Ovaj kratki trening od 23 minute jednako je učinkovit kao tri treninga tjedno

Ovaj kratki trening od 23 minute jednako je
učinkovit kao tri treninga tjedno

Ovih dana nam je ponekad teško suzdržati se pa možda pretjerano uživamo u hrani i ne biramo uvijek najzdravije namirnice. Nakon svih stresova koje proživljavamo, tjelovježba je definitivno nešto što nam je potrebno. Vjerojatno već znate da vježbanje umjerenog intenziteta u trajanju od 20 minuta podiže vaše raspoloženje na čak 12 sati. Ono povećava proizvodnju proteina koji podržava funkciju, rast i preživljavanje naših moždanih stanica.

Vježbanje je jedna je od onih navika koja, ne samo da će vam produžiti životni vijek za 12 do 14 godina, već će i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti za 50 posto. Vježbanje nam učinkovito pomaže kod upravljanja razinom stresa koju osjećamo. Ipak, kad se osjećamo preopterećenima, teško je natjerati se na redovito vježbanje i iskoristiti sve prednosti koje nam ono donosi. Srećom, postoji rješenje za taj problem.

Znanost nam dolazi u spas

Prema studiji objavljenoj u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, jedan 23-minutni HIIT trening tjedno može poboljšati vaš aerobni kapacitet, sniziti krvni tlak i smanjiti tjelesnu masnoću. Ono što je još veće otkriće je to da je jedan takav trening gotovo jednako učinkovit kao i tri 23- minutna HIIT treninga tjedno. Istraživači su okupili četiri grupe ljudi. Jedna je radila HIIT tri puta tjedno, druga je odradila jedan HIIT tjedno, dok je treća radila tri treninga umjerenog intenziteta tjedno. Četvrta grupa nije radila ništa. Obje HIIT grupe izgubile su više tjelesnih masnoća nego druge dvije skupine. Grupa koja je vježbala jednom tjedno imala je gotovo iste rezultate kao i druga HIIT grupa. Također, uživali su iste benefite vezano uz poboljšanje aerobnog kapaciteta i krvnog tlaka.

Polovičan trud se ne računa

Ipak, postoji jedna važna stvar – ne možete se lagano kretati, primjerice, na biciklu za vježbanje ili joggirati laganim tempom. Vaš HIIT trening mora biti pravi HIIT trening. HIIT je kratica za High-Intensity Interval Training, a njegov princip je jednostavan. Kratko vrijeme vježbate koliko god snažno možete, a zatim se kratko vrijeme “odmarate” da biste se oporavili i nastavili s vježbom što snažnije, jače i brže. U uvjetima trčanja, to bi moglo značiti to da šprintate 30 sekundi, trčite 30 sekundi, pa ponovno šprintate 30 sekundi, i tako u krug. Postoji puno različitih opcija HIIT treninga, neke su aerobne, a druge su usmjerene na snagu. U videu u nastavku možete vidjeti jedan naizgled jednostavan, ali prilično težak primjer HIIT treninga.

Koji god HIIT trening radili, imajte na umu da morate prijeći sve one granice ugodnog osjećaja i morate dati apsolutno sve od sebe. Vaša pluća trebaju izgorjeti, a mišići peći. Ako vam nije teško, ali uistinu teško, onda ne radite HIIT. Ova vrsta treninga nije najzabavnija, ali opet, bit ćete gotovi za samo 23 minute. Uz to, znanost kaže da ćete uživati u značajnim benefitima ako ga odradite samo jednom tjedno. To vam ostavlja više vremena za to da se bavite svim svojim drugim hobijima ili da odmarate.

Foto: Unsplash, YouTube

Učitati još
Zatvori