Evo kako brzo i lako možete napraviti djelotvoran dezinficijens kod kuće

Evo kako brzo i lako možete napraviti
djelotvoran dezinficijens kod kuće

Pravilno pranje ruku jedan je od najboljih načina da se zaustavi širenje mikroba i virusa i da budete sigurni da se vi sami nećete razboljeti. Međutim, ako nemate pristup sapunu i čistoj vodi ili ako ste negdje izvan doma i ne nalazite se blizu umivaonika, trebali biste sa sobom uvijek nositi jedan dezinficijens kako biste zaštitili svoje zdravlje.

Nesumnjivo ste svjesni toga da se na stotine bočica dezinficijensa rasprodaju brzinom munje tijekom javnozdravstvenih kriza poput koronavirusa. Ne brinite, izuzetno je jednostavno napraviti svoj vlastiti dezinficijens za ruke. Samo morate biti oprezni i koristiti pravilno očišćeni alat za miješanje, inače biste mogli kontaminirati nešto i zeznuti ​​cijelu stvar na prvim koracima. Također, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da svoje mješavine ostavite da miruju najmanje 72 sata da nakon što ih smiješate. Na taj način sredstvo za dezinfekciju ima vremena za ubijanje svih bakterija koje bi se mogle unijeti tijekom postupka miješanja. Važno je napomenuti da ništa nije učinkovitije od pranja ruku. Dezinficijensi, čak i oni profesionalno napravljeni, uvijek bi trebali biti krajnje sredstvo zaštite.

Recepti za DIY dezinficijense

Za početak, trebat će vam medicinski alkohol i imajte na umu da je jako bitan postotak alkohola. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, mješavina sredstva za dezinfekciju mora imati najmanje 60-postotni alkohol kako bi bila učinkovita. Stoga su obična votka, viski i bakina rakija preslabi.

Recept za dezinficijens u gelu

Dezinficijens u gelu je svakako najbrži za napraviti. Bit će vam potreban alkohol (minimalno 60-postotni), aloe vera gel i ulje čajevca. Pomiješajte alkohol i gel aloe vere u omjeru 3:1. Dodajte mješavini nekoliko kapi ulja čajevca kako biste joj pružili ugodan miris i to je to.

Recept za dezinficijens u spreju

Ako vam je draže koristiti dezinficijens u spreju, pomiješajte 1 ⅔ šalice alkohola s dvije žličice glicerola. Glicerol je važan sastojak jer sprečava da alkohol isuši vaše ruke. Ako ne možete pronaći glicerol, nastavite s ostatkom recepta i samo nemojte zaboraviti hidratizirati ruke nakon nanošenja sredstva za dezinfekciju. Pomiješajte jednu žlicu vodikovog peroksida, zatim dodajte četvrtinu šalice destilirane ili prokuhane, potom ohlađene, vode. Ako radite s otopinom alkohola s nižom koncentracijom alkohola, koristite puno manje vode.

Upamtite da najmanje dvije trećine konačne smjese mora biti alkohol. Otopinu prelijte u boce s nastavcima za sprejanje. Pomoću njega možete navlažiti papirni ručnik i koristiti ga kao maramicu za čišćenje ruku. Ako želite, dodajte koju kap esencijalnog ulja u vašu smjesu kako bi miris bio ugodniji. Samo izbjegavajte korištenje esencijalnog ulja lavande.

Napomena!

Sredstvo za dezinfekciju ruku je koristan način za sprečavanje širenja mikroba kad vam sapun i voda nisu dostupni, i samo onda kad nisu dostupni. Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola mogu vas zaštititi i smanjiti širenje koronavirusa. Ako vam je teško pronaći sredstva za dezinfekciju ruku u lokalnim trgovinama, možete pratiti ove korake i napraviti svoj vlastiti dezinficijens. Iako sredstva za dezinfekciju ruku mogu biti učinkovit način uklanjanja mikroba, zdravstvene vlasti i dalje preporučuju pranje ruku kad god je to moguće kako bi se zaštitili.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori