Bonton u fitnessu – kako se zapravo treba ponašati?

Bonton u fitnessu – kako se
zapravo treba ponašati?

Fitness centar je, složit će se svi oni koji redovitom tjelovježbom u ovakvom okruženju brinu o svom zdravlju, vrlo specifična sredina. Prostor je to okupljanja više osoba na jednom mjestu u isto vrijeme, koji pri tome treniraju određenim intenzitetom, koriste zajedničke trenažere i rekvizite, borave u zajedničkom prostoru garderoba i slično. Zbog sveg toga, iznimno je važno u potpunosti se upoznati s pravilima ponašanja unutar fitness centra, nekom vrstom fitness bontona, jer, bez obzira na vrhunske trenažne uređaje, top uređenje, premium dizajn i kvalitetnu uslugu higijenskog održavanja prostora, ukoliko se i najmanji broj pojedinaca ne pridržava ili krši “kućni red fitness centra” kao posljedični uzrok se može pojaviti nezadovoljstvo kvalitetom usluge… što nitko naravno ne želi.

Stoga ćemo Vam približiti i pojasniti osnove ponašanja u fitnessu kojeg bi se trebali pridržavati svi korisnici, s ciljem postizanja opće ugode i izbjegavanja neočekivanih situacija, od toga kako se izražavati, izgledati, komunicirati ili gestikulirati u određenim situacijama boravka u fitnessu.

Osim već dobro poznatih pravila oko čistih tenisica i korištenja ručnika na spravama, koje djelatnici fitnessa najčešće spomenu kao prvo pravilo, postoji i niz drugih ne manje važnih situacija i pravila koje ćete vjerujem i sami s vremenom usvojiti, te isto očekivati od drugih.

Prije svega, bonton u fitness centru najčešće nije previše različit od onoga kojeg primjenjujemo u svakodnevnom životu, pa bi tako prilikom ulaska u prostor fitnessa trebalo pozdraviti njegove djelatnike, odnosno odzdraviti im, jer će oni vas vjerojatno prvi pozdraviti. Isto tako, nije na odmet pozdraviti ili kimnuti glavom i drugim vježbačima u prostoru fitnessa ili prilikom ulaska u garderobu ili dvoranu za grupne programe.  Poštivanje radnog vremena fitnessa je svakako vrlo bitno. Očekivati kako će vas netko pustiti u prostor prije vremena otvaranja ili Vam omogućiti vježbanje nakon radnog vremena nije u skladu s pravilima bontona. Ako vježbate u kasnijim terminima, i često ostajete do kraja, ne zaboravite na  vrijeme tuširanja, presvlačenja i konzumacije proizvoda na protein baru te iste planirajte unutar radnog vremena.  

Osobna higijena

Jedna od bitnih stvari koja može stvoriti iznimno neugodnu situaciju vježbačima, ali i djelatnicima je ona kad je u fitnessu osoba koja ne vodi računa o osobnoj higijeni (osobito o mirisnoj komponenti). Bez obzira jeste li svjesni svog “problema” ili vam je na isti skrenuta pozornost, nikako nemojte zanemariti činjenicu da nikome nije ugodno boraviti u prostoru u kojem se osjeti neugodan miris. Potrebno je prvenstveno pokušati pronaći uzrok, a potom potražiti rješenje. Nova tehnologija odjeće i obuće koliko god je kvalitetna u vidu upijanja znoja, podrazumijeva redovito i obavezno pranje i sušenje nakon svakog treninga. Vrlo često upravo takvi sintetski materijali, bez redovitog održavanja, mogu biti uzrokom vrlo intenzivnih neugodnih mirisa. Sportska obuća koju koristite za fitness ne bi trebala biti ista ona koju koristite za druge aktivnosti vani, niti bi se u njoj smjelo dolaziti direktno u prostor vježbanja, jer iako se možda prelazak iz kuće do auta i potom do fitnessa čini bezazlenim, na taj način se ipak u zonu treninga unosi značajna količina prljavštine. 

Nova pravila higijene

Uz ona standardna, protekla je godina donijela nova higijenska pravila i pravila ponašanja u zajedničkim prostorima kao što su fitnessi. Pogledajte kako su to u videu saželi u OrlandoFit fitnessu.

Obratite pozornost na ručnik

Korištenje ručnika u fitnessu je opće poznata stvar, međutim često se ručnici ne koriste pravilno. Ručnik bi se trebao postaviti na trenažer ili prostirku na način da na isti legnemo ili sjednemo na nj, jer prebačen preko  uređaja na kojem treniramo, oko vrata ili odbačen sa strane nema nikakvu funkciju. 

Budite uredni

Ako ste jedan od onih vježbača koji nose sportsku torbu svuda sa sobom, pa tako i u prostor vježbanja, odmah promijenite tu naviku, jer zamislite kako bi to izgledalo kad bi ih svi nosili po fitnessu. Zato svoje stvari uvijek spremajte u garderobne ormariće koji su za to namijenjeni, naravno isključivo tijekom svog boravku u fitness centru. Ako vas je strah krađe ili gubitka stvari, ostavite ih na recepciji ili ih jednostavno nemojte nositi na trening. Ostavljanje stvari u zaključanom ormariću nakon napuštanja centra protivi se svim higijenskim pravilima jer se na taj način sprečava redovito čišćenje samih ormarića, a mokre odjevne stvari i uznojena obuća vrlo brzo će uzrokovati ozbiljan problem.

Pospremajte za sobom

Tijekom boravka u svlačionici nemojte zauzimati previše prostora sa svojim stvarima i nemojte garderobu doživljavati kao osobnu kupaonicu, pogotovo ako je malo tuševa i nema puno prostora… prepustiti tuš, sušilo za kosu ili klupicu za sjedenje i drugim korisnicima je pristojno, pohvalno i poželjno. Na kraju, obavezno počistite i pospremite za sobom ako ste ostavili bilo kakav nered.

Jedan od najčešćih natpisa koje možete vidjeti u fitnessu je onaj da pospremate utege nakon korištenja. Dakle slobodni utezi, rekviziti i ostala oprema, nakon korištenja trebaju biti vraćeni na za to predviđeno mjesto. Uzmite u obzir da će na vaše radno mjesto možda doći netko tko ne radi sa velikim kilažama, i jednostavno ne može skidati toliko utega sa šipke ili trenažera.

Razmišljajte o drugim korisnicima

U slučaju da radite stanični trening u pauzi između serija osloboditi mjesto/trenažer koji koristite kako bi bilo na raspolaganju i dostupno i drugima. Ako radite neki oblik kružnog treninga i koristite više trenažera odjednom, birajte vrijeme kad nema puno korisnika u fitnessu, ili opet nakon odrađene serije poziciju prepustite drugima. 

Bacanje utega i rekvizita naravno nije dozvoljeno (osim u trenažnom procesu gdje postoje uvjeti za takav oblik treninga – platforma za “bacanje” ili rekviziti poput “slam ball-a”) jer se  na taj način oštećuje i podloga i oprema. Ako radite s velikim opterećenjem, zamolite trenera ili drugog vježbača da vam pomogne spustiti utege na siguran način.

Rezervirajte svoj termin ako je to moguće

Ako ste korisnik grupnih programa vježbanja, i vaš fitness ima sustav rezervacije – svakako na vrijeme rezervirajte svoj termin, odnosno otkažite ga ako ne planirate doći, kako bi mjesto prepustili drugim vježbačima, koji su možda na listi čekanja. U većini fitnessa (osobito danas kada zbog pandemije postoje i nova pravila) je kapacitet dvorane ograničen kako bi svaki vježbač u dvorani imao dovoljno prostora i uvjete za rad.  Nemojte kasniti na sat kako ne bi ometali ostale vježbače koji su već krenuli sa treningom. Dolaskom na vrijeme na početak sata osiguravate si pravilno zagrijavanje čime se smanjuje mogućnost nastanka ozljeda za vrijeme vježbanja. Isto tako ne napuštajte dvoranu prije završetka sata, kako ne biste ometali ostale vježbače. Završnim dijelom treninga osiguravate si pravilno „hlađenje“ čime se smanjuje mogućnost upala ili bolova nakon treninga. Tijekom trajanja sata nije poželjno razgovarati sa drugim vježbačima, jer na taj način ometate instruktora u vođenju treninga ili uznemirujete druge osobe te im smanjujete koncentraciju na vježbanje. Nakon uporabe, obavezno dezinficirajte trenažere i rekvizite dostupnim dezinficijensom, jer ih koriste i drugi vježbači.

Ako iz nekog razloga nosite mobitel u dvoranu na grupni trening potrebno ga je stišati. U slučaju u kojem se baš morate javiti ili napisati poruku, svakako privremeno izađite iz dvorane. U samom fitnessu je također poželjno držati telefon na “silent” modu ili barem djelomice smanjiti jačinu zvona, a razgovore treba obavljati diskretno i bez “privlačenja pažnje”.

Budite pristojni i poštujte tuđu privatnost

Uslijed izvođenja vježbe odnosno tijekom treninga pokušajte biti drugačiji od nekih tenisača na terenu, dakle bez glasnog stenjanja, vike i psovanja, jer na taj način dekoncentrirate druge. Poštujte privatnost drugih u svim mogućim situacijama. Pazite na distancu, budite strpljivi u čekanju na slobodno trenažno mjesto, budite pristojni u komunikaciji s ostalim korisnicima, “ne otimajte” već uljudno pitajte možete li zajedno raditi na trenažeru, ili koliko još serija ima.

Zaključujemo, kako je nabolje, najljepše i najkvalitetnije ponašati se onako kako biste voljeli da se i drugi ponašaju prema Vama.

Tekst: Igor Brajak

Foto: Sanja Jagatić

Preporuka

Zatvori