Preživi sparinu – Donosimo savjete liječnice kako si olakšati ljetnu trudnoću
Preživi sparinu – Donosimo savjete liječnice kako si olakšati ljetnu trudnoću

Preživi sparinu – Donosimo savjete liječnice kako si olakšati ljetnu trudnoću

Sunce, more, kupanje, ljetne večeri i cvrčci… Zvuči savršeno, zar ne? Ljeto ipak nosi brojne izazove sa sobom, osobito za trudnice. Razgovarali smo s dr. Petrom Kojan, specijalizanticom ginekologije koja i sama zna kako je biti ljetna trudnica.

„Iz prve ruke znam kako je kad s pozamašnim trbuhom po žegi jedva uspijevaš doći do zraka. Prošla sam to dva puta. Ljetna trudnoća nosi i svoje prednosti, važno je prilagoditi se i pomoći sebi i svom tijelu“, govori nam dr. Petra Kojan.

Zbog hormonskog statusa, trudnice imaju pojačan bazalni metabolizam, što znači da im je uvijek toplije nego ostalima. Kad na to dodamo iznimno visoke temperature zraka, ostati aktivan i u dobrom raspoloženju zna biti izazovno. Ako ste ljetna trudniva i pitate se kako si olakšati ovaj period, dr. Kojan u nastavku savjetuje.

Ljetna trudnoća
dr. Petra Kojan

Hidrirajte se dovoljno

Osjećaj premorenosti, malaksalosti kao i grčevi uglavnom se javljaju uslijed nedovoljnog uzimanja tekućine kroz dan. Ako pijemo samo kad smo žedni, zapravo smo već dehidrirani. Kako biste se naviknuli unositi više tekućine, sa sobom ponesite bocu vode da bi vas stalno podsjećala da pomalo popijete.

Pripazite na prehranu

Zbog obilja voća i povrća, ljeto je idealan period za zdravu i raznovrsnu trudničku prehranu. Uživajte u okusima, bojama i mirisima, ali pripazite na dobru pohranu hrane koja je zbog visokih temperatura sklonija kvarenju. Poželjno je izbjegavati slaniju hranu koja bi mogla prouzročiti oticanje uslijed nakupljanja vode.

ljetna trudnoća

Adekvatno se odijevajte i obuvajte

U odijevanju prednost dajte prirodnim materijalima poput lana i pamuka te svjetlijim bojama kako bi koža što više disala. U trudnoći je koža osjetljivija, što u kombinaciji s pojačanim znojenjem može dovesti do osipa. Brinite o svojoj cirkulaciji, izbjegavajte usku odjeću i obuću te uvijek birajte udobnu i sigurnu obuću.

Dodatno, pomozite svojoj cirkulaciji češćim odmaranjem, podizanjem nogu u povišeni položaj i masažom stopala.

Pravila za kupanje

Ljeto za trudnicu postaje ugodnije ako ima preporuku doktora za kupanje. To je divan način rekreacije, no potrebno je pripaziti na nekoliko faktora.

Vrijeme u danu

Izbjegavajte najtopliji dio dana i uvijek se zaštitite šeširom i kremom sa zaštitnim faktorom. Zbog osjetljivosti kože u trudnoći kao i sklonosti hiperpigmentaciji, poželjno je birati mineralni umjesto kemijskog zaštitnog faktora.

Čistoća vode

Kako biste se zaštitili od pojave vaginalnih infekcija, pripazite na čistoću vode. Iako je more čišće u odnosu na bazene, potrebno je pratiti izvješća kvalitete mora. Izbjegavajte kupanje na pješčanim plažama i u plićaku. Nakon kupanja, obavezno promijenite kupaći kostim kako ne biste dugo bili u mokrome.

Ponašanje u moru

Postepeno ulazite u more bez naglih šokova i skokova. Izbjegavajte leđno plivanje zbog napora na trbušnim mišićima.

Unatoč svim pravilima i mjerama predostrožnosti, ljetna trudnoća može biti divna za svaku trudnicu. Zato je glavni savjet: opustite se, usporite i uživajte u svojoj trudnoći. Tada će vam svi ovi savjeti prirodno doći.

Više savjeta dr. Petre Kojan o ženskom zdravlju, trudnoći, porodu i prvim danima majčinstva možete čitati na blogu www.zenazeni.hr ili na njezinom Instagram profilu @dr.petra.kojan.

Foto: Instagram (@joandkemp), iStock

Učitati još
Zatvori