Kad ste posljednji put sami pregledali svoje madeže?

Kad ste posljednji put sami
pregledali svoje madeže?

Sad kad smo napokon dočekali toplije vrijeme, naše misli su već na moru, plaži i bezbrižnom uživanju u najljepšim ljetnim trenucima. Jedva čekamo osjetiti toplinu sunca na našem tijelu i dobiti onaj preplanuli sjaj s kojim će nam sve ljetne haljinice bolje stajati. Neki su možda već ugrabili svoje omiljene proizvode za sunčanje, za nakon sunčanja te za održavanje preplanulog tena. Koliko god je preplanuli ten postao sinonim za lijepu kožu, u svemu tome ne smijemo zaboraviti ono najvažnije – zdravlje naše kože, najvećeg organa koji zahtijeva posebnu brigu i njegu tijekom cijele godine, a posebice ljeti.

Naša koža pamti doslovno sve – svaku zraku sunca koja ju je dotaknula još od djetinjstva, svaki boravak na prejakom suncu, svaku opeklinu. Upravo je to potaknulo studente Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) na pokretanje hvalevrijednog javnozdravstvenog projekta prevencije melanoma “KOŽA PAMTI SVE”.

ŠTO JE MELANOM?

Melanom je zloćudni tumor koji se razvija iz pigmentnih stanica melanocita. Zbog velike sklonosti ranom metastaziranju ubraja se među najagresivnije tumore kože.  Ipak, dobra je vijest da se jednostavno može otkriti na vrijeme te efikasno liječiti.

Najznačajniji rizični čimbenici za nastanak melanoma su izlaganje UV zračenju i opekline od sunca, posebno u djetinjstvu. Tu su još i odlazak u solarije, veći broj madeža i svijetla put, odnosno crvena ili plava kosa, pjegice i plave oči.

KAKO PRAVILNO PREGLEDATI KOŽU?

Kožu je potrebno redovito pregledavati. Jednostavna i učinkovita metoda je samopregled madeža, kojeg se preporuča izvršiti jednom mjesečno. Samopregled madeža podrazumijeva detaljan pregled (pred ogledalom) čitavog tijela:

 • lica, vlasišta, prednje i stražnje strane ušiju i vrata
 • ruku, dlanova i noktiju, pazuha, nadlaktica i laktova
 • trbuha i prsiju, a žene trebaju dobro pregledati područje ispod dojki
 • prednje i stražnje strane nogu i prostora među prstima
 • leđa, stražnjice i intimnog područja.

Pažnju je potrebno obratiti na sve eventualne kožne promjene, kao i na postojeće madeže, posebno one sumnjive, odnosno sklone promjenama.

Prilikom samopregleda madeža, korisno je služiti se ABCDE pravilom za detekciju i praćenje sumnjivih madeža. A (asymmetry) označava asimetriju, B (border) označava nejednolike, isprekidane i nejasno definirane rubove. C (color) označava nejednoliku obojenost. D (diameter) označava promjer madeža, on ne bi smio biti veći od 6 mm. E (evolution) označava promjene u veličini, boji, obliku ili uzdignutosti. Ako primijetite sumnjivi madež ili njegovu nedavnu promjenu, ne odgađajte svoj liječnički pregled. 

KAKO SE PRAVILNO ZAŠTITI OD SUNČEVA ZRAČENJA? 

 • Redovito nanosite sredstva za zaštitu od sunca. Zapamtite da foto-zaštitna sredstva počinju djelovati tek 30 minuta nakon nanošenja i štite samo 2-3 sata.
 • Koristite zaštitne kreme s najmanje zaštitnim faktorom 30, s UVA i UVB filtrima. 
 • Iz službenim izvora saznajte koliko je UV indeks. Do oštećenja kože dolazi kada je razina zračenja UV indeksa 3 (umjerena i viša).
 • Izbjegavajte nepotrebno izlaganje suncu ljeti od 10 do 16h te potražite sjenovito mjesto.
 • Nosite zaštitnu odjeću: duge rukave, šešire širokog oboda ili kape, naočale s UV filtrima. Djeci se preporuča nošenje odjeće s UV zaštitom.
 • Zapamtite – ako ste svjetlije puti, crvene kose ili pak imate pjegice, najosjetljiviji ste na sunčevo zračenje. 

Sudjelovanjem u nagradnom kvizu možete provjeriti svoje znanje o melanomu i pravilnoj zaštiti od sunca te osvojiti vrijedne Dermalogica nagrade. Nagradnom kvizu možete pristupiti ovdje.

Letke s QR kodom na nagradni kviz možete pronaći i u pojedinim frizerskim i kozmetičkim salonima.

Budite i vi dio ove važne javnozdravstvene intervencije i podijelite materijale i najvažnije informacije sa svojim bližnjima!

Partneri projekta su Referentni centar Ministarstva zdravstva za melanom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatska liga protiv raka, Udruženje europskih liga protiv raka, Udruga “Zdravi pod suncem”, Gradski ured za zdravstvo Zagreba i Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori