Evo što se događa s vašom kožom kad prestanete nositi make up

Evo što se događa s vašom kožom kad
prestanete nositi make up

https://www.instagram.com/p/B9SbIz9FGAh/?utm_source=ig_web_copy_link

Toliko mnogo nas radi od kuće ovih dana, pa vjerojatno ima puno žena koje su prestale nositi make up. Ako ste jedna od onih koja svakodnevno uživa u čistoj koži i odrekle ste se uobičajene rutine nanošenja pudera, još malo pudera, rumenila i svih drugih stvari koje ste naviknute nanositi na svoje lice, morate znati da postoje benefiti kod odricanja od make up-a.

Nošenje šminke je zabavno jer vam može pomoći da se osjećate samouvjereno, sakriti prištiće i omogućiti vam da iz dana u dan mijenjate svoj look. Međutim, kad se počnete previše oslanjati na šminku i ne možete napustiti kuću bez da ju nanesete, ne činite svojoj koži nikakvu uslugu. Nenošenje šminke tijekom određenog vremena može učiniti čuda za našu kožu i vaše stanje uma.

Manje pore i čišće lice

Make up se može skupljati u vašim porama i tako uzrokovati nakupljanje nečistoća. Pore se potom začepljuju i s vremenom postaju sve veće. Šminka pomiješana s bakterijama i sebumom nisu kombinacija koju zapravo želite imati na svom licu. Make up-om, kistovima za šminkanje, pa čak i rukama na licu, svakodnevno izlažete kožu toksinima i prljavštini. Te se klice mogu nakupljati i uzrokovati upalu koja može uzrokovati akne i druge probleme s kožom. Ako prestanete koristiti šminku pa se više i detaljnije posvetite svom režimu njege kože, vaše pore će biti čišće i manje sklone nastanku mitesera i prištića. Također, time minimizirate nakupljanje nečistoća u porama i one će se s vremenom smanjiti i biti manje vidljive.

Manje alergijskih reakcija

Alergije na šminku najčešće se manifestiraju u obliku iritacije kože koja se zove kontaktni dermatitis. Parabeni, sulfati i metali su sve sastojci koji se mogu naći u make up-u i za njih se zna da uzrokuju kožne alergije. Uklanjanje šminke iz beauty rutine može vam pomoći ublažiti simptome alergija.

Smanjena pojava bora

Ista šminka koju koristite za prekrivanje bora i pigmentacija na koži, može ih i pogoršati. Šminka ima tendenciju da se nakuplja u fine linije i bore, pa zapravo na taj način privlači pozornost na sve one znakove starenja koje pokušavate sakriti. Ako izbacite puder i korektor iz svoje make up torbice, zapravo biste mogli izgledati puno mlađe. Također, ako već sama šminka ne potakne nastajanje bora, njezino nanošenje, razvlačenje i trljanje po koži bi moglo napraviti upravo to. Koža na licu je osjetljiva, osobito oko očiju, a ako ju stišćete, trljate i gurkate, riskirate pucanje kapilara i pretjerano opuštanje kože. Sad je idealna prilika da pokušate ostaviti svoju kožu da malo odmori. Također, to vrijeme koje obično ujutro provodite pred ogledalom, okružene svojim make up priborom, možete provesti odmarajući se u krevetu. San je najbolje što možete učiniti za svoju kožu.

Make up i UV zaštita

Evo o čemu isto vrijedi razmisliti. Vaš puder možda ima SPF, ali ta zaštita ili nije previsoka ili ga ne stavljate dovoljno da bi vas štitio. Stoga se ne biste trebali potpuno osloniti na tu vrstu zaštite. Oštećenja od sunca najčešći su uzročnik pojave znakova starenja. Da svakodnevno ne nanosite make up, vrlo vjerojatno biste češće zaštitili lice kremom za sunčanje. Sada je idealno vrijeme za pokretanje takvih zdravih navika. Kad se vratite u ured, svi će primijeniti razliku.

Koža će vam biti zahvalna

Čak i ako to ne znate, većina šminke koju nosite je toksična. Kozmetički proizvodi ne podliježu istim provjerama kao hrana ili lijekovi prije puštanja na masovno tržište. Odgovornost proizvođača je da odluči je li proizvod siguran za upotrebu ili ne. Nažalost, mnogi od njih sadrže štetne tvari koje vaša koža apsorbira. Primjerice, popularni kozmetički sastojci poput natrijevog benzoata, propilen glikola i niza drugih kiselina izazivaju alergijske reakcije na većini tipova kože. A ako želite imati savršenu i blistavu kožu bez make up-a, prekrivanje lica velikim količinama pudera neće vam pomoći u tome. S druge strane, ako prestanete nanositi make up na kožu, ona će vam uzvratiti čistim porama i blistavim, zdravim sjajem.

https://www.instagram.com/p/B2uJjmGFVy-/?utm_source=ig_web_copy_link

Zavoljet ćete svoje mane

Naučiti voljeti sebe i prihvatiti svoje mane jedan je od najvećih izazova s ​​kojima se svi suočavaju. U početku, kad se odreknete šminke, osjećat ćete se izloženo. Vi više niste skrivene pod debelim slojem pudera sa svim svojim prištićima, pjegicama i drugim sitnim ‘nedostacima’ koji vam nisu dragi. Međutim, želite li znati jednu tajnu? Nitko zapravo ne obraća pažnju na vaše sitne ‘nesavršenosti’ osim vas. Stoga ih nemojte tretirati kao ‘mane’ nego gledajte na njih kao nešto što vas čini posebnima.

Počet ćete se osjećati samouvjerenije

Nažalost, nanošenje maskare i sjenila neće vam pomoći povećati samopoštovanje i samopouzdanje. Umjesto da se skrivate iza svog make up-a, trebate se usredotočiti na to da naučite zavoljeti svoj prirodni izgled i prigrlite ga. Vaše će samopouzdanje brzo početi skakati od sreće kad naučite prihvatiti sebe onakvima kakve jeste. Umjesto da budete svoj vlastiti najveći kritičar, bodrite same sebe i naučite se voljeti upravo takve kakve jeste.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori