Stručnjaci kažu da je ovo jedini skincare proizvod koji bi trebali koristiti apsolutno svi

Stručnjaci kažu da je ovo jedini skincare proizvod koji bi trebali koristiti apsolutno svi

Želja za pronalaskom tog jednog čudesnog proizvoda koji će nam pružiti ljepši i sjajniji ten je skoro uvijek prisutna. Jedan od omiljenih hobija nam je proučavanje i iščekivanje novih proizvoda za čišćenje lica i sjajnih hidratantnih krema s inovativnim formulama. Iako smo vjerojatno već kreirali određenu skincare rutinu koja odgovara našoj koži i njezinim potrebama, nikada nećemo odbiti isprobati nešto novo. No, na jedan proizvod često zaboravimo, a iznimno je važan ako želimo pravilno njegovati i čuvati svoju kožu. To je krema sa zaštitnim faktorom!

Kad biste mogli pitati dermatologe o najboljim načinima za njegu lica, svi bi se jednoglasno složili da je krema sa SPF-om sastavni dio svake uspješne rutine za njegu kože. Ipak, toliko nas ju odlučuje ignorirati iz, najčešće, dva razloga. Prvi je taj što postoje razdoblja u godini kad danima, čak i tjednima, ne vidimo sunce. Drugi razlog je definitivno taj da nam je možda postalo komplicirano snalaziti se među kremama koje nude zaštitu od UVA i UVB zraka pa onda i zaštitu širokog spektra. Važno je znati što tražiti prilikom odabira SPF-a, a u nastavku možete naći mali vodič koji će vam pomoći u odabiru najboljeg proizvoda za zaštitu od sunca.

SPF, UVA i UVB: Što sve to znači?

SPF je kratica za faktor zaštite od sunca točnije od UVB zračenja. Jednostavno rečeno, što je faktor broj veći, UVB zaštita je veća. UVB zrake variraju tijekom dana, a najjače su u podne. One potiču stvaranje melanina, odgovornog za našu preplanulost. Uz to, potiču stanice na stvaranje debljeg epidermisa. UVB zrake su one koje uzrokuju opekline i oštećenja na koži osobito tijekom ljetnih mjeseci. Ne prodiru toliko duboko, ali stvaraju slobodne radikale na svim razinama epidermisa.

S druge strane, UVA je kratica za ultraljubičaste A zrake koje prodiru dublje u našu kožu. Proizvodi koji sadrže simbol za UVA+ moraju osigurati minimalnu razinu zaštite od UVA zraka. Omjer bi trebao biti 1:3 za UVA:UVB zaštite. Isto tako, ako na kremi piše da pruža zaštitu širokog spektra, to znači da nudi i UVA i UVB zaštitu.

Koja je razlika između UVA i UVB zraka?

Radi se o različitim valnim duljinama svjetlosti. UVB valovi uzrokuju opekline i preuranjeno starenje kože. S druge strane, UVA valovi prodiru dublje u kožu gdje također uzorkuju oštećenja. I UVA i UVB zrake oštećuju kolagen i uzrokuju nastanak finih linija, bora i hiperpigmentacije. UVA zrake čine oko 95% UV svjetlosti koja nas doseže i smatraju se najvećom prijetnjom našoj koži. Prisutne su kad god je dan, bez obzira na to je li vani sunčano ili ne – i mogu prodrijeti kroz staklo. S druge strane, UVB zrake imaju mnogo manji domet, ali odgovorne su za one vidljive promjene na površini kože poput opeklina.

Krema sa zaštitnim faktorom trebala bi postati vaš must-have proizvod

Puno je oprečnih savjeta o tome koliko kreme sa zaštitom od sunca bismo trebali primijeniti prilikom svakog nanošenja. No, opće je prihvaćeno da se većina nas ne nanosi dovoljno kreme. Naime, dvije žličice kreme za sunčanje trebali bismo nanositi na lice, ruke i vrat ili dvije jušne žlice kreme na cijelo tijelo. Dovoljno je da njome lagano prekrijete kožu kao posljednji korak u svojoj skincare rutini, oko 30 minuta prije nego što krenete van.

Međutim, ako je ljeto, dermatolozi savjetuju se da kremu nanesete svaki dan, neposredno prije nego što izađete iz kuće. Potom svakih nekoliko sati kada ste vani. Ako stvarno želite uštedjeti vrijeme, odaberite kozmetičke proizvode sa SPF zaštitom ili, još bolje, zaštitom širokog spektra. Postoji puno hidratantnih krema, pudera, balzama za usne i lakova za kosu koji su formulirani sa zaštitom od sunca, tako ne morate brinuti o tome hoćete li zasebno nanositi kremu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori