Što nam tijelo govori, kada govori i kako ga slušati

Što nam tijelo govori, kada
govori i kako ga slušati

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dominika ???? (@tillshecriesnomore) on

Tmurno poslijepodne, pad energije i otkazani planovi za večeras. Duga šetnja po parku? Ili zvuči kao savršen trenutak za otvaranje nove kutije onih finih čokoladnih keksa. A možda i oboje? Kako slušati što nam tijelo zaista govori, bez brkanja signala koje svakodnevno dobivamo? Ljudsko tijelo, bez sumnje, savršen je mehanizam koji radi bez odmora. Na vrijeme nas alarmira o svim potencijalnim promjenama ili opasnostima, a posjeduje i golemu snagu da se samo izliječi. No, mnogi ga promatraju isključivo s fizičkog aspekta. Slušati tijelo znači biti u skladu i s mentalnom komponentom koja čini neodvojivu cjelinu s njime. Stoga tijelo moramo promatrati u slojevima kako bi ga zaista razumjeli. U nastavku pročitajte kako izbjeći miješanje poruka i slušati tijelo kada nam govori.

Tijelo govori kroz potrebu i želju

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Agnieszka Pałtynowicz (@apaltynowicz) on

Dobro je poznato da nedostatak nekih esencijalnih vitamina i minerala te hormonalne promjene u tijelu mogu potaknuti potrebu za određenom hranom. Tako nedostatak magnezija može izazvati želju za čokoladom, nedostatak vitamina C potrebu za nečim slanim, a hormonalne promijene ponekad su obilježene naletima gladi. Danas se mnogo piše o različitim dijetama, no u praksi one rijetko uspijevaju i vraćaju nas na početak –  da je najvažnije slušati svoje tijelo. Kada bi živjeli u skladu s onim kako smo i ‘programirani’ mnogi će se složiti da bolesti ne bi postojale. Najveći problem u razumijevanju onoga što nam tijelo govori je miješanje želje i potrebe za nečim. Svima ne odgovaraju iste namirnice i tip tjelovježbe stoga je bitno usporiti i naučiti čitati signale koje tijelo šalje.

Jedemo kad smo gladni, odmaramo kad smo umorni

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Michaliszyn ? (@annamichaliszyn) on

Jednostavno pravilo koje će izoštriti intuiciju slušanja vlastitog tijela je da usporimo kada smo umorni i jedemo kada smo gladni. Spavanje i hranjenje ljudske su potrebe koje se vrlo često ‘zlostavljaju’ na različite načine, uglavnom zbog nedostatka kontrole nad emocijama. Samokažnjavanje hranom i začarani krug krivice i jedenja (ili nejedenja) veliki je problem današnje populacije, a kreće od sve ranije dobi. Emocije s druge strane, treba sagledati, priznati njihovo postojanje, a potom se s njima nositi i na posljetku ih otpustiti. Postoji bezbroj tehnika za rješavanje stresa, otpuštanje tuge, nervoze ili anksioznosti. Jedna od najjednostavnijih je boravak na svježem zraku i povezivanje s prirodom i ljudima koje volimo. Kako bi čuli što nam tijelo govori, trebamo usporiti i osluškivati čak i najtiše poruke, a za to će nam pomoći mindfulness metode. Holistički pristup tijelu nije lifestyle trend, već odličan način za put u sretniji i zdraviji život.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana (@mono.chromatyczna) on

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori