Mala kućna ljekarna – sve što vam je potrebno za liječenje i jačanje imuniteta

Mala kućna ljekarna – sve što vam je potrebno za liječenje i jačanje imuniteta

Kad ste posljednji put ažurirali svoju kućnu ljekarnu flasterima, lijekovima i zavojima? Imate li pribor za prvu pomoć u kući ili torbicu koja je spremna za pružiti vam pomoć u hitnim slučajevima? Mala kućna ljekarna je nešto što bi svako kućanstvo uvijek trebalo imati pri ruci. Sadržaj treba čuvati u ormariću ili torbici, zaštićen od topline, vlage i svjetla te izvan dosega djece. Zato ih ne bi bilo dobro držati u kupaonici jer je tamo uvijek toplo i vlažno. Također, preparatima treba redovito pregledavati rok valjanosti svakih šest mjeseci te je potrebno paziti da se kapi ne upotrebljavaju ako su otvorene dulje od tri tjedna.

Donosimo vam popis koji objašnjava točno što biste trebali imati pri ruci u slučaju manjih bolesti i ozljeda. Ovdje je ključna riječ ‘manjih’. Za teške simptome, zaobiđite lijek i kad je to moguće, odmah otiđite liječniku. Osim lijekova, ono što želite imati su i proizvodi za liječenje manjih posjekotina i opekotina, glavobolje, vrućice, kašlja, svrbeža, alergije ili curenja iz nosa.

Mala kućna ljekarna

Ne samo da trebate imati dovoljno lijekova za zaliječiti posjekotine od papira i spriječiti neugodne napade prehlada, već biste trebali biti opremljeni s dovoljno lijekova koji će vam pomoći u slučaju bolesti, u situaciji u kojoj vi ili neka vaša voljena osoba ostajete kod kuće nekoliko dana (ili možda čak i tjedana). Vrijeme je za to da se riješite boca sirupa protiv kašlja, kapi za oči i hidrokortizona kojima je istekao rok trajanja. Evo što trebate imati u svom ormariću za svakodnevnu uporabu, kao i moguće hitne slučajeve.

Za povišenu temperaturu, glavobolju i bol

Općenito nema potrebe za kupnjom slabijih i jačih verzija ovakvih proizvoda. Svatko kome treba veća doza može uzeti dodatnu tabletu. Na taj način ćete i uštedjeti prostor. Ako imate pitanja što uzeti i kada, ili koje lijekove ne bi trebali uzimati zajedno, obratite se svom liječniku. U ovakve lijekove spadaju aspirin, ibuprofen, analgetici i antipiretici. Preporučuju se preparati koji istovremeno djeluju i protiv bolova (analgetici) i snižavaju temperaturu (antipiretici). Paziti koji se preparati primjenjuju kod djece. Također, nemojte zaboraviti na termometar.

Za rane, male opekline, posjekotine i žuljeve

Bit će vam potrebna neka vrsta sredstva koje sprječava rast i razvoj mikroorganizama (dezinficijens ili antiseptik). Također, trebat će vam i flasteri, sterilne gaze, komprese te zavoji. Za liječenje manjih opeklina preporuča se nanijeti kremu ili mast za opekline koju imate kod kuće.

Protiv proljeva, zatvora i povraćanja

Preparati poput probiotika i prebiotika pomoći će vam ako vam je narušena crijevna flora. U slučaju povraćanja treba voditi računa o tome da osoba ne dehidrira pa se preporuča i prašak s elektrolitima za nadoknadu izgubljenih minerala, osobito kod djece.

Kod trovanja hranom

Već kod prvih simptoma trovanja, preporuča se uzeti medicinski ugljen. Medicinski ugljen možete upotrijebiti na više različitih načina stoga ga je uvijek dobro imati kod kuće.

Za alergije i ubode insekata

Preporuča se nanošenje sredstva protiv insekata (repelenta) na izložene dijelove tijela kako bi spriječili ubode insekata, pogotovo ako planirate boraviti u prirodi. Preparati s umirujućim djelovanjem (lokalni antihistaminici) u obliku krema, masti, gelova nanosite ukoliko ipak dođe do uboda insekta. U slučaju jače alergijske reakcije potrebno je uzeti i oralne antihistaminike. Preporuča se i kalcij s vitaminom C koji ublažava reakciju na koži odnosno sluznici.

Za kašalj i grlobolju

Sirupi protiv kašlja odnosno za olakšavanje iskašljavanja – potrebno vam je oboje, ovisno o tome radi li se o suhom kašlju ili iskašljavanju. Sprej i pastile za grlobolju također bi vam mogle zatrebati pa bi vam dobro došli u kućnoj ljekarni.

Prije svake kupovine ne zaboravite ljekarniku napomenuti bolujete li od nečega, koristite li kakve lijekove, vitamine i druge proizvode te trebate li preparate za trudnice ili djecu.

Dodaci prehrani za jači imunitet

Optimalan unos vitamina i minerala, fitokemikalija, esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina neophodan je za pravilan rad imunološkog sustava, no često ih ne unosimo dovoljno hranom. U tom slučaju od pomoći su dodaci prehrani. Dodacima prehrani smatra se hrana čija je svrha dopuniti uobičajenu prehranu, a predstavljaju koncentrirane izvore hranjivih tvari koja su vašem tijelu potrebna. Na tržištu ih najčešće možete naći u doziranom obliku, to jest oblicima kao što su kapsule, pastile, tablete, pilule i slično.

Kako bi zaštitili organizam od vanjskih napadača poput virusa, bakterija, parazita i gljivica neizmjerno je važno raditi na jačanju imuniteta. Vaša kućna ljekarna bi stoga trebala sadržavati i vitamine C i D, multivitaminske pripravke, med, matičnu mliječ, propolis, ekstrakt echinacee, beta-glukane i probiotice. Važna je uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba, dovoljno sna i puno tekućine uz smanjenje količine šećera koju konzumirate.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori