Optimistično započnite dan uz savjete i ideje za vježbanje u vlastitom domu

Optimistično započnite dan uz savjete i
ideje za vježbanje u vlastitom domu

Anita Vukušić Crevar, dipl. kineziolog i vlasnica Sport Educe, tvrtke koja se bavi sportskom edukacijom djece i odraslih, autorica je tri izdanja DVD-a s vježbama za bebe, trudnice te majke i djecu, a vježbanje se provodi kod kuće bez mnogo rekvizita. Ona sama redovito vježba u vlastitom domu i to ujutro, najčešće prije svih obaveza. Zdrave navike pokušava prenijeti i na svoju djecu koja joj se često priključe u aktivnom početku dana. Popratite Instagram stranicu Gym&Fun i pronađite savjete i ideje za vježbanje u vlastitom domu.

Nije važno vrijeme kada vježbamo, tjelovježba će uvijek imati pozitivan učinak na organizam. No, važno je da to radimo redovito – to valja imati na umu kad nam se možda ne da. Vježbanje potiče dobro raspoloženje, poboljšava san, a utjecat će i na našu liniju. Ipak, ako nam jutarnje vježbanje postane običaj, svojevrsan mali kućni ritual za koji ne trebamo trošiti vrijeme na odlazak u fitness dvoranu – shvatit ćete brojne prednosti tog načina. Za mame je jedna od najvećih prednosti što mogu vježbati sa svojim djetetom bez korištenja raznih rekvizita.

Odličan početak dana

Jutarnjim vježbanjem tijelu ćemo osigurati veću dozu kisika i potaknuti stvaranje endorfina, hormona sreće. Endorfin se luči i nekoliko sati nakon vježbanja pa ćemo biti puni energije cijeloga dana.

Brži metabolizam

Jutarnjom tjelovježbom potaknut ćemo brže izgaranje kalorija tijekom dana. Kombinacija vježbi snage i istezanja u trajanju od 20 minuta dat će organizmu elana i energije za cijeli dan.

Koncentracija

Tjelovježbom ćemo ubrzati srčani rad i povećati dotok kisika u mozak. Tako se poboljšava mentalna aktivnost i koncentracija što će pridonijeti učinkovitijem rješavanju dnevnih zadataka.

Stvaranje zdravih navika

Doručak je najvažniji obrok u danu, a često ga zanemarujemo i preskačemo. Redovito jutarnje vježbanje, a naročito doručak trebali bi nam biti rutina. Vježbanjem razbuđujemo tijelo, to će pak otvoriti apetit, a zdrav doručak dat će nam energiju u prijepodnevnim satima.

Čvrsto tijelo

Naravno da nam je važno kako izgledamo i nije li to dobra motivacija za vježbanje? Osim čvrstih mišića, jutarnje vježbanje pomaže ako se borite s viškom kilograma jer trošite više kalorija. Već sam rekla da se tako ubrzava metabolizam.

Njega rublja nakon vježbanja

Za vedar duh i učinkovito vježbanje, važno je imati udobnu i čistu odjeću. Možda se čini da su vam tajice i top nakon treninga dovoljno čisti da ih možete odjenuti još jednom, jer se npr. niste jako oznojili. Ne, ne! Zaboravite na tu pomisao. Zavarat će vas osobito sportska odjeća s oznakom super dry, koja će se brzo posušiti i stvoriti iluziju čistoće. No, i koža vam se posuši pa ipak ne mislite da je ne treba prati, zar ne?  

Važno je redovito prati odjeću za vježbanje. Tijekom vježbanja tijelo se znoji, a to pak znači da postoji pogodna sredina za razvijanje bakterija – sve se to upija u odjeću. Stoga je higijena odjeće bitna.

Budući da sportska oprema nije jeftina, treba je održavati kvalitetno da nam što dulje traje. Sredstvo za pranje rublja Persil sadrži jedinstvenu kombinaciju aktivnih sastojaka koji djeluju protiv tvrdokornih mrlja. Deterdžent prodire duboko u vlakna uklanjajući najmanje molekule mrlja za besprijekoran rezultat i čistoću. Da bi odjeća bila mekana i njegovana, potreban je i omekšivač Silan. Za sportsku odjeća koja izravno prianja uz tijelo možete koristiti liniju Sensitive koja je iznimno nježna za kožu i namijenjena osobama s osjetljivom kožom i sklonostima alergijama.

Foto: Gym&Fun

Učitati još
Zatvori