S liječnicom Vesnom Ramljak pričali smo o njezinoj karijeri, ali i svemu što treba znati o raku dojke
S liječnicom Vesnom Ramljak pričali smo o njezinoj karijeri, ali i svemu što treba znati o raku dojke

S liječnicom Vesnom Ramljak pričali smo o njezinoj karijeri, ali i svemu što treba znati o raku dojke

Doc.dr.sc.Vesna Ramljak, prim., liječnica je na Institutu za tumore. Usko je specijalizirana upravo za rak dojke – najčešći oblik karcinoma koji pogađa žene u Hrvatskoj. Dobre vijesti su da je 2022. godine smrtnost od raka dojke pala za 25%. Ipak, nedovoljno se još uvijek govori o važnosti samo pregleda kao i o ranom otkrivanju koje ženama može spasiti život. Naime, prema prošlogodišnjim podacima žene su se na besplatne mamografske preglede odazivale u 45 do 80% slučajeva ovisno o županiji. Kako bi se taj broj povećao, javnost o raku dojke treba educirati cijele godine, a ne samo u listopadu koji je mjesec borbe protiv raka dojke.

Upravo tome služi ovaj razgovor s liječnicom koja se svakodnevno sreće sa ženama koje su oboljele od ove zloćudne bolesti. Ona svakog dana sluša njihove priče i svjedoči najrazličitijim sudbinama. No kako je uopće sve počelo, zašto je izabrala baš tu specijalizaciju?

Vesna Ramljak

“Mentorirala me divna doktorica”

“Ona je izabrala mene. Moj maturalni rad je bio o karcinomima dojke, mentorirala me je i pomagala jedna divna doktorica čija je kćer bila moja prijateljica, išle smo u isti razred. Tada se nije baš previše znalo niti govorilo o karcinomima dojke, mene je to privlačilo, intrigiralo, shvatila sam koliko je to bitno, a i odlučila sam studirati medicinu pa se sve nekako poklopilo. Ta divna gospođa koja mi je pomagala, točila znanje u moju glavu je ubrzo umrla. Od karcinoma dojke”, govori nam doktorica Ramljak.

Koliko je ključnu ulogu njezina mentorica imala u njezinoj karijeri i žvotu govori i činjenica da je upravo dr. Vesna Ramljak u sklopu Breast unit centra osnovala jednodnevnu dijagnostiku za tumore dojki. Nažalost, taj projekt je stao, ali pitali smo je koliko takav oblik podrške i zdravstvene njege sada nedostaje? Također, je li moguće ponovno pokrenuti tako nešto.

Vesna Ramljak

Uvela je koncept jednodnevne dijagnostike

“Kako bi se premostili vremenski periodi između različitih dijagnostičkih postupaka i reducirao stres koji nastaje iščekivanjem rezultata, uveli smo koncept jednodnevne dijagnostike. Projekt se odnosio na pacijentice koje su nam se javljale ili zbog suspektnih dijagnostičkih nalaza ili zbog toga što su same nešto napipale i pri tome osjećale veliki strah i nelagodu. Usluga se sastoji od trojnog dijagnostičkog testa u slučaju sumnje na tumor i plana liječenja u vremenskom okviru od 8 sati. Koncept jednodnevne dijagnostike osmišljen je tako da žene u jednom danu mogu obaviti sve preglede temeljem D1 uputnice, koja je obuhvaćala lepezu usluga, te pet dijagnostičkih metoda (mamografija, ultrazvuk, citološka punkcija pod kontrolom UZV-a, core biopsija, pregled kirurga).

Unatoč našim apelima i nastojanjima da se vrati ovakav, hvale vrijedan projekt, na žalost, nismo naišli na razumijevanje tako da se s projektom stoji već par godina”, objašnjava nam.

Vesna Ramljak

“Teške su to stvari…”

Posao koji dr. Vesna Ramljak radi nije samo posao, on je poziv. Za to ona mora biti jaka, ponekad mora biti podrška i stup na koji se njezine pacijentice mogu osloniti. Pitali smo što je u svemu tome najteže, ali i koji su joj najljepši dijelovi onoga što radi.

“Karcinom je bolest koja ne zahvaća samo pacijenta nego i cijelu obitelj, svi postaju bolesni i ranjivi. Teško se nositi sa sudbinama, nevezano jesu li to mlađe ili starije osobe. Teško je kad znaš da izlaza više nema, kad izlječenje postaje nemoguća misija, kad se bolest vraća, kad metastazira. Teške su to stvari i nažalost mnogi od nas tu muku, tugu i bezizlaznost nose sa sobom doma. Lijepo je kad je pacijentima bolje, kad ozdrave, kad vidiš radost u njihovim očima”, govori nam.

Naravno, teško je zapamtiti sve pacijente i sve dijagnoze, pogotovo kada se radi o bolesti od koje godišnje oboli toliko velik broj žena. No postoje slučajevi koje je teško zaboraviti…

“Sjećam se svojih prijatelja koji su otišli, mladih majki s malom djecom, majki koje ostavljaju svoju hendikepiranu djecu o kojima se nitko više neće moći skrbiti. Ne volim se sjećati, teške stvari uvijek pokušavam zakopati negdje duboku dokle teško mogu doći…”.

Vesna Ramljak

Dr. Vesna Ramljak: Karcinom dojke se javlja u sve mlađoj dobi

Koji su najvažniji koraci u borbi protiv raka dojke i kada treba krenuti s redovitim ultrazvukom?

“Mi u Hrvatskoj imamo program probira za rak dojke, kojim su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina, koje svake dvije godine dobivaju na kućnu adresu poziv za mamografsko snimanje. Žene bi to trebale poštovati i odazvati se, jer postoji razlog zbog kojeg se ti pregledi tako rade. Osim toga i naši obiteljski liječnici trebali bi nas povremeno podsjetiti na pretrage koje treba obaviti, a i svatko od nas treba biti odgovoran prema vlastitom zdravlju, pa tako barem jednom mjesečno pod tušem možemo obaviti samopregled. Najgore je kad se nešto ‘slučajno napipa’ nakon dugog perioda tijekom kojega nije bilo preventivnih kontrola, jer liječenje tada nije uvijek toliko uspješno zbog uznapredovalog stadija bolesti.

Ta situacija da se ‘nešto napipa’ najgora je moguća za pacijenticu i u 21. stoljeću to nam se ne bi smjelo događati. Ljude bismo trebali educirati o tome da su i sami odgovorni za zdravlje te da postoje bolesti kod kojih najviše za sebe možemo napraviti sami. Rano otkriveni karcinom je u jako visokom postotku izlječiv (više od 95%). To nikad ne smijemo smetnuti s uma. Zbog toga su organizirani preventivni programi, sistematski pregledi… Zbog toga organiziramo javne manifestacije, predavanja, edukacije, kako bi žene (a bome i muškarci) shvatilie neophodnost brige za svoje zdravlje. S redovitim UZV-om treba krenuti već u ranim dvadesetim godinama jer nažalost, karcinom dojke se javlja u sve mlađoj dobi”, kaže nam Vesna Ramljak.

Vesna Ramljak

“Pandemija je definitno napravila štetu”

Zanimalo nas je i koliko je pandemija koronavirusa utjecala na dijagnostiku, je li sve kompletno usporila ili se dogodilo obrnuto.

“Pandemija je definitno napravila štetu, a koje su realne posljedice vidjet ćemo za još par godina. Svi znamo da se neke pacijentice uopće nisu javljale na preglede zbog straha od zaraze, puno se simptoma zavlačilo i na žalost karcinomi su dobivali na vremenu”, objašnjava.

Doktorica Ramljak uvijek naglašava važnost samopregleda kojim su si mnoge žene spasile život:

“Žena ne zaboravi na frizera, pedikera, ispijanje kave ili bespotrebnog gubljenja vremena na bezbroj nebitnih stvari. Ono što je najbitnije je zdravlje i nema tog novca koji može napraviti čudo ako se bolest rasplamsa i proširi. Stoga, brinimo o svom zdravlju i tijelu jer ono nema zamjene. Odazivajte se na preventivne preglede, uvedite samopregled dojki bar jednom mjesečno, promatrajte svoje dojke, idite svaku godinu na ultrazvuk. I naravno, dobro se upoznajte s bolestima u vašoj užoj i široj obitelji jer je genetika čudesna stvar, neumoljiva”, kaže.

Vesna Ramljak
Vesna Ramljak

Naposljetku, iza nje je bogata karijera, ali na naše pitanje na što je najviše ponosna, odgovara skromno:

“Ma nije to neka karijera. Mogu biti ponosna samo ako sam nekome uspjela pomoći, sve ostalo je nebitno”.

Vesna Ramljak

Zahvaljujemo Kavani Lav na ustupljenom prostoru.

FOTO: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori