Razgovarali smo s osnivačicom hrvatskog brenda za žene u perimenopauzi i menopauzi
Razgovarali smo s osnivačicom hrvatskog brenda za žene u perimenopauzi i menopauzi

Razgovarali smo s osnivačicom hrvatskog brenda za žene u perimenopauzi i menopauzi

Skincare je danas jedna od najbrže rastućih industrija i ono što nas vraća nekom brendu, kao i kreira povjerenje prema njemu, zasigurno je učinkovitost njegovih proizvoda. To je naravno jako individualno, ali kvalitetni sastojci i znanje u kreiranju formula, najvažnije su dvije stvari koje igraju ključnu ulogu. Zato smo odlučili razgovarati s Teom Višek, dugogodišnjom stručnjakinjom u kozmetologiji koja je pokrenula svoj brend Fraktal Beauty. Fraktal je prvenstveno osmišljen kao brend koji je namijenjen ženama u perimenopauzi i menopauzi, što je i dalje tabu tema u cijelom svijetu, ali i kao brend koji donosi visokokvalitetne i multifunkcionalne proizvode za njegu kože koji joj pomažu u obrani od oksidativnog stresa, modernog načina života, plavog svjetla, kao i kod dehidracije i suhoće.

Dok se bavimo kožom iz smjera njezinog izgleda, anti-age tretmana i dojma koji ostavlja, često zaboravljamo da negativne učinke koji utječu na njezino zdravlje i zdrav izgled. Osobito puno vremena odlazi nam na skincare rutine, zbog čega je Fraktal odlučio pokazati da za zdravu i sjajnu kožu ne treba puno vremena. Tea Višek otkrila nam je sve tajne dobrog skincarea, zašto je odlučila pomoći ženama u menopauzi te kako je budućnost kozmetologije u nišnim brendovima kojima žene vjeruju.

Tea Višek
Tea Višek
 • Možeš li nam reći više o svojoj karijeri i iskustvu u kozmetologiji i kako te tvoj put doveo k tome da osnuješ vlastiti skincare brend?

Kozmetika je nešto sa čime sam u kontaktu od mladosti, pošto se moja majka tim poslom bavila cijeli život. Iako nisam prvotno studirala kozmetologiju, u jednom trenu sam se odlučila za taj put i s vremenom preuzela obiteljsku tvrtku, koju i danas vodim. Nije mi žao što sam studirala i druge stvari, no kozmetika se na kraju ipak pokazala moja velika ljubav u kojoj zaista uživam.

 • Što bi rekla zašto su perimenopauza i menopauza takav tabu u društvu, kao i svi simptomi s kojima se žene nose u toj fazi?

Čini mi se da se žene na neki način susretnu sa tim periodom života, u kojem se tijelo zaista mijenja, gotovo nespremne. Sigurno nije ugodno ako imaš problema sa spavanjem, vruće ti je, imaš manjak snage i slično, pa često pomišljaju da nešto nije u redu sa njima. Meni se upravo to dogodilo. Međutim, menopauza nije bolest, to je prirodan dio života žene i on također može biti lijepi dio života. Osim toga, danas je pritisak naročito na žene da izgledaju vječno mladoliko vrlo velik. Kao da sve trebaju izgledati kao do imaju 25 godina zauvijek. Meni se više sviđa vidjeti žene u najboljim godinama koje su dotjerane i njegovane, svaka sa svojom prirodnom ljepotom.

Tea Višek (2)
 • Jesu li i to, između ostalog, bili tvoji razlozi pokretanja Fraktal Beauty brenda, kako bi pomogla ženama koje se nose s nizom simptoma koji su realno rješivi?

Da svakako, to su bili moji motivi za stvaranje Fraktal Beauty jer sam se i sama našlo u toj situaciji. Kako se mijenja tijelo, tako se mijenja i njega koja mu je potrebna. Ideja je da se ženama ponude proizvode da se osjećaju ugodno u svojoj koži.

 • Osmislila si uistinu multifunkcionalne proizvode koji mogu koristiti sve žene, ali osobito one čija koža se nosi sa simptomima dehidriranosti i suhoće, valunzima, posljedicama stresa i starenja kože. Kako si se odlučila za vrste proizvoda koje će obuhvaćati Fraktal Beauty?

Upravo gledajući koji su izazovi za zrelu kožu u tom periodu života, ali i gledajući u kakvom okruženju danas živimo. Dakle, danas izazovi s kojima se koža mora nositi ne dolaze samo iznutra radi hormonalnih promjena, već i izvana radi zagađenja, utjecaja UV zraka i plavog svijetla, kao i radi općenito stresnog načina života. Zato su Fraktal Beauty proizvodi i multifunkcionalni.

 • Kako promjene i hormoni utječu na kožu u perimenopauzi i menopauzi i je li ljetno vrijeme posebno izazovno te zašto?

Hormoni imaju dosta intenzivan utjecaj na kožu, koja postaje dehidrirana, beživotna, nekada i iritirana. Naravno, ukoliko žena ima valunge po ljeti joj je to naročito neugodno. Uz valunge često ide i znojenje, a rezultat je još dehidriranija koža. To je jedan gotovo začarani krug koji smo pokušali riješiti upravo Glacial sprejem i gel kremom, koji pružaju instant osjećaj hlađenja, kao i intenzivnu hidrataciju.

 • Danas se publika može tako lako izgubiti u svim trendovima i skincare pojmovima, od ‘clean’ do mnogih drugih. Koje je tvoje mišljenje o sastojcima i kvaliteti proizvoda današnjih brendova i povjerenju s kupcima?

Danas je zaista dostupno mnogo raznolikih kozmetičkih proizvoda na tržištu i vjerujem da nekada nije jednostavno probiti se kroz toliko informacija. Dobro je što je zakonska obaveza da svi kozmetički proizvodi imaju točno navedene sve sastojke na pakiranju, jer to sigurno doprinosi transparentnosti. S druge strane nije dobro ako brend koristi marketinške poruke koje mogu navesti kupce na krivi zaključak o kvaliteti i efikasnosti proizvoda. Zato vjerujem da je vrlo bitno da je brend transparentan i iskren u načinu na koji komunicira sa kupcima.

 

 • Što si sve ”naučila” o ženama i njihovim iskustvima s perimenopauzom i menopauzom od kada postoji Fraktal Beauty, kakve su reakcije na brend i proizvode? Što im je uistinu važno?

Mislim da je ženama važno da određeni proizvod zaista ispuni obećanja koja daje i riješi problem koji imaju. S te strane dobivamo vrlo pozitivna iskustva kupaca i to me zaista uvijek razveseli. Čini mi se da se danas perimenopauza javlja sve ranije, već u ranim 40-tim godinama, tako da mi je uvijek drago kada možemo doprinijeti da se žene osjećaju dobro u svojoj koži.

 • Upravo je predstavljena i nova Glacial linija, možeš li nam reći više o njoj?

Glacial sprej i gel krema nastali su upravo iz osobnog iskustva. Želja mi je bila da stvorimo proizvode koji će istovremeno ohladiti tijelo i pružiti koži intenzivnu hidrataciju, što u konačnici zaista daje osjećaj ugode i olakšanja. Neovisni testovi Glacial proizvoda pokazali su da se kože ohladi do 2,3 °C, te da joj daju trenutnu hidrataciju do 45%. također, bitno je bilo da istovremeno nema iritacija koja je česta kod proizvoda na bazi mentola, dakle da Glacial proizvodi budu nježni i ugodni za kožu.

Tea Višek i Glacial krema
Fraktal Glacial sprej
Fraktal Glacial sprej
 • Koji su Fraktal Beauty proizvodi sada već postali svojevrsni ”must have” među ženama i zašto?

To su svakako Glacial sprej i gel krema, kao i Winnow ulje za regeneraciju kože od oštećenja izazvanih UV zrakama, te Sterling serum koji značajno smiruje crvenu i nadraženu kožu.

Fraktal Winnow ulje
Fraktal Winnow ulje
Fraktal Sterling serum
Fraktal Sterling serum
 • Osim dehidrirane i suhe kože, puno si se posvetila i zaštiti kože od vanjskih utjecaja – plavog svjetla, onečišćenja i UV zraka. Koliko je važno zaštititi se od istog i možemo li uistinu zaštititi kožu od utjecaja modernog lifestylea koji svi živimo?

Nažalost utjecaji iz okoliša su danas realnost i nikako ne doprinose sveopćem zdravlju i ljepoti kože. Međutim moguće je, uz pomoć ispravne njege kože, olakšati taj teret na koži. Primjerice, Lucent serum je zamišljen da pomogne koži da se svakodnevno nosi sa utjecajem plavog svijetla, koje prodire dublje u kožu od UV svijetla. Plavo svijetlo nije samo svijetlo raznih ekrana, nego i svijetlo u zatvorenom prostoru, naročito LED svijetlo. Untainted serum pomaže koži da manje čestica onečišćenja prodire u kožu, te da se kod svakodnevnog čišćenja lica te čestice što lakše odstrane sa kože dok Winnow ulje regenerira kožu od štetnog UV svijetla.

Da bismo bili sigurni u ove tvrdnje ovi proizvodi su testirani u neovisni laboratorijima, jer jedino tako možemo zaista znati njihovu efikasnost.

Fraktal Lucent concentrate i Untained serum
Fraktal Lucent concentrate i Untained serum
 • Koji su budući planovi za Fraktal, kao za jedan od rijetkih brendova koji se posvetio ovoj temi na našem tržištu?

Trenutno imamo u razvoju više proizvoda koji se bave upravo odgovorima na razne problematike kože u perimenopauzi i menopauzi, koji će uskoro izaći na tržište, a svi su fokusirani na što ljepše i ugodnije iskustvo žena te dobi.

Tea Višek (5)

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori