Sve što morate znati o njezi najčešćeg i najzahtjevnijeg tipa kože

Sve što morate znati o njezi najčešćeg
i najzahtjevnijeg tipa kože

Iako se suhu kožu najčešće poistovjećuje s dehidriranom, i masna koža može biti itekako dehidrirana. Važno je znati da je osnovna razlika između suhe i dehidirane kože što suhoj nedostaje ulje, dok dehidiranoj nedostaje voda.

Ukoliko vam je koža bez sjaja, gruba na dodir, neelastična s isušenim linijama, dehidrirana je. Ono što je razlikuje od suhe kože jesu proširene pore, sklonost aknama i crvenilu.

Masna dehidrirana koža – kako je njegovati?

To nisu baš najbolje vijesti jer je upravo taj tip kože najzahtjevniji. Odnosno, potrebno je njezi takve kože pristupiti vrlo pažljivo i kontinuirano. Masna dehidrirana koža njeguje se ne samo posebnim preparatima, ona zahtijeva i da je se ponekad “počasti” hranjivim maskama iz kućne radinosti.

Med koji odstoji na koži barem pola sata, nanošenje maslinovog ulja pa čak i propolisa te filteri čaja od kamilice na osjetljivim mjestima, samo su neke od preporuka. Također, prehrana sa što manje slatkiša, masnoća i soli dobro je došla (iako se naše nepce s tim ne bi složilo). I naravno, visok unos vode, barem 2,5 litara dnevno.

No, kako je uopće moguće masnu kožu dovesti u stanje dehidriranosti? Posljedica je to korištenja preagresivnih kozmetičkih proizvoda koji uglavnom sadrže alkohol. Sapuni također doprinose isušivanju kože, kao i tvrda voda. Zato je za čišćenje lica dobro koristiti gelove koji su obogaćeni zaštitnim hidratantnim sastojcima. Jedan od rijetkih sapuna koji je preporučljivo koristiti za čišćenje masne dehidirane kože je Avene Cold Cream Sindet. No ne za područje oko očiju.

Dermatolozi preporučuju preparate koji su bogati vitaminom E te hijaluronskom kiselinom. Neki od takvih proizvoda, dostupnih na našem tržištu, su Dr. Hauschka, Avene Hydrance, Filorga Hydra-Filler Mat krema, La Roche Posay Hydraphase Intense Serum, Eucerin Aquaporin Active, Nuxe 48-satna hidratantna krema te Nikel hidratantna krema sa smiljem.

 

Kako bi koža disala, dobro je (barem neko vrijeme, ako baš ne možete bez svojih noćnih rituala) ne koristiti noćne kreme. Važno je da koža diše. No, ne morate se odreći baš svih ženskih sitnica koje čine dan. Korištenje šminke koja djeluje hidratantno i zaštitno nije zabranjeno. A svakako će utjecati na širok osmijeh i samopouzdanje.

Prije nego li počnete s maženjem i paženjem svoje dehidrirane masne kože, svakako skoknite na tretman čišćenja lica uz konzultaciju s dermatologom. Vaš liječnik vam može prepisati uputnicu za ovaj mali izlet u svijet beauty čarolije. Potpuno je besplatno, a najsigurnije.

 

Foto: Instagram, Filorga, Avene, Nikel, LRP, Nuxe, Dr. Hauschka, Eucerin

Učitati još
Zatvori