Jeste li već isprobali ovu kremu za osjetljivu kožu?

Jeste li već isprobali ovu kremu
za osjetljivu kožu?

Suhoća, zatezanje, ljuskanje

Posljednjih godina sve veći broj žena svoju kožu opisuje kao osjetljivu, a pod simptome osjetljive kože navode suhoću, zatezanje, pretjerano reagiranje na nove kozmetičke proizvode, izbijanje lokaliziranog crvenila, svrbež i ljuskanje, no istina je da je svaka osjetljiva koža drugačija te da na okolinu reagira drugačije.

Osjetljiva koža nije tip kože, već stanje

Iako industrija kozmetičkih proizvoda često tvrdi drugačije, osjetljiva koža zapravo nije poseban tip kože, već se javlja kao popratna pojava uz bilo koji tip kože, a karakterizira je pretjerana reakcija na inače bezopasne podražaje, uvjete ili sastojke.

Koža je mnogo više od štita prema okolini

Naša je koža živi organ s brojnim životno važnim funkcijama, pa ipak je često doživljavamo samo kao fizički štit između naših organa i ostatka svijeta, dok je istina o njoj mnogo kompleksnija.

Znate li da vaša koža ima više od jedne zaštitne barijere, a da je u potpunosti zdrava samo ona koža čije su obje zaštitne barijere snažne, neoštećene i besprijekorno obavljaju svoje zadaće?

Oslabljena barijera uzrok je preosjetljivosti

Oslabljena zaštitna uloga čini kožu podložnijom na negativne utjecaje poput čestica onečišćenja koje mogu lakše penetrirati u kožu te potaknuti iritaciju, a javljaju se i brojni drugi neugodni simptomi povezani s osjetljivom kožom, poput peckanja, svrbeža, suhoće i crvenila.

U trenu kada naš štit prema vanjskom svijetu nije snažan i uravnotežen, koža nam počinje pretjerano reagirati na podražaje, poput imunološkog sustava koji pretjerano reagira na bezopasne tvari.

Dvije barijere – dvije funkcije

Spomenuli smo da naša koža ima dvije zaštitne barijere i dvije zaštitne uloge, no znate li koje su to?

Prva zaštitna barijera odnosi se na sloj mrtvih stanica, korneocita u površinskom sloju kože, epidermi. One pomoću esencijalnih lipida formiraju čvrstu zaštitnu barijeru, koja osim fizičke zaštite, pomaže u zadržavanju vlage i nutrijenata, a kožu čini dobrim domaćinom za zdrave bakterije.

Druga se barijera odnosi na živi ekosistem na površini kože, njen prirodni mikrobiom. On se sastoji od milijardi bakterija koji žive na površini kože, a zdravlje kože ovisi upravo o tome sadrži li naš mikrobiom dovoljno korisnih mikroba, koji pomažu regulirati unutarnje procese u koži, smanjiti iritacije i onemogućiti opasnim bakterijama da se razmnože.

Naruši li se njegova ravnoteža, koža će reagirati crvenilom, upalama, aknama, iritacijama, peckanjem i drugim simptomima.

Istraživanjima do minimalističke njege

Proizvođači dermokozmetike posljednjih se godina, potkrijepljeni kliničkim istraživanjima, usredotočuju na prebiotičku funkciju dermokozmetike, pa je tako francuski laboratorij La Roche-Posay kreirao krajnje minimalističku prebiotičku njegu, Toleriane Sensitive, koja ne sadrži nijedan od tipičnih iritansa kože, poput konzervansa, parabena,mirisa, alkohola i bojila.

Ključ je u osnaživanju mikrobioma

Prebiotička dermokozmetika ne sadrži bakterije, već tvari koje potpomažu njihov rast, kako bi na koži svake osobe pomogla rastu dobrih bakterija i onemogućila pretjeran rast potencijalno opasnih sojeva.

Prebiotički nutrijentima pomažu koži da sama osnaži dobre bakterije, vrati ravnotežu svom mikrobiomu i uspostavi zdrav ekosistem koji će se oduprijeti svakoj iritaciji i infekciji.

Sastojci za umirenje osjetljive kože

Kako bi kožne zaštitne barijere besprijekorno obavljale svoje zadaće i sačuvale zdravlje i ljepotu kože, potrebno je poduprijeti njihovo zdravlje, a pravilna briga o kožnim barijerama zahtijeva vrhunsku prebiotičku dermokozmetiku.

Fizičkom, rožnatom sloju sastavljenom od mrtvih stanica kože i lipida, potrebna je redovita obnova hidrolipidnog filma. La Roche-Posay Toleriane Sensitive osnažit će hidrolipidni film kombinacijom emolijensa, ovlaživača i aktivnih sastojaka, poput Ceramida-3 koji zamjenjuje prirodne lipide i formira fizičku barijeru kože te niacinamida, koji djeluje na umirivanje postojećih iritacija.

Obnova mikrobioma nije uvijek jednostavna

S obzirom na to da je riječ o živim mikroorganizmima čija je ravnoteža narušena, obnova mikrobioma ne događa se preko noći. Ipak, proizvodi nove generacije s probiotičkim djelovanjem omogućuju rast bakterija koje se nalaze na zdravoj koži, pa tako La Roche-Posay termalna voda u sastavu Toleriane Sensitive njege, zajedno s ostalim elementima u tragovima omogućuje rast čak 500 sojeva korisnih bakterija, a poznata je i po učinku protiv nadraživanja.

Dugogodišnju ekspertizu u istraživanju mikrobioma La Roche-Posay ujedinio je u ovoj jedinstvenoj formuli, koja dokazano smanjuje osjetljivost kože, ublažava pretjerane reakcije na okolinu i vraća balans mikrobiološkoj i lipidnoj barijeri, a sve zahvaljujući jedinstvenom prebiotičkom djelovanju.

 

Foto: Unsplash, La Roche-Posay

Učitati još
Zatvori