Dermatologinja i frizerka otkrivaju kako se boriti s problemom ispadanja kose

Dermatologinja i frizerka otkrivaju kako se
boriti s problemom ispadanja kose

@constancearnlt

Iako su jesen i zima mnogima omiljena godišnja doba zbog atmosfere koje donose, hladna sezona nije najbolji prijatelj naše kože i kose. Nova sezona sa sobom donosi i promjenu u beauty rutini kako bi se koža na pravi način zaštitila od hladnoće, vjetra i suhog zraka u grijanim prostorima. Međutim, isto onako kako štitimo kožu od vanjskih uvjeta, tako trebamo zaštititi i kosu jer je u jesenskim i zimskim danima posebno sklona ispadanju. Ispadanje kose individualan je problem te često nema veze s godišnjim dobima, već je prisutno u svim sezonama. Međutim, s obzirom na to da je u hladnijim mjesecima taj problem povećan te ga ljudi sve više primjećuju, obrazloženje i savjete potražili smo kod dvije stručnjakinje koje su nam objasnile zašto općenito dolazi do ispadanja kose i kako se s tim boriti u hladnijim danima. Jedna je dermatologinja Željana Bolanča, a druga je frizerka i vlasnica frizerskog salona “Evelin”, Evelin Benković.koju smo već ranije upoznali kad je bila gošća naše rubrike “Sve što sam naučila o kosi”. S obzirom na to da se na dnevnoj bazi susreću s problemima kože, kose i vlasišta, zamolile smo ih da s nama podijele nekoliko savjeta koji će pomoći u održavanju kose zdravom, ali i da se osvrnu na problem ispadanja kose zbog onečišćene okoline u kojoj se nalazimo.

@constancearnlt

Dr. Željana Bolanča kaže da, bez obzira na to što je estetska uloga kose odavno nadvladala njezinu fiziološku ulogu, ne smijemo zaboraviti da je kosa naša “prva linija obrane” – štiti nas od UV zračenja, hladnoće i ostalih vanjskih faktora pa je samim time podložna oštećenjima:

Kao i ljeti, i u zimskim se danima moramo brinuti o njoj. Dok za vrijeme vrućina često puštamo kosu da se sama osuši na zraku, zimi gotovo uvijek upotrebljavamo sušilo za kosu, što dovodi do oštećenja vlasi. Stoga, kosu nakon pranja obvezno treba dobro osušiti ručnikom i maksimalno ukloniti kapljice vode. Naime, ako je kosa premokra, pod utjecajem toplog zraka može doći do prodiranja vode u samu vlas, zbog čega ona gubi na čvrstoću.

Dr. Bolanča dodala je da se zimi preporučuje ukloniti oštećene vrhove koji su posljedica intenzivnog izglafanja UV zračenju te provesti tretmane za obnovu kose. Svi koji se odluče za kućne tretmane obnove kose, dr. Bolanča preporučuje masku na bazi maslinovog ulja i žumanjka jer je bogata omega masnim kiselinama i vitaminom D.

Osim sezonskog ispadanja kose, kod žena može doći i do prorjeđenja vlasišta, a takvo stanje najčešće se pojavljuje u razdoblju nakon menopauze, a ako se javi ranije, preporučuje se napraviti hormonalnu obradu:

Kod ženske populacije ispadanje kose mogu uzrokovati brojni faktori: nedostatak minerala (željeza, vitamina D, vitamina G, selena…), bolesti štitnjače (hipotireoza, hipertireoza, Hashimoto ty), korištenje različitih lijekova, izlaganje UV zračenju, različite autoimune bolesti, stres, porođaj, dojenje… Ispadanje kose teško je spriječiti – može se jedino djelovati na vrijeme, dakle čim se pojave prvi znakovi androgenetske alopecije. Kod svih drugih stanja i bolesti ispadanje kose javlja se obično dva do četiri mjeseca nakon početka djelovanja nekog čimbenika. To, primjerice, najbolje primjećuju žene nakon porođaja. Jedino kod kemoterapije ili visoke temperature može doći do naglog ispadanja kose, koje se javlja odmah nakon djelovanja agensa.

Evelin Benković kaže kako je ispadanje kose vrlo česta tema razgovora u salonima, a kad je riječ o problemima s kosom, samo 20% poremećaja uzrokovano je genetikom, dok ostatak dolazi od unutarnjih i vanjskih utjecaja poput prehrane, klime, umora, stresa i zagađenja. Gubitak kose, pored peruti, osjetljivosti i masnog vlasišta, jedan je od četiri problema vlasišta, a dodaje da je ispadanje kose često tabu tema, iako ne bi trebala biti. Evelin Benković objašnjava kako zagađivaači iz zraka ubrzavaju poremećaje vlasišta:

Sebum se sastoji od triglicerida, voskova i skvalena. Iako je sebum moćan štit, on ujedno potiče prianjanje zagađivača. Skvalen sebuma vrlo je osjetljiv na oksidaciju, a zagađivači i UV-zračenje ubrzavaju oksidaciju sebuma. Oksidacija zatim utječe na stvaranje peruti, ispadanje kose i svrbež, a uzrokuje i miris vlasišta.

Učitati još
Zatvori