Pravilna njega za lijepu kosu bez ispucalih vrhova

Pravilna njega za lijepu kosu
bez ispucalih vrhova

Jaka, zdrava i bujna kosa san je svake žene. Ljepota i njegovanost dugih uvojaka doprinosi atraktivnosti i izražajnosti svakog stajlinga. No, dugu kosu je teško održavati. Većina nas suočava se s problemom ispucalih vrhova bez obzira na kvalitetu, tip i teksturu kose. To nas često sprječava da postignemo dužinu i formu koju želimo. Najčešće rješenje na koje se odlučujemo je šišanje, a nerijetko i vrlo drastično. Kako bismo spriječili efekt ispucalih, suhih i beživotnih vrhova kose važno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila najpoznatijih svjetskih stilista.

Šišanje vrućim škarama

Preporučena temperatura je 310°C. Riječ je o provjerenom načinu šišanja kojim se zatvara kraj dlake. Ovom metodom se sprječava daljnje širenje oštećenja, kao i isušivanje. Djeluje trajno i izuzetno je dobar način kada je njega kose u pitanju.

Redovno šišanje

Što je kosa dulja, to je sklonija pucanju na vrhovima. Zato je važno održavati je redovnim šišanjem. Preporučuje se kako je najbolje posjetiti frizera svakih 6 do 8 tjedana kako bi kosu što duže održali zdravom.

Ne pretjerujte sa šamponom

Pokušajte ne previše šamponirati kosu. Dobar savjet je da, nakon što smočite kosu, skupite je u konjski rep. Promjer konjskog repa neka bude količina šampona koju ćete nanijeti na kosu. Optimalno je oprati kosu jednom ili dvaput tjedno. Koncentrirajte šampon na tjeme, umjesto na vrhove.

Izbjegavajte vruću vodu

Tijekom tuširanja pokušajte koristiti mlaku vodu ili najhladniju vodu koju možete podnijeti. Vruća voda oštećuje vašu kosu. Budući da se kutikula otežava, to kosu čini sklonijom pucanju. Isperite kosu hladnom vodom kako biste zatvorili kutikule, odnosno “zapečatile” vanjski sloj kose i tako spriječili ispucalost vrhova.

Potražite proizvode koji sadrže arganovo ulje

Arganovo ulje je veliki prijatelj naše kose. Bez obzira hoćete li tretirati mokru ili suhu kosu ovim blagodatnim uljem, kosa će vam biti zahvalna. Možete nakon pranja nanijeti i sjajni serum od arganovog ulja za stiliziranje kose koji kosu nježno i bogato hidratizira.  Za razliku od drugih ulja, poput kokosa ili maslinovog ulja, molekule koje se nalaze u arganovom ulju su dovoljno male da prodiru u kosu. To omogućava duboko hidratiziranje (i to odmah, bez čekanja) pa tako sprječava pucanje vrhova.

Podesite postavke uvijača i pegli za kosu na srednju temperaturu

Prekomjerno zagrijavanje vaše kose alatom za oblikovanje uzrokuje oštećenja. Pokušajte koristiti nisku ili srednju postavku (kada je to moguće) i ograničite upotrebu vrućih alata na dijelove kose koji su skloni pucanju.

Izbacite metalni pribor za kosu

Koristite pribor za kosu koji ne sadrži metal. Keramika je mnogo bolja opcija jer su metalni dijelovi skloni zapinjanju i mogu uništiti kosu. Također, uzrokuju ispucale krajeve, slomljene i neujednačene dijelove kose. Osim toga, pokušajte ne vezati i oblikovati kosu dok je mokra jer je tada najviše podložna lomljenju.

 

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori