Kako zaštititi zdravlje tijekom ekstremnih vrućina koje su pred nama?
Kako zaštititi zdravlje tijekom ekstremnih vrućina koje su pred nama?

Kako zaštititi zdravlje tijekom ekstremnih
vrućina koje su pred nama?

Toplinski val stigao je u Hrvatsku, a stručnjaci upozoravaju na povećanu mogućnost dehidracije

Toplinski val koji već danima hara Europom zahvatio je i Hrvatsku, a ekstremne vrućine koje nas očekuju sljedećih nekoliko dana za sobom nose i nepovoljan utjecaj na naše zdravlje. Kako bi se zaštitili od toplinskog udara, stručnjaci podsjećaju na važnost unosa dovoljne količine tekućine u  organizam.

Pri tome se savjetuje izbjegavanje gaziranih zaslađenih pića te napitaka koji sadrže kofein, alkohol i šećer jer doprinose dodatnom gubitku tekućine iz tijela. Prirodna mineralna voda najbolji je saveznik u borbi protiv vrućina jer sadržava stabilan mineralni sastav i optimalnu pH vrijednost.

Voda čini oko 60% ukupne mase odrasle osobe, a gubitak samo jednog postotka tekućine u našem tijelu može se nepovoljno odraziti na naše zdravlje uzrokujući glavobolju, razdražljivost i manjak koncentracije. Nedostatak veće količine tekućine u organizmu dovodi do grčeva u mišićima, vrtoglavice, slabosti i dehidracije. Zbog toga zdravstvene ustanove podsjećaju kako je vodu potrebno piti i kada ne osjećamo žeđ jer je njezina pojava već prva naznaka blage dehidracije.

No, važno je i kakvu vodu pijemo za zaštitu zdravlja tijekom vrućina. Primjerice, prirodna mineralna voda Jana sadrži minerale poput silicija te ima idealan omjer kalcija i magnezija koji su bitni za izgradnju vezivnog tkiva, njegu kože te optimalan rad našeg organizma. Takav mineralan sastav čini Janu jedinstvenom, a njezina konzumacija sigurno će pomoći u rashlađivanju tijekom vrućih dana koji su pred nama. Podsjetimo još jednom, odgovarajući ukupni unos vode za odrasle osobe iznosi 2L dnevno za žene, te 2,5L za muškarce.

 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori