Potpuno minimalistička kozmetika koju će voljeti svaka koža, pa i najosjetljivija

Potpuno minimalistička kozmetika koju će voljeti svaka koža, pa i najosjetljivija

Dječja koža mnogo je osjetljivija od kože odraslih osoba, a kad je u pitanju koža beba – ta je osjetljivost još veća. Zbog manjka prirodne debljine i punoće, mnogo je nježnija, a u usporedbi s odraslima, koža beba ima 2 do 3 puta veću relativnu površinu prema težini tijela.

Apsorbira više sastojaka, ali brže gubi vlagu

Te je karakteristike čine mnogo podložnijom bržem gubitku vlage, ali i povećanoj apsorpciji sastojaka iz nanesenih proizvoda. Osim toga, znojne žlijezde u koži beba mnogo su manje aktivne te ne proizvode dovoljno znoja, ali niti sebuma koji bi garantirali dovoljno hidratacije i podmazivanja površinskih slojeva kože.

Iz tog je razloga koža izrazito sklona suhoći i iritacijama, posebice na području guze, koja je većinu vremena pokrivena pelenom. Kako bi iritacije pokušali spriječiti, izrazito je važno redovito njegovati nježnu bebinu kožu proizvodom koji će pomoći održati površinsku vlagu i očuvati delikatnu zaštitnu barijeru na koži.

Najosjetljivijoj koži odgovarat će potpuni minimalizam

S minimalističkim i dermatološki potvrđenim formulama, La Roche-Posay odgovara i najzahtjevnijim tipovima kože, poput kože beba za koju je najvažnija optimalna sigurnost.

Zbog vrlo česte pojave pelenskog osipa, upala u kutevima usana, sitnih ranica, ogrebotina, crvenila i nadražene kože, roditeljima je od iznimne važnosti odabrati adekvatnu njegu koja će zaštititi delikatnu kožu beba, a istovremeno imati vrlo blag i neiritirajući sastav. Što manje sastojaka, ali pritom pomno odabranih, osigurat će očuvanje zaštitne barijere na tankoj dječjoj koži, ali i pomoći u smirivanju i obnovi osipa i nadraženih područja.

Prijelaz iz grijanog u hladni prostor najviše oštećuje kožu

Dolaskom hladnijih dana i suhog zraka, koži beba potrebna je još intenzivnija njega, kako bi prijelazi iz grijanog prostora u hladne i vlažne vremenske uvjete prošli sa što manje pucanja i oštećenja kože.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli La Roche-Posay Canada (@larocheposayca)

Iz tog je razloga La Roche-Posay upitao upravo mame da procijene učinkovitost Cicaplast Baume B5 njege, a one su nakon korištenja zaključile da koža izgleda manje oštećena, obnovljena i smirenija.

„Mojoj se kćeri jako suši koža oko usta, zbog čega se često javlja crvenilo. Cicaplast Baume uvelike pomaže sa suhoćom te joj olakšava nelagodu u zimskim mjesecima. Posebno teško padale su joj kombinacije hladnoće i suhog zraka u grijanim prostorima“, izjavila je jedna od ispitanica ispitivanja La Roche-Posaya.

Što kažu dermatolozi?

Iritacije oko usana javljaju se kod velikog broja djece, a razlozi su brojni – od pojačanog slinjenja zbog izbijanja zuba, do pretjerane upotrebe dude varalice, pa sve do disanja na usta u slučaju začepljenog nosa.

Što o ovoj raširenoj pojavi misle dermatolozi? Prim. dr. sc. Nives Pustišek, spec. dermatolog i venerolog objašnjava kako se crvenilo kože oko usana, obično uz pojavu sitnih, ružičasto-crvenih „čvorića“ (papula), mjehurića ili gnojnih prištića, često uz suhoću i ljuštenje naziva perioralni dermatitis.

„Najčešće nastaje kao posljedica iritacije kože zbog pojačanog slinjenja i hladnoće. U terapiji perioralnog dermatitisa prvo se savjetuje izbjegavati dodatnu iritaciju kože, a izrazito je važno i nakon svakog obroka vodom nježno oprati kožu oko usana i više puta tijekom dana nanijeti kremu umirujućeg djelovanja koja štiti kožu od štetnih utjecaja okoline. Sama voda isušuje kožu te preskakanje hranjive umirujuće kreme može izazvati dodatna oštećenja“, tvrdi iskusna dermatologinja.

U ovakvim će slučajevima najbolje djelovati kreme koje sadrže cink, jer ne samo da potiču brži oporavak, već sprječavaju pojavu sekundarnih infekcija. Ukoliko perioralni dermatitis ne reagira na pojačanu i pravilnu njegu, savjetuje se pregled dječjeg dermatologa.

Brisanje nosa među najčešćim uzročnicima iritacija

Sa sezonom prehlada i bolesti dolaze i crveni dječji nosići. Mame znaju kako je za smirivanje crvenila potrebna snažna krema, jer se iritacije neprestano ponavljaju, svakim sljedećim brisanjem nosa.

„Cicaplast Baume B5 koristili smo za smirivanje crvenila kože lica nastale brisanjem nosića kod prehlade i za smirivanje oštećenja na koži ruku nastale hladnoćom” – izjavila je druga ispitanica istraživanja La Roche-Posaya, a za stručno mišljenje o oštećenoj koži dječjeg nosa, mišljenje ima i dermatologinja Nives Pustišek.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli La Roche-Posay Canada (@larocheposayca)

„Iritativni dermatitis kože nosa koji nastaje u tijeku i nakon prehlade te kod djece koja često brišu nos zbog alergijskog rinitisa zahtjeva redovito vlaženje neutralnim kremama, kao i kremama za bržu epitelizaciju koje u svome sastavu imaju cink“, tvrdi iskusna liječnica.

Sitne ogrebotine, dječji padovi i suha koža

S djecom je uvijek veselo, ali i puno iznenađenja, što iskusne majke poput Nevene Rendeli dobro znaju. „Izlasci u park s djecom često su izazov zbog padova, ogrebotina i površinskih ranica pod utjecajem vjetra i hladnoće, a spas je imati pri ruci kremu koja će brzo djelovati, ubrzati zacjeljivanje kože i smiriti nadraženo područje“, tvrdi Nevena.

Kod ogrebotina nakon padova, potrebno je na ranu nanijeti antiseptik, ali paziti da je riječ o onom koji je dozvoljen za primjenu u dječjoj dobi. „Nakon antiseptika, može se aplicirati lokalno sredstvo koje sadrži cink, sprječava upale te je namijenjeno bržoj epitelizaciji“, objašnjava dr. Nives Pustišek.

Cicaplast Baume B5 umirujući je balzam koji obnavlja kožu i pruža dvostruko djelovanje – trenutno smiruje kožu te je štiti i potiče na obnovu. Bakar, Cink i Mangan ubrzavaju obnovu epidermisa, čak 5% pantenola smanjuje iritacije, dok La Roche-Posay termalnom vodom i karite maslac prirodno smiruju čak i vrlo oštećenu kožu.

 

Foto: La Roche-Posay, Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori