Danas popodne vježbamo pasivno aktivan pilates

Danas popodne vježbamo pasivno
aktivan pilates

Ovih dana, u kućnoj atmosferi, pokušavamo više misliti na sebe, svoje fizičko zdravlje i formu, a u pomoć nam uskaču brojne trenerice i treneri, od kojih su mnogi priredili besplatne programe za svoje klijente – postojeće, ali i one koji će to tek postati.

Nakon radnog dana koji ponekad potraje i dulje no što bi inače potrajao u uredu i koji nas drži zalijepljenima za stolicu, nama se izvrsnom opcijom za rekreaciju kod kuće pokazao pilates, a kako biste ga i vi uspjeli odvježbati kvalitetno i pravilno, te naposljetku napraviti nešto baš dobro za svoje tijelo, kralježnicu i svoj stas, u suradnji s Doroteom Kraljević iz omiljenog zagrebačkog Dora Body studija odlučili smo vam predstaviti njen program pasivno aktivnog pilatesa.

Dorotea inače na svom IGTV kanalu za vrijeme izolacije donosi neke zbilja odlične programe za vježbanje kod kuće, a svoj pasivno aktivan pilates odlučila nam je pobliže predstaviti, kako bismo svi mogli vježbati s njom.

Što je to pasivno aktivan pilates?

Pasivno aktivan pilates je kombinacija jedne pasivne vježbe i jedne aktivne vježbe. Cilj tijekom izvedbe ovog treninga je ravnomjeran tempo cijelo vrijeme, odmora izmedu vježbi ne bi trebalo biti (pod odmor smatramo pripremu i ulazak u iduću vježbu), te pravilno izvođenje vježbe.

Mehaniku pokreta nikada ne žrtvujemo; ako ne možemo izvesti, primjerice, sklek bez pomaka u zdjelici ili se spustiti do kraja, bolje ga napraviti s koljena ili držati poziciju visokog planka 2 do 3 sekunde. Ako ne možete raditi skokove u čučnjevima ili iskoracima, radite manju amplitudu pokreta – manje se spuštajte ili izbacite skok.

Najbitnija stavka je držati neutralnu poziciju kralježnice i zdjelice, kako bi nam radili mišići koji trebaju raditi, te da nemamo nepotrebnu “silu” na kralježnicu.

Koje su prednosti pasivno aktivnog pilatesa?

Benefiti ovakvog tipa treninga su: učvrščivanje tijela, postizanje jakosti i kontrole što je jako bitno za posturu, gubljenje potkožnog masnog tkiva.

Ovaj trening je zamišljen kao jedna velika serija, te ju ponavljamo dva puta. Nakon prve serije možemo odmarati između 2-4 min.

Ako znate vježbati i znate mehaniku pokreta, ovaj trening je idealan za svačiju formu, spol i godine jer si možete svaku vježbu olakšati po potrebi.

“Otežati si ne trebate jer ako svaku vježbu izvodite pravilno… neću vam biti simpa (smijeh)”, otkriva Dorotea.

Ukoliko nikada niste vježbali, ovaj trening nije za vas, niti bilo koji dostupan na društvenim mrežama. Zagrijavanje bi trebalo biti slično kao glavni dio treninga, samo manjeg intenziteta. Trebamo zagrijati tijelo da ga pripremimo na određen intenzitet i da spriječimo ozljede. Zagrijavanje obično traje između 10 i 15 min. Primjer zagrijavanja možete pogledati na Dora Body Studio Instagramu, a nakon zagrijavanja nastaviti s videom koji vam donosimo u nastavku:

https://www.instagram.com/tv/B_NnCRNJKa6/?igshid=1sluvnboymcy4

Foto i video: Instagram

Učitati još
Zatvori