Konačno dostupno i u Hrvatskoj: HPV testiranje kod kuće
Konačno dostupno i u Hrvatskoj: HPV testiranje kod kuće

Konačno dostupno i u Hrvatskoj: HPV
testiranje kod kuće

Poliklinika Analiza donosi važnu novost koja će olakšati prevenciju raka grlića maternice. Od sada je moguće samostalno uzimanje uzorka, bez posjeta ginekologu, za PCR test kojim se otkriva prisutnost HPV-a. Rak grlića maternice četvrti je najčešći tip raka kod žena, a u 99% slučajeva povezan je s infekcijom nekim od visokorizičnih tipova humanog papiloma virusa (HPV), koji se prenosi spolnim putem.

Kada se rano dijagnosticira i učinkovito liječi, rak grlića maternice jedan je od oblika raka koji ima najbolju prognozu izlječenja. Upravo zbog toga je redovito testiranje ključ za prevenciju raka grlića maternice. Ova je nova vrsta testiranja jednostavan brz i praktičan način za rano otkrivanje HPV-a, a ženama nudi maksimalnu diskreciju i udobnost. Uzorak se uzima jednostavno, kod kuće, koristeći pribor koji nudi Poliklinika Analiza, a uzorci se zatim dostavljaju na laboratorijsku obradu.

HPV testiranje, Poliklinika Analiza

PAPA ili HPV test

Dosadašnja praksa testiranja svodila se samo na PAPA test prilikom redovitog posjeta ginekologu. PAPA test traži promjene u stanicama prije nego što se razviju u rak i provodi se samo u ginekološkim ordinacijama. Uzorkuje ga ginekolog uzimanjem brisa površinskih stanica rodnice, grlića maternice i kanala grlića maternice, a rezultati se čekaju tjednima.

Sada to više ne mora biti tako. Novo testiranje na HPV u Poliklinici Analiza je jednostavno i praktično, a provodi se kod kuće. Test na HPV ne traži promjene u stanicama već detektira prisutnost HPV-a, odnosno tipova visokog rizika, za koje se zna da uzrokuju oko 99% svih slučajeva raka grlića maternice. Žene ovaj HPV test prvi puta u Hrvatskoj mogu uzorkovati same.

HPV testiranje, Poliklinika Analiza

Uobičajena praksa u zapadnim državama

Pravilno proveden postupak samouzorkovanja može značajno pomoći u zaštiti ženskog zdravlja, posebno u prevenciji raka grlića maternice i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Pouzdanost ovih testova je iznimno visoka, a nalazi su gotovi za dan ili dva. Ako se dokaže prisutnost HPV-a, to omogućava brzu intervenciju i praćenje od strane stručnjaka.

Sjedinjene Američke Države, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Švedska, Norveška, Australija i brojne druge države već provode samouzorkovanje. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje samouzorkovanje za spolno prenosive bolesti kao ključnu komponentu na putu prema postizanju univerzalne zdravstvene zaštite i eliminaciji raka grlića maternice kao problema javnog zdravlja.

HPV testiranje, Poliklinika Analiza

Prednosti samouzorkovanja

Ako se pribor koristi ispravno, prateći upute koje dolaze s njim, brojne studije dokazuju da žene kod kuće mogu prikupiti dobre uzorke i da samouzorkovanje daje vrlo točne rezultate. Podaci iz studija govore da je test koji koristi uzorak koji je žena sama uzela iz rodnice jednako točan u otkrivanju HPV-a kao i uzorak uzet od strane ginekologa iz cerviksa.

Iskustvo zapadnih država pokazuje kako je mogućnost samouzorkovanja povezana s povećanim korištenjem usluga probira za rak vrata maternice. Samouzorkovanje  je naišlo na odobravanje kod pacijentica zbog privatnosti, praktičnosti, uštede vremena, isplativosti, jednostavnosti, udobnosti i brzine koju pruža. Upravo iz ovih razloga Svjetska zdravstvena organizacija potiče žene na testiranje pomoću pribora za samouzorkovanje.

Poliklinika Analiza je trenutno jedina ustanova u Hrvatskoj koja to omogućava, a pribor se preuzima u bilo kojoj njihovoj poslovnici. Poliklinika Analiza nudi i samouzorkovanje za spolno prenosive bolesti kao što su ureaplasma, klamidija, gonoreja i ostale, bez potrebe za odlaskom na ginekološki pregled.

HPV testiranje, Poliklinika Analiza

Lider laboratorijske dijagnostike

Poliklinika Analiza osnovana je 2001. godine kao dijagnostički zdravstveni centar specijaliziran za laboratorijske usluge. Sveobuhvatnost testiranja, inovativne usluge, uključivanje liječnika specijalista nakon obavljene laboratorijske dijagnostike, poslovne jedinice diljem Hrvatske, baš kao i dugogodišnja tradicija pružanja visokokvalitetnih usluga, izdvajaju Polikliniku Analiza kao jednog od lidera u segmentu privatnog zdravstva. Više informacija pronađite na službenim stranicama www.poliklinika-analiza.hr ili zatražite slanjem e-maila na adresu info@mcanaliza.org i telefonski na broj 01 2099 880.

HPV testiranje, Poliklinika Analiza

Foto: PR

Učitati još
Zatvori