Evo koliko često bi zapravo trebali šišati kosu prema beauty ekspertima

Evo koliko često bi zapravo trebali
šišati kosu prema beauty ekspertima

https://www.instagram.com/p/B7lbHX3qKpw/?utm_source=ig_web_copy_link

Stručnjaci iz beauty industrije imaju puno različitih mišljenja o tome koliko često biste trebali šišati kosu, uz to koliko često bi trebale prati svoje kistove za make up i koji je najbolji brend maskare, naravno. Svi smo čuli za ono dobro staro pravilo šišanja kose svakih šest tjedana, ali znamo i da neke od najstylish žena šišaju kosu samo nekoliko puta godišnje. Pa, koji je onda točan dogovor na ovo pitanje? Koliko bi zapravo trebalo čekati prije nego što ponovno ošišate kosu? Što će se dogoditi ako se to ne napravi?

Koliko često trebate šišati kosu?

Učestalost šišanja potpuno ovisi o teksturi same kose. Oni koji imaju beživotnu kosu, s jako malo ili bez teksture, trebaju se češće šišati od onih s više teksture i volumena. Za ljude kojima nedostaje teksture, učestalost šišanja se razlikuje ovisno o brzini rasta njihove kose. Međutim, većina ljudi bi se trebala ošišati svakih šest do deset tjedana. Osobe koje imaju kosu koja je bogata teksturom i koju je malo teže ukrotiti bi trebale šišati kosu svaka dva do tri mjeseca. Važan faktor u odlučivanju trebate li se šišati češće ili ne, je stil vaše frizure.

Ako imate kraću kosu stručnjaci kažu da bi se trebali šišati svaka tri do sedam tjedana. Ako imate specifičan stil, poput bob frizure Anne Wintour sa šiškama, vjerojatno ćete trebati šišati kosu svaka tri tjedna kako bi look izgledao besprijekorno i precizno. To se temelji na činjenici da vaša kosa obično može narasti i do jednog centimetra mjesečno.

https://www.instagram.com/p/B7bH7iEKYX8/?utm_source=ig_web_copy_link

Kad se radi o srednje dugoj kosi, profesionalci kažu kako bi trebalo posjetiti frizera tri puta godišnje. Ako imate općenito zdravu kosu koja nije oštećena, možete smanjiti broj šišanja. Tri do četiri puta godišnje bit će dovoljno kako bi osvježili vrhove i slojeve svoje kose.

Ako želite ispravno održavati kosu dužu od ramena, slojevito ošišanu ili ne, i prošlo je više od tri mjeseca, oblik vaše frizure se vjerojatno već potpuno izgubio i spremni ste za novo šišanje. Također, važno je zapamtiti da je duga kosa vrlo stara. Kao i sve ostalo što stari, tako i starija kosa postaje osjetljivija i lomljivija. Stoga je duga kosa često osjetljivija na lomljenje i ispucale vrhove. Stručnjaci preporučuju posjetiti salon svakih osam tjedana.

Što ako je vaša kosa sklona pucanju?

Ako je vaša kosa sklonija pucanju ili ju često kemijski tretirate, šišanje svakih osam tjedana pomoći će u očuvanju zdravlja vaše kose, a češće šišanje može spriječiti prekomjerno isušivanje i pucanje. Kao što vidite, ne postoji jedan odgovor na pitanje koliko često je poželjno ošišati kosu jer to ovisi o vašoj kosi i koji je vaš krajnji cilj. Međutim, postoje dva ključna čimbenika koji vam mogu pomoći u tome da odredite je li vrijeme za posjet frizeru. Jedan od njih je taj da ne možete više postići stilove koje želite, a drugi je da promotrite jesu li vrhovi vaše kose vidljivo oštećeni. Kad prođe tri, osam ili dvanaest tjedana od posljednjeg šišanja, postavite sebi ta dva pitanja. Ako odgovorite potvrdno na bilo koje od njih, uputite se u salon.

https://www.instagram.com/p/B5An963qDk-/?utm_source=ig_web_copy_link

Utječe li šišanje na brži rast kose?

Postoji mit da će šišanje kose ubrzati rast. Međutim, to nije nužno istina. Ako želite da vam kosa što prije naraste, možda biste trebali uložiti u bočicu biotina i odvojiti vrijeme za masažu vlasišta jer šišanje kose samo za sebe neće ubrzati rast. Bez obzira na to, redovito šišanje je dugoročno dobro za rast kose. Šišanje kosu čini zdravijom jer uklanja ispucale vlasi. Tako dlaka u korijenu može rasti, a vi možete održavati zdravlje i dužinu kose. Ako dopustite da se ispucali vrhovi predugo zadržavaju, kosa će nastaviti pucati sve više i više. Tako nikad nećete postići neku zavidnu dužinu. Češći posjeti frizeru pomoći će u očuvanju duge kose, ali zapravo ne čine ništa što bi uistinu ubrzalo rast kose.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori