Sapun vs. Dezinficijens: Koje sredstvo je učinkovitije u borbi protiv koronavirusa?

Sapun vs. Dezinficijens: Koje sredstvo je učinkovitije u borbi protiv koronavirusa?

Otkako vlada pandemija koronavirusa, dezinficijens je mnogima postao must-have dodatak. To je toliko traženi proizvod da ljekarne i mnogi drugi proizvođači postavljaju ograničenja na količinu bočica dezinficijensa koje možete kupiti odjednom. Fotografije praznih polica koje su nekoć bile pune sredstava za dezinfekciju vjerojatno još više potiču potrošače na paničnu kupnju, a neke čak i na to da preprodaju sredstva za dezinfekciju po krajnje nerazumnim cijenama.

Proizvod koji smo nekad bez razmišljanja premještali iz jedne torbe u drugu i držali na svojim radnim stolovima, sada je postalo ograničeno i dragocjeno dobro. No, vrijedi li se zapravo brinuti vezano uz nabavu dezinficijensa i je li potrebno ulagati u njega? I ako je odgovor na to pitanje: „Da“, koristite li ga onako kako biste ga trebali koristiti?

Je li dezinficijens učinkovitiji od pranja ruku sapunom i vodom?

Najvažnija činjenica koju bi trebali zapamtiti je ta da je pranje ruku zapravo puno učinkovitije kod uklanjanja bakterija, virusa i prljavštine od bilo kojeg sredstva za dezinfekciju. Sredstvo za dezinfekciju ruku ubija klice, ali ih ne uklanja s vaših ruku. Ispravno pranje ruku je ono što fizički uklanja klice. U slučajevima kada nemate pristup vodi i sapunu, sredstvo za dezinfekciju je dobra alternativa, ali ono nikad neće biti bolje od pranja ruku sapunom i vodom.

Drugi razlog zbog kojeg je pranje ruku efikasnije je taj da sluz, recimo od kihanja, kašljanja ili puhanja nosa, stvara zaštitnu barijeru oko molekula virusa i štiti ga od etanola koji se nalazi u sredstvu za dezinfekciju. Stoga se ne može deaktivirati dezinfekcijom ruku sve dok se sluz potpuno ne osuši, prema istraživanju Medicinskog fakulteta u Kyotu. Stoga je jako važna upotreba sapuna. On sadrži tvari, poput masti, koje su slične lipidnoj membrani koja okružuje i sam virus, pa se prilikom pranja ruku masnoća iz sapuna veže uz membranu virusa što prekida njezinu vezu s virusom, pri čemu se on u suštini raspada.

Dakle, ako želite učinkovito oprati ruke, trebate ih temeljito prati barem 20 sekundi u toploj vodi, sa sapunom. Čak ni vrsta sapuna koju upotrebljavate nije važna. Antibakterijski sapun nije potreban u sprječavanju koronavirusa jer se radi o virusu, a ne bakterijama.

Postoji li opasnost kod upotrebe sredstva za dezinfekciju ruku?

Vjerojatno ste primijetili da su vam ruke suhe i ispucale nakon upotrebe sredstva za dezinfekciju, a to se događa zbog visokog udjela alkohola. Djelotvorno sredstvo za dezinfekciju mora imati najmanje 60 postotni alkohol kako biste se zaštitili od koronavirusa, što zapravo može naštetiti vašoj koži. Bilo bi pametno isprva testirati dezinficijens na malom komadiću kože kako biste provjerili kako ćete reagirati na njega. On bi vam mogao izazvati osip i iritaciju. Također, budite sigurni da su vam ruke suhe nakon upotrebe sredstva za dezinfekciju i prije nego što nastavite s onim što ste radili. Što je još važnije, izbjegavajte trljanje očiju. Iritacija očiju je najčešći problem kod korištenja sredstava za dezinfekciju ruku.

Je li sigurna primjena sredstva za dezinfekciju prije dodirivanja hrane?

Prema riječima stručnjaka vjerojatnost je velika da ne postupate ispravno prilikom korištenja dezinficijensa i mogli biste si nesvjesno nanijeti štetu. Zapravo, trebali biste oprati ruke sapunom nakon korištenja dezinficijensa i prije rukovanja hranom. To je od vitalnog značaja jer pranje ruku sapunom uklanja kemikalije i druge mirise koji postoje u komercijalno proizvedenim sredstvima za dezinfekciju. U suprotnom bi te kemikalije mogle naškoditi vama i vašoj obitelji. Izuzetak su situacije kada niste u direktom kontaktu s hranom, nego samo pakiranjem ili slično. Ako niste u blizini vode i nemate drugog izbora nego koristiti dezinficijens, trebali biste provjeriti je li se u potpunosti osušio prije izravnog kontakta s hranom. Ipak, malo je vjerojatno da ćete progutati dovoljno dezinficijensa da bi to bilo opasno.

Možete li postati imuni na sredstvo za dezinfekciju ruku?

Ovo je zabluda. Prekomjerna upotreba, primjerice, antibiotika stvara rezistenciju, ali ako se sastav dezinficijensa za ruke temelji na alkoholu, on sigurno ne pojačava širenje bakterija. Razlog zahvaljujući kojem je alkohol toliko važan za dezinfekciju ruku je taj što ubija mikrobe u sekundi. On uništava stanične membrane i bakterijske proteine. Zbog njegovog brzog djelovanja, nema sistema u kojem mikrobi mogu postati otporni na sredstvo za dezinfekciju ruku i ne postoji način na koji mi možemo postati imuni na njega.

Je li pametno napraviti homemade dezinficijens za ruke?

Recepti za diy dezinficijense kruže internetom kao odgovor na njihovu nestašicu u trgovinama diljem svijeta. Iako online možete pronaći razne recepte za izradu vlastitog dezinficijensa, važno je da znate da je sigurnija opcija kupovina dezinficijensa u ljekarni ili drogeriji. Izrada vlastitog sredstva za dezinfekciju ruku može biti složeno, a recepti se razlikuju. Preporučljivo je da vaše sredstvo za dezinfekciju sadrži najmanje 60 postotni alkohol, a 70 postotni se općenito smatra najboljim. Zatim morate izračunati i jasno utvrditi na koji način ćete miješati sve sastojke. Sastojci uključuju – alkohol, gel i vodikov peroksid. Također, morate voditi računa o tome u kojim omjerima ćete ih miješati. Da biste smanjili kontaminaciju smjese, tijekom izrade dezinficijensa morate koristiti sterilni pribor i posudu.

Stoga, pravilna izrada dezinficijensa može biti vrlo zbunjujuća za mnoge ljude. Ako stvorite mješavinu koja nije učinkovita, to vas može učiniti ranjivima. Stoga možete odbaciti i opciju korištenja bakine rakije ili octa kao sredstva za zaštitu od koronavirusa.

Što biste trebali potražiti na naljepnici sredstva za dezinfekciju ruku?

Ako ste u situaciji da ne možete oprati ruke i želite koristiti dezinficijens, najvažnije je voditi računa o tome da koristite proizvod koji prodaje provjereni trgovac. Želite potražiti formule s najmanje 60 postotnim alkoholom. Pogotovo u vrijeme epidemije želite biti sigurni da imate nešto za neutralizaciju mikroba. Također, imajte na umu da sredstva za dezinfekciju imaju rok trajanja. Zbog toga ona vaša stara bočica, od prije nekoliko godina, neće biti od pomoći. Obično dezinficijensima rok trajanja ističe otprilike tri godine od datuma proizvodnje.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori