Koliki zapravo rok trajanja imaju lakovi za nokte?

Koliki zapravo rok trajanja
imaju lakovi za nokte?

Lakovi za nokte su obavezni dio skoro svačije beauty rutine. Pretražite li ladice bilo koje ženske kupaonice, sigurno ćete pronaći barem nekoliko bočica laka. Neki od njih mogu izgledati prilično svježe, a za druge nećete biti sigurni kada su zadnji put korišteni. Mogli biste otkriti i prilično zanimljivu evoluciju od neonskih boja iz srednjoškolskih dana, crnih lakova za nokte koji su stalni stanovnici vaše kolekcije, do cijelog spektra ružičastih i crvenih nijansi.

Obožavamo svoje kolekcije usprkos svemu. Ništa nam ne može zamijeniti onaj osjećaj uzbuđenja odabira laka koji će biti zvijezda naše iduće manikure. No, svi smo mi svoje omiljene nijanse lakova za nokte, baš kao i određene proizvode u našoj make up kolekciji, barem jednom čuvale malo dulje nego što smo trebale. Ali koliko dugo je predugo, pogotovo kad se radi o lakovima za nokte? Stručnjaci su istaknuli da postoji rok kada bismo zapravo trebale baciti naše stare bočice laka za nokte.

Lakovi za nokte mogu trajati od 2 do 8 godina – to ovisi o nekoliko faktora

Kao i kod većine proizvoda, rok trajanja ovisit će o tome kada je lak otvoren. Neotvoreni lak može trajati i pet do osam godina, a nakon otvaranja lakovi traju do dvije godine. Ako ponekad zaboravite čvrsto zatvoriti lak ili su oni izloženi visokim temperaturama, to također može ubrzati proces isteka. S vremenom će se lak zgusnuti, što ga može učiniti i izazovnim za nanošenje. Tako da se svakako trebate pobrinuti za to da zategnete poklopac i očistite grlo bočice kako biste spriječile ulazak zraka.

Tekstura vašeg laka za nokte bit će glavni pokazatelj za to je li vrijeme da ga zamijenite novim. Mrvice osušenog laka i gusta tekstura s grudicama mogu biti znakovi da je laku istekao rok trajanja. Uz toliko različitih formula na tržištu, uvijek je najbolje provjeriti na naljepnici vašeg laka točan rok trajanja koji preporučuje proizvođač. Neki lakovi napravljeni od clean sastojaka često imaju manje konzervansa, tako da njihov rok trajanja može biti i nešto kraći prema stručnjacima. Možda je vrijeme da prođete kroz svoju kolekciju lakova i riješite se onih koji više nisu za upotrebu. Možda ćete se teško rastati od nekih svojih favorita, ali barem se možete veseliti kupovini novih nijansi lakova za nokte.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori