su neki od razloga zašto, a znamo i kako to spriječiti

Vjerujemo da tijekom godine većinu vremena potrošite na živciranje oko elektriciteta u kosi – ili pak ispucalih vrhova koje nikako da u potpunosti riješite. No onaj tren kada nam stigne ljeto, kosa kao da potpuno poludi i postane masnija no ikada. Iako je pomalo očekivano da će se promijene dogoditi – na kraju dana događaju se i na koži – ponekad nas brzina mašćenja kose može uhvatiti totalno nespremne.

Međutim, možda vam je kosa neočekivano masna isključivo radi načina na koju ju tretirate. Spavate li s puštenom kosom ili u repu? Jeste li prilagodili proizvode za njegu? Postoji pregršt sitnih promjena koje možete uvesti i vidjeti značajnu promjenu u izgledu kose. Donosimo ih u nastavku!

masna kosa i ljeto

Masna kosa i ljeto – zašto se događa?

Prije svega i jer se više znojite. Što više vremena provodite vani, bilo da samo kretanjem ili i vježbanjem, pridonosite dizanju temperature tijela. Kako bi se tijelo ohladilo, ono se znoji, a ljeti je znojenje i pojačano radi viših vrućina, kao i razina vlage. Nažalost, tome ne možete previše doskočiti, posebice ako ste došli na godišnji odmor.

No radi toga i ne biste trebali previše paničariti. Prilagodbom rutine i izbjegavanjem nekih loših navika i dalje možete pridonijeti boljem izgledu kose.

Masna kosa i ljeto – kako je izbjeći?

1. Koristite previše proizvoda za stiliziranje kose
2. Koristite previše hranjivih proizvoda na cijeloj kosi
3. Koristite proizvode na bazi ulja ili silikona
4. Kosu često držite u repu
5. Stavljate sunčane naočale na kosu
6. Često dirate kosu ili mičete kosu s lica
7. Koža vam je masnija

masna kosa i ljeto

1. Koristite previše proizvoda za stiliziranje kose

Logično je ljeti probati prolongirati pranje kose – ili zadržati frizuru – korištenjem lakova, suhih šampona, teksturizirajućih sprejeva i slanog spreja. Ipak, koristite li ih previše, dužine će se početi sušiti što će signalizirati vlasištu da počne proizvoditi više sebuma kako bi ih hidratizirao. Utoliko, preporuka je staviti proizvod za suho pranje samo na vlasište dok je kosa još u redu, a ne kada je već vidno masna. Također, ne držite proizvode za stiliziranje na kosi dulje od 2 dana, pogotovo ako se izlažete suncu.

2. Koristite previše hranjivih proizvoda na cijeloj kosi

Regenerator za kosu je obavezan, ali možda vam i nije potreban na cijeloj kosi, već samo na donjem dijelu dužina. Isto vrijedi i za masku za kosu. Također, birajte hidratantne proizvode za kosu umjesto klasičnih bogatih maski jer će pružiti ono što kosi treba, bez popratne težine.

masna kosa i ljeto

3. Koristite proizvode na bazi ulja ili silikona

Izlažete li se redovito suncu, ulje biste trebali izbjegavati jer u kombinaciji sa sunčevim zrakama može spaliti kosu. S druge strane, silikon može biti fantastičan za zaštititi kosu prije ulaska u more, no morate ga redovito ispirati s kose jer može pridonijeti nastanku prištića na vlasištu i tako dovesti do disbalansa – ponovno, do jačeg mašćenja kose.

4. Kosu često držite u repu

Vjerujemo kako nas većina živi u uvjerenju da je kosu ljeti najbolje držati u repu ili punđici s obzirom na to da se uz puštenu kosu više znojimo. No u stvari, kada nam se počne znojiti glava, uz rep svu tu vlagu i masnoću zadržavamo samo na tjemenu! Tako ponovno kosa uz glavu izgleda masno, dok dužine izgledaju suho – a ako se presuše, vlasište će proizvoditi dodatno sebuma kako bi zaštitilo i nahranilo dužine.

No ovo svakako ne znači da ne možete nositi rep tijekom ljeta, već samo da tijekom dana mijenjate frizure kako bi se kosa samostalno pravilnije hranila, a vi izbjegli pranje kose sljedeći dan.

5. Stavljate sunčane naočale na kosu

Možda ne volite nositi obruč za kosu, ali zato ne možete odoljeti nositi sunčane naočale na glavi? Vjerovali ili ne, tako prenosite masnoću s lica direktno na kosu! Jedini način za to izbjeći jest korištenje maramica za čišćenje naočala prije svakog stavljanja na glavu.

6. Često dirate kosu ili mičete kosu s lica

I naše ruke proizvode prirodna ulja, a mogu se i znojiti. Diranjem kose direktno na vlasi stavljate ne samo znoj već i prljavštinu. Ako vam se kosa prečesto lijepi za lice, nosite ukosnice, šiltericu ili kapu jer će doista svaki taj mali dodir napraviti malu razliku u izgledu kose na kraju dana.

7. Koža vam je masnija

Baš kao što smo naveli, kako se koža mijenja ljeti, tako se mijenja i kosa. Štoviše, vlasište je svojevrsna ekstenzija kože vašeg lica i zato treba pravilnu njegu. Pripazite da vam se kosa ne lijepi za lice tijekom dana, posebice kada ste primjerice friško nanijeli SPF. Također, pripazite da ne dirate lice pa kosu, a jednako tako nemojte dirati ni vlasište. Koristite nježne šampone za pranje, ne pretjerujte s bogatom njegom te je štitite od sunca, jer UV zrake djeluju štetno i na vlasi kose!

Masna kosa i ljeto – najbolji dodatni savjeti za njegu

Spavajte s kosom u punđici ili pletenici

Dizanje kose s lica i vrata tijekom spavanja pridonijet će i manjoj količini znoja i sebuma s lica na vašoj kosi. To će značiti i svježije buđenje! Ipak, pripazite kako vežete kosu; birajte samo svilene gumice za kosu jer uz njih kosa neće pucati i nemojte je previše čvrsto vezati, kako to pridonosi opadanju kose. Uz to, odaberete li primjerice pletenicu, ujutro ćete se buditi s frizurom što je svakako veliki plus!

Redovito čistite četke i češljeve za kosu

Četke nije dovoljno samo očistiti od kose i povremeno namočiti u vodu. Jeste li znale da one najbolje nakupljaju prljavštinu i masnoću koju zatim rasporedite po cijeloj kosi? Zbog toga su one i velik izvor bakterija koje mogu pridonijeti iritaciji, ali i opadanju kose. S vremena na vrijeme operite četke i češljeve s proizvodom za dezinfekciju (ili odgovarajućim sredstvom za čišćenje ako je riječ o prirodnim četkama i češljevima), dobro ih isperite mlakom vodom i ostavite da se sasvim posuše prije sljedećeg korištenja.

Koristite šampon za svakodnevno pranje

Nije čak problem ni u učestalom pranju kose, već u tome kakav šampon za kosu koristite. Naime, šamponi sa SLS-om ili SLES-om imaju tendenciju sasvim očistiti vlasište od masnoće što ga s vremenom može natjerati da se počne mastiti kako bi vratio prirodan sloj ulja. Taj sloj ulja je potreban za normalno funkcioniranje vlasišta, no sasvim nam je jasno da ako ga se nakupi – može biti nepoželjno.

Zato je dobra odluka koristiti nježne šampone bez sulfata koji će dobro očistiti vlasište, ali ga neće isušiti. Štoviše, moderni šamponi takvog tipa ga i fantastično umiruju i hidratiziraju!

Koristite filtriranu vodu

Nakupljanje kamenca na glavi tuša ili više klora u vodi može pridonijeti tome da se on taloži i na vašoj kosi. Stoga, primijetite li da vam voda iz slavine ne odgovara, koristite filtriranu ili prokuhanu vodu za pranje kose. Mogli biste primijetiti manje masnoće, ali i generalno bolji izgled kose.

Nježno perite jastučnice i mijenjajte ručnike

Osim što su mjesta na kojima se nakuplja najviše bakterija, a posebice ljeti, ako ih često perete, a pritom ne koristite blagi deterdžent – možda vam on dodatno iritira vlasište i tako pridonosi mašćenju kose. Pripazite na proizvode koje kupujete, birajte prirodne ili nježnije opcije i mijenjajte jastučnice i ručnike svaka tri dana/pranja kose.

Foto: iStock, Unsplash, Pexels, Pixabay

Učitati još
Zatvori