Maske za oči mogle bi vam pomoći da bolje spavate

Maske za oči mogle bi vam
pomoći da bolje spavate

Spavanje je jedna od najvažnijih sastavnica u svačijem životu. Ako ne spavate dovoljno, teško je živjeti zdravim i funkcionalnim načinom života. Međutim, velik broj ljudi pati od nedostatka sna, pogotovo tijekom ovakvih kriznih vremena. Odrasli trebaju u prosjeku sedam do devet sati sna, ali mnogi priznaju da se ne osjećaju odmorno kad se probude. To negativno utječe na produktivnost i na naše raspoloženje.

Nedostatak sna može utjecati i na kratkoročno pamćenje te razinu koncentracije. Štoviše, povezan je i s nizom drugih zdravstvenih problema, uključujući pretilost, dijabetes i srčane bolesti. Iako postoji mnogo načina na koje možete promijeniti svoju svakodnevnu rutinu kako biste si osigurali više odmora, korištenjem maski za oči, poznatih i kao maske za spavanje, promičete kvalitetniji san.

Djeluju li zaista maske za spavanje?

Maske za spavanje su učinkovit i jednostavan način borbe s nedostatkom kvalitetnog sna. Ako ne spavate čvrstim snom i često vas budi svjetlost, buka i druge stvari koje se događaju oko vas, maska vam zaista može pomoći zato što, kad vaš mozak osjeti potpunu tamu, to uzrokuje proizvodnju melatonina, hormona sna. Time se produljuje trajanje REM sna. Pomoću maske za spavanje imat ćete dublji i opušteni san, koji se može dodatno osigurati korištenjem čepića za uši kako bi se potpuno isključili iz vaše okoline. Također, one su izvrsne za one koji rade noćne smjene i trebaju spavati tijekom dana.

Jesu li one uopće zdrave?

Maske za spavanje odlične su za one kojima je teško zaspati i onda još teže nastaviti spavati bez prekida. Ako odlučite isprobati masku za spavanje možda će vam biti potrebno nekoliko noći da se naviknete na nju. Jedina njezina mana je to što bi vam moglo biti teže razbuditi se ujutro. Naime, vaš mozak počinje oslobađati hormone koji su zaduženi za razbuđivanje tijela onda kad svjetlost počne dopirati do stražnjeg dijela vašeg oka. S obzirom na to da, ako nosite masku za spavanje, svjetlost ne dopire do vaših očiju, postupak razbuđivanja mogao bi potrajati. Također, ako osim buke i svjetlosti postoje i drugi razlozi za vašu nesanicu, maske za spavanje možda ne bi bile toliko učinkovite.

Koje su prednosti maski za spavanje?

Maske za spavanje mogu vam pomoći i ako patite od suhoće očiju. Iako ne pomažu u zadržavanju vlage, one mogu zaustaviti protok zraka izvana i spriječiti da vam dodatno isušuje oči. One će vam, isto tako, pomoći u tome da izgledate odmornije jer ćete bolje spavati ako ih nosite. Zanimljivo je i to da postoje maske za spavanje koje imaju aromaterapijska svojstva. One sadrže mirise poput lavande ili kamilice koji pomažu u smirivanju i smanjuju osjećaj stresa. Stoga, zaboravite na brojanje ovaca i isprobajte neku od ovih maski za spavanje u nastavku.

Zara Home maska za spavanje – 100 % čista dudova svila
Olivia Von Halle Nika Silk Eye Mask
Oxygen Optimal Celliant maska za spavanje
Holistic Silk Lavender Eye Mask
Slip Silk Eye Mask
Manta Sleep Mask
Spacemasks make za spavanje

Foto: Instagram, Zara Home, Terrapromo, Olivia Von Halle, Amara, Look Fantastic, Manta Sleep, Cult Beauty, Breakfast at Tiffany’s

Učitati još
Zatvori