Intolerancija na laktozu – kako otkriti patite li od ovog stanja?

Intolerancija na laktozu – kako
otkriti patite li od ovog stanja?

intolerancija na laktozu

*Plaćeni oglas o lijeku

Užurban i stresan način života pred mnoge od nas svakodnevno stavlja nove izazove. Moderan čovjek teži unaprjeđenju kvalitete života – vodi veću brigu o osobnom zdravlju, bavi se različitim tjelesnim aktivnostima te uvodi kvalitetnije namirnice u prehranu.

Često se, kada govorimo o prehrani, kod mnogih ljudi javlja intolerancija na hranu – nemogućnost organizma da prihvati pojedine namirnice ili njihove molekule, što se očituje različitim nepoželjnim reakcijama u organizmu.

Jedna od najčešćih je intolerancija na laktozu. Procjenjuje se da čak 70% svjetske populacije ima problem s laktozom, a ona se pojavljuje kada naše tijelo ne može razgraditi mliječni šećer (laktozu). Tada trebamo mijenjati prehrambene, ali i druge navike.

Zašto dolazi do intolerancije na laktozu?

U našem tankom crijevu nalazi se enzim laktaza koji je zaslužan za pravilnu razgradnju mliječnog šećera laktoze. Kada ga naš organizam ne proizvodi dovoljno ili ga ne proizvodi uopće, neprobavljene tvari iz hrane ne mogu iz tankog crijeva dospjeti u krvotok i tu dolazi do problema. Pojavljuju se neugodni simptomi koji upućuju na intoleranciju, a to su:

  • proljev
  • vjetrovi
  • nadutost
  • bol u trbuhu i grčevi
  • mučnina, a ponekad i povraćanje

Simptomi se obično javljaju nakon konzumiranja mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu. Ako primijetite da su ovi simptomi česti i da se ponavljaju, vrijeme je da se obratite svom liječniku.

Kako razlikovati intoleranciju na laktozu i alergijsku reakciju?

Alergijska reakcija se najčešće pojavljuje kod male djece, dok se intolerancija na laktozu, procjenjuje se, pojavljuje u odrasloj dobi. Alergija na mlijeko utvrđuje se kožnim testom karakterističnim za utvrđivanje alergena. Intolerancija na laktozu može se dijagnosticirati na nekoliko načina i svakako bi se trebali obratiti svom liječniku koji će učiniti neku od ovih pretraga:

  • izdisajni test – mjeri se količina vodika u dahu nakon konzumacije proizvoda koji sadrže laktozu
  • krvna pretraga kojom se ispituje količina enzima u našoj krvi dva sata nakon uzimanja testne doze laktoze
  • endoskopija, odnosno pregledom gornjeg dijela probavnog sustava

Jedan od njih je i eliminacijska dijeta (izbjegavanje mliječnih proizvoda dva tjedna). Iako jednostavna, ova mJedan od njih je i eliminacijska dijeta (izbjegavanje mliječnih proizvoda dva tjedna). Iako jednostavna, ova metoda nije potpuno pouzdana jer se laktoza, osim u mlijeku i mliječnim proizvodima pojavljuje i u brojnim drugim proizvodima kao što su umaci, kruh, instant juhe, sladoledi, kozmetika i lijekovi na što biste trebali posebno pripaziti.

Jednom kada je dijagnosticirana intolerancija na laktozu, ona se najčešće može staviti pod kontrolu mijenjanjem određenih životnih navika.

Izbaciti laktozu iz prehrane

Svakako je potrebno izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode te brojne druge proizvode koji sadrže laktozu (instant hrana, neka hrana koja sadrži škrob, brojne vrste kruha, proizvodi koji sadrže mlijeko u tragovima, lijekovi koji sadrže laktozu) uz pomoć alternativnih namirnica i proizvoda. 

Pravilna prehrana

Uvesti kvalitetnu prehranu koja se bazira na svježem voću i povrću, žitaricama, ribi, mesu i općenito namirnicama iz lokalnog uzgoja te kontroliranog podrijetla, uvijek je poželjno i dobrodošlo.

Tjelovježba

Redovito vježbanje, hodanje i boravak u prirodi i na svježem zraku učinit će puno za dobro stanje vašeg organizma. Ponekad je već dovoljna vožnja biciklom da biste svoje tijelo doveli u bolju formu.

Unos tekućine 

Pravilan i redovit unos vode iznimno je važan za zdravlje cijelog organizma. Žene bi trebale konzumirati barem dvije litre dnevno, dok je za muškarce preporuka unos 2,5 litre vode na dan.

Kako su vodeće industrije doskočile problemu intolerancije na laktozu?

Intolerancija na laktozu raširen je problem u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Srećom brojne industrije prilagodile su svoje proizvode populaciji koja se nosi s tim problemom. 

Najveću količinu laktoze sadrže prehrambeni proizvodi. Prehrambena industrija prati i prilagođava se potrebama potrošača tako da mijenja načina prerade i proizvodnje hrane, tj. proizvodi hranu koja ima povoljan učinak na zdravlje uz adekvatno nutritivno djelovanje. 

Napredak tehnologije beauty industriju doveo je do rješavanja mnogobrojnih problema u njezi i brizi kože pa tako danas na policama trgovima možemo pronaći sve više proizvoda za njegu koji ne sadržavaju laktozu. 

Farmaceutska industrija također shvaća koliko intolerancija na laktozu može negativno utjecati na našu svakodnevicu. Tako je domaća farmaceutska kompanija Belupo tržištu predstavila NEOFEN unaprijeđene formulacije – Neofen neo-forte, bezreceptni lijek koji sadrži 400 mg ibuprofena, indiciran za liječenje blage do umjerene boli. NEOFEN neo-forte formuliran je tako da ne sadrži laktozu te je posebno pogodan za pacijente koji su intolerantni na laktozu. Također, prednost ove nove formulacije je da ne sadrži škrob, niti boje u ovojnici, a dolazi u novom farmaceutskom obliku kapleta prilagođenom za lakše gutanje.

Napredak farmaceutske tehnologije omogućava sve bolje formuliranje tableta te osluškivanje potreba potrošača. Ako trebate analgetik, a pritom ste intolerantni na laktozu, NEOFEN neo-forte je odličan odabir provjerene Belupo NEOFEN kvalitete.

Neofen neo-forte sadrži ibuprofen. Za oralnu primjenu. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika.


Učitati još
Zatvori