Zašto je važniji način na koji pijemo vodu od količine koju unosimo?

Zašto je važniji način na koji pijemo
vodu od količine koju unosimo?

Svakodnevno slušamo savjete o tome koliko je važno piti vodu i biti hidratiziran bez obzira na doba godine. Raspravlja se i o tome koliko nam je zaista potrebno, stalno se spominje kako je optimalna količina 8 čaša na dan. Neupitno je da ona pridonosi normalnom radu organizma, jer ipak, gotovo 80% našeg tijela upravo je voda. Hidratacija, izbacivanje toksina, ubrzavanje metabolizma, poboljšana probava, zdrava koža.. No, voda je više od toga prema ajurvedskoj medicini – ona je eliksir i hrana.

Neki od znakova dehidracije su suha koža usne i kosa, problemi s kožom i inflamacija u tijelu, tamna boja urina, zatvor, smanjeno znojenje čak i za vrijeme tjelovježbe.. Povećati unos vode ili naučiti kako ju ispravno piti?

Kako pravilno piti vodu?

Stalno hodati s bočicom vode i stalno tražiti ‘wc’ mnoge obeshrabruje da konzumiraju vodu tijekom dana, pogotovo na putovanjima. Ajurvedski pristup naglasak stavlja na apsorpciju vode, a ne na njezinu količinu. Ako vam se nakon ispijanja vode unutar 20 minuta javlja potreba da prošećete do toaleta, znači da tijelo nije apsorbiralo vodu i ona je jednostavno ‘prohujala’ kroz tijelo. Jedna od najčešćih grešaka koju radimo pri ispijanju vode jest da ju pijemo brzo i da pritom ne dišemo. Idealno bi bilo konzumirati ju u tri gutljaja, polako i u sjedećem položaju, a nikako na stojećki ili u pokretu.

Uvijek ju konzumirajte mlaku ili pri sobnoj temperaturi

Ledena voda šok je za tijelo, a između ostalog ‘smrzava’ enzime i probavnu tekućinu te time ometa normalnu probavu. Kao rezultat toga nastaju skupine toksina poznatiji kao ama [aa-ma] koji ometaju lučenje limfe. Mlaka voda međutim, poboljšava cirkulaciju i podiže razinu energije, a povoljno utječe na probavu pogotovo ako jednu čašu popijete odmah nakon buđenja, natašte.

Dodaci koji poboljšavaju apsorbciju

Piti vodu s kriškama limete ili svježeg krastavca nije samo estetski privlačno već i tijelu izrazito korisno. Postoji još nekoliko dodataka koje u svoj vrč ili čašu vode možete dodati i time poboljšati apsorpciju, a spriječiti to da voda jednostavno prođe kroz tijelo. 1/4 žličice nerafinirane mineralne soli, kriške ili sok limuna i limete, chia sjemenke (prethodno natopljene) osvježit će vas u nadolazećim toplim danima i nahraniti svaku stanicu organizma.

Ne pretjerujte s količinom

Ako nemate naviku piti vodu, ne postavljajte velike ciljeve s nerazumnim količinama koje vjerojatno nećete uspjeti popiti. Rasporedite konzumaciju tijekom dana, a prije spavanja ne pokušavajte nadoknaditi propušteno jer ćete se time nepotrebno buditi tijekom noći, a voda se neće pravilno apsorbirati. Prevelike količine vode odjednom neće napraviti štetu, ali učinak koji želite, a to je apsorpcija, time nećete postići.

Dozirajte tijekom dana

Nije svejedno u kojem dijelu dana pijete vodu. Naime, piti vodu za vrijeme obroka snažno se obeshrabruje prema ajurvedskoj filozofiji jer se njome probavnom sustavu otežava razgradnja hrane. Pokušajte ju piti 30 minuta prije jela kako bi izbjegli ometanje želučane kiseline. Voda će tako hidratizirati želudac i pripremiti ga proces razgradnje hrane. U ovom slučaju voda će imati dovoljno vremena da se apsorbira i stvori sok koji će olakšati cijeli proces probave. Poznata izreka kaže da je voda prije jela slatki nektar, za vrijeme jela u malim gutljajima med, a nakon jela je poput otrova.

 

 

Foto: Pexels

 

Učitati još
Zatvori