Simona je nakon raka dojke pokrenula vlastiti brend. Zbog nje žene imaju pristup lijepim grudnjacima nakon mastektomije
Simona je nakon raka dojke pokrenula vlastiti brend. Zbog nje žene imaju pristup lijepim grudnjacima nakon mastektomije

Simona je nakon raka dojke pokrenula vlastiti brend. Zbog nje žene imaju pristup lijepim grudnjacima nakon mastektomije

Dijagnoza karcinoma možda je najstrašnija s kojom se ljudi mogu susresti. U tom trenu svi okolni zvukovi nestaju, ostajete samo vi i liječnik i zaglušujuća buka dijagnoze i borbe koja je pred vama. Posebno teško je kada žena dobije dijagnozu raka dojke. Osim kemoterapija, gubitka kose i svega što ide uz to, žene se bore i s vlastitom slikom sebe. Posebno je to izraženo ako moraju proći postupak mastektomije. Grudi, za koje nas cijeli život uče da su simbol ženstvenosti, tada više nema. O takvim dijagnozama nekako smo navikli slušati od žena u pedesetima i starijih, i to ne umanjuje njihovu težinu, no što kada se to dogodi puno, puno prije?

Stavite se sada u kožu jedne 30-godišnje žene, u visokoj trudnoći, koja dobiva dijagnozu raka dojke. Upravo to se dogodilo  našoj sugovornici, Simoni Stepančić Augustić. Srećom, Simona je svoju dijagnozu pobijedila, a nakon nje je odlučila pomoći svim ženama koje su prošle isto. Pričali smo s njom, otkrili što stoji iza njezinog brenda te saznali koliko su važni grudnjaci nakon mastektomije. Osim toga, ispričala nam je i da je upravo pokrenula udrugu kroz koju će na još jedan način biti podrška ženama koje se bore s rakom dojke.

Simona Stepančić

‘Više nisam poznavala svoje tijelo’

“Nakon same dijagnoze sve je išlo vrlo brzo – porod, pa kemoterapija, na kraju i obostrana mastektomija. Jednostavno u početku se žena ni ne snađe, nema se vremena pripremiti na ono što slijedi, nema se vremena pripremiti na gubitak kose, upoznati zajednice žena koje su to prošle, informirati se o ponudi donjeg rublja. Iako mi je prvotno bila napravljena rekonstrukcija dojki, nekoliko mjeseci nakon operacije zbog komplikacija uzrokovanih infekcijom jedan implantat mi je odstranjen. Ni trauma od same dijagnoze, ni gubitak kose uslijed kemoterapije nisu mi toliko teško pali kao gubitak dojke. Pala sam u depresiju jer svoje tijelo više nisam poznavala, nisam se mogla pogledati u ogledalo. Tada sam shvatila da kako bih se ponovno osjećala dobro morala sam se osjećati ‘potpuno’.

Počela sam istraživati ponudu pidžama, kupaćih kostima, donjeg rublja – svega što je ženi esencijalno u svakodnevnom životu. Bila sam šokirana slabom ponudom postoperativnog donjeg rublja i kupaćih kostima na našem tržištu. U razgovoru s drugim ženama otkrila sam da nisam sama. Tada je rođena ideja o osnivanju brenda ARYA i o proizvodnji pidžama s džepićima za lagani umetak, kupaćih kostima i potkošulja s integriranim grudnjakom. Sve su to proizvodi koji ženama nakon mastektomije pružaju ljepotu, udobnost, sigurnost, potpunost, simetriju”, kaže nam Simona o počecima.

Grudnjaci nakon mastektomije, ali lijepi

Osim što je željela vlastitu proizvodnju, Simoni je cilj bio i otvoriti trgovinu u Zagrebu. Željela je da u njezinoj trgovini bude najveća i najljepša ponuda donjeg rublja, silikonskih proteza, turbana i perika. Željela je trgovinu koja neće biti ortopedija, a gdje će žena moći naći sve što joj je potrebno, kada joj je najviše potrebno. “Sve na jednom mjestu. Također, educirala sam se u fittingu postoperativnih grudnjaka i proteza dojki i ne dopuštam da niti jedna žena iz moje trgovine izađe asimetrična”, kaže nam Simona.

Simona Stepančić

‘Arya je moj način da drugu ženu primim za ruku’

Iza njezine trgovine stoji golema i važna priča, a ni ona iza imena brenda nije ništa manja.

“Kada sam osmišljavala ime brenda htjela sam povezati karakteristike nježnog, prozračnog, ženstvenog, a istovremeno moćnog i hrabrog. Jer mi smo upravo takve – istovremeno krhke, nježne, snažne i hrabre. Nježnost, mekoća donjeg rublja asocirala me na talijansku riječ aria što znači “zrak”, a kada sam pronašla druga značenja te riječi bila sam potpuno sigurna u taj naziv brenda. Ime Arya povezano je s hinduističkom božicom moći, pobjede dobra and zlom. Na hebrejskom arya znači lavica”, objašnjava nam.

“Cilj Aryje je pomoći ženama koje prolaze kroz kemoterapiju, oporavak nakon mastektomije ili žive s jednom dojkom ili bez njih – da na jednom mjestu pronađu sve što im treba kako bi se osjećale lijepo, samopouzdano, potpuno. To je moj način da drugu ženu primim za ruku i ponudim joj pomoć i podršku”, dodaje.

Simona Stepančić

“Kupnja nakon mastektomije može biti obeshrabrujuća’

I mnogi će sada reći, većinom oni koji se s tom dijagnozom nisu nosili, da je bitno da su preživjele. Jest, naravno, to je najbitnije. Ipak, osjećati se lijepom i potpunom nije neka banalna i potpuno nebitna stvar, pogotovo kada iznova morate prihvatiti sebe. Grudnjaci nakon mastektomije, stoga, trebali bi biti prvi korak koji će ženama pomoći zavoljeti svoje novo tijelo.

“Najvažnije je da smo dobro, da sve dobro prođe, ali ne smijemo zanemarivati aspekt ljepote, samopouzdanja i dostojanstva nakon mastektomije. Moda je zabavna, ali vjerujem da je moda i moćna. Iz vlastitog iskustva s mastektomijom i kroz detaljna istraživanja, naučila sam da stil može igrati veliku ulogu u vraćanju samopouzdanja i naučiti nas ponovno zavoljeti svoje tijelo nakon operacije.

Ipak, iskustvo kupovine nakon mastektomije, sama ponuda i dostupnost postoperativnih odjevnih predmeta može biti izazovna, obeshrabrujuća i loša za samopouzdanje. Donje rublje i kupaći kostimi koji su dostupni u Hrvatskoj često su neprivlačni mlađim ženama i ženama srednjih godina, kako dizajnom tako i krojevima, ali i udobnošću. Našim kolekcijama želimo svim ženama nakon karcinoma dojke i mastektomije pružiti lijepo, kvalitetno i udobno donje rublje, kupaće kostime i pidžame, izrađene posebno za tijela nakon operacije, s dizajnom i funkcionalnošću u prvom planu. Želimo da se svaka žena osjeća predivno, sigurno i samopouzdano u našim proizvodima i u svojoj koži”.

Simona Stepančić

Grudnjaci nakon mastektomije ženi vraćaju simetriju i ženstvenost

“Žena je ŽENA, i nakon dijagnoze. Sve joj se promijeni preko noći samom dijagnozom, zamislite kako se osjećamo kada isto tako preko noći shvatimo da nam više ništa od starog donjeg rublja ne odgovara, a na tržištu možemo naći samo ‘ortopedsko’. Grudnjak tada više nije samo ‘grudnjak’. Grudnjak nakon mastektomije dobiva potpuno novo značenje. Grudnjak tada ne samo da nam pokriva ožiljke i vraća simetriju, on nam vraća ženstvenost. “, govori nam Simona.

U Simoninoj trgovini svaka će žena naći nešto za sebe i to uz osobu koja ju razumije bolje nego itko. Uz osobu koja je sve to i sama prošla. Pitali smo je kako izgleda sam proces kupnje grudnjaka u njezinoj trgovini.

“U mojoj trgovini je proces biranja grudnjaka vrlo opušten, najviše zato što znaju da sam sve to i sama prošla. Baš zato što sam i sama prošla mastektomiju i nemam jednu dojku sam fitting je opušteniji. Vrlo često razgovor počne o samoj dijagnozi, operaciji, iskustvu… Žene mi vjeruju, znaju da mi je jako bitna estetika i simetrija i nemaju toliko srama. Često ulazim s njima u kabinu za presvlačenje, preda mnom se skidaju ako im to odgovara, ponekad se i ja skidam pred njima…

Najbitnije mi je da je prošlo barem 3-4 tjedna od operacije, da je rana potpuno zacijelila prije nego idemo u proces biranja grudnjaka. Grudnjak biramo prema njenim potrebama, željama, tijelu, dobi, ali za razliku od drugih nije mi opcija ženi ponuditi bilo koji grudnjak. Želim joj ponuditi grudnjak u kojem će se osjećati udobno i lijepo”, kaže nam.

Grudnjaci nakon mastektomije preko HZZO-a

Grudnjaci nakon mastektomije velik su korak, često su oni obični, a ako nisu – nisu dostupni preko HZZO-a. Ipak, ovi Simonini jesu! Kako to sve uopće funkcionira?

“Preko HZZO-a žene u Hrvatskoj imaju pravo na 2 grudnjaka godišnje, ali možemo birati samo one grudnjake koji su uvršteni na listu ortopedskih pomagala. Jako mi je važno ponuditi samo one grudnjake za koje smatram da su dobri, zbog toga sve grudnjake i probam prije nego ih uvrstim u ponudu. Naravno da prostora za napredak ima pa se tako pitamo zašto ne bismo iznos vrijednosti 2 grudnjaka s liste pomagala mogle djelomično potrošiti na kupnju jednog grudnjaka po našem izboru. Javljaju mi se žene koje nakon 20 godina od operacije više ni ne koriste doznake za kupnju grudnjaka jer imaju previše istih grudnjaka, a ne mogu si priuštiti ljepši i skuplji, drugačiji grudnjak”, kaže i dodaje:

“Kada sam prije četiri mjeseca otvarala trgovinu bilo mi je jako bitno uvrstiti grudnjake na doznaku. I to birane, najljepše modele grudnjaka na doznaku i što lakše proteze dojki. Iako sam se bojala cijelog tog procesa, naišla sam na ljude u Halmedu i HZZO-u koji su mi puno pomogli da cijeli taj proces što brže i lakše prođe i na tome sam im zaista zahvalna. I oni su bili oduševljeni ovim projektom, zapravo reakcije su posvuda bile samo ohrabrujuće i motivirajuće”.

Simona Stepančić, grudnjaci nakon mastektomije

Gdje i kako nabaviti Arya grudnjake?

Arya grudnjaci mogu se nabaviti u Zagrebu, u trgovini u Rotonda centru na adresi Jurišićeva 19. Osim toga, možete ih naručiti i online na Arya stranici, telefonom ili mailom. Cijeli asortiman, čak i onaj na doznaku, šalju po cijeloj Hrvatskoj.

“Najljepši i najteži aspekt ovoga što radim su priče i iskustva žena kroz koje prolaze. S jedne strane me neopisivo ispunjava, s druge mi je ponekad teret… No osmijeh žene koja ponovno nađe simetriju i koja se ponovno osjeća lijepo i samopouzdano, kao i prije dijagnoze, mi pruža neopisivo zadovoljstvo. Sretna sam što sam se doslovno bacila u ovo”, kaže.

Simona Stepančić, grudnjaci nakon mastektomije

Udruga Onko Beauty

Osim što je pokrenula trgovinu kako bi ženama pomogla da se ponovno osjećaju lijepo i ugodno u vlastitom tijelu, Simona je i upravo pokrenula i udrugu.

“Nas četiri prijateljice, koje je spojila bolest, osnovale smo udrugu Onko Beauty. Radit ćemo na osnaživanju žena u tijeku liječenja od malignih bolesti, a fokus će biti upravo na estetici. Smatramo da se upravo to u procesu liječenja jako zanemaruje, a jako je bitno. Žena je žena i nakon dijagnoze i tako se treba nastaviti osjećati i tijekom liječenja, i nakon što osjeti promjenu na svome licu i tijelu. Postoje načini da se osjeća bolje, samopouzdanije, ljepše. Organizirat ćemo radionice, uvrstiti savjete stilista, frizera, kozmetičara i vizažistica i time barem malo olakšati i uljepšati proces liječenja”, kaže nam.

No kako se uopće rodila ideja o takvoj udruzi?

“Vani postoji veliki pokret Look Good Feel Better koji osnažuje žene upravo fokusom na estetiku tijekom liječenja od malignih bolesti. Meni je takav tip podrške jako nedostajao. U tom pogledu sam se osjećala sama. Mlada i sama. Nikoga nisam poznavala tko je prošao kemoterapiju, tko se susreo s gubitkom kose, gubitkom dojki… Mi smo sve to prošle i preživjele i želimo biti podrška drugim ženama koje se teško nose s dijagnozom i posljedicama onkoloških terapija”.

Simona Stepančić, grudnjaci nakon mastektomije

Online radionice

Udruga je osnovana i trenutno ove snažne žene traže prostor u kojem će održavati radionice. Osim toga, radionice će održavati i online kako bi pružile podršku i ženama koje ne žive u Hrvatskoj.

“Povezat ćemo i frizere, kozmetičare i sve one koji će htjeti doprinijeti svojim radom i pokloniti jednu od svojih usluga jednoj od žena – bilo to iscrtavanje obrva, ugradnja trepavica, šišanje i stiliziranje perike, masaža. Puno nas posla čeka i jako se veselimo tome!”

Simona Stepančić
Foto: Sanja Tušek

Zahvaljujemo Magnolia Cafeu na ustupljenom prostoru za fotografiranje.

FOTO: Sanja Tušek (@foto.hr)

 

Učitati još
Zatvori