Možda i to krivo radimo cijelo vrijeme: Znate li pravilno brinuti o svom fiksnom aparatiću?
Možda i to krivo radimo cijelo vrijeme: Znate li pravilno brinuti o svom fiksnom aparatiću?

Možda i to krivo radimo cijelo vrijeme: Znate li pravilno brinuti o svom fiksnom aparatiću?

Ortodontski fiksni aparatić, koji je nekada bio rezerviran uglavnom za tinejdžere, doživljava značajan porast popularnosti među odraslim osobama u posljednjih nekoliko godina. Ova ortodontska pomagala, sastavljena od metalnih ili keramičkih bravica povezanih žicom, imaju ključnu ulogu u ispravljanju zubi i poboljšanju oralnog zdravlja. Čak iako se na tržištu već neko vrijeme koristi i ortodontski aligner, popularne bravice i dalje se smatraju optimalnim izborom za brzo i stabilno ispravljanje zuba.

Curaprox_iStock

Stigma više ne postoji?

Za razumijevanje porasta popularnosti ortodontskog fiksnog aparatića među odraslima, bitno je sagledati nekoliko ključnih faktora. Prvo, promjene u društvenim normama i percepciji ljepote doprinose smanjenju stigme vezane uz nošenje ortodontskih aparatića. Dok su nekada bili povezivani s adolescencijom i nerijetko doživljavani kao neugodnost, danas se promovira ideja da je ulaganje u oralno zdravlje i ljepotu uvijek vrijedno truda, bez obzira na dob.

Ono što doprinosi njihovoj popularnosti jest i napredak u tehnologiji i estetici ovih uređaja. Razvoj keramičkih bravica omogućuje pacijentima da postignu željene rezultate ispravljanja zubi s manje vidljivim aparatićima. Keramički aparatići su diskretniji od tradicionalnih metalnih jer se stapaju s bojom zuba. Također, danas se bravice mogu postaviti i s unutarnje strane zuba, što odraslim osobama pruža veću samopouzdanost tijekom terapije, posebno u poslovnim i društvenim situacijama.

curaprox

Nismo isti kao u srednjoj školi

Ne smijemo zaboraviti ni na činjenicu da nas većinu nije bilo briga za izgled zubi u srednjoj školi, a danas smo itekako svjesni bitnosti zdravlja oralne šupljine. Naime, ravni zubi ne samo da doprinose estetici osmijeha, već i smanjuju rizik od oralnih problema poput karijesa i nekih bolesti. Stoga, investiranje u ortodontsku terapiju postaje sve primamljivije kako bi se osiguralo dugoročno oralno zdravlje.

A drugi bitan faktor kako zadržati zdravlje usne šupljine jest znati ispravno se brinuti o svom fiksnom aparatiću za zube. Tu u priču ulazi brend Curaprox.

curaprox

Curaprox nudi sve što vam treba

Curaprox je u posljednjih nekoliko godina postao najpopularniji brend četkica za zube – ne samo radi fantastičnog dizajna i velikog izbora boja, već i radi kvalitete samih četkica. No ono što vjerojatno niste znali jest da nude i probran asortiman proizvoda za njegu usne šupljine kada nosite fiksni aparatić za zube.

Ortodontska četkica za zube, CS 5460 ortho, izgleda poput vaše regularne Curaprox četkice – ali nudi olakšano čišćenje zuba s bravicama. Naime, ima nježna, gusta i tanka vlakna koja su po sredini glave kraće rezana i posebno prilagođena nježnom i temeljitom čišćenju bravica aparata te zuba i desni. Uz nju, nema pojačanog straha od trganja bravice prilikom pranja.

Za detaljnija čišćenja oko samih bravica preporučuje se Curaprox CS 1006 single četkica za zube koja ima samo jedan gusti snop vlakana radi čega je idealna za čišćenje oko bravica, ispod žica te uz rub desni. Istovremeno, fantastična je za poliranje zuba i olakšava detaljno četkanje svakog zuba posebno – radi čega ćete svakako izbjeći pojačano nakupljanje kamenca koje se često javlja kod nošenja fiksnih aparatića.

Iz istoga razloga, ali i radi izbjegavanja stvaranja karijesa na neobičnih i teško dostupnim mjestima, obavezno je koristiti međuzubne četkice. Curaprox CPS prime međuzubne četkice fantastično čiste sve prostore između zuba, dok Curaprox CPS perio linija ima duže i gušće dlačice na četkicama pa su i još prikladnije za čišćenje oko samog aparatića za zube.

curaprox
curaprox
Curaprox_iStock

Sve na jednome mjestu

Već smo pisali o genijalnom Curaprox setu za oralnu higijenu na putovanju, no vrijedi znati kako možete nabaviti i njegovu ortodontsku verziju. Curaprox Ortho putni set sadrži sve što vam je potrebno za čiste zube gdje god se nalazili. U setu se nalazi preklopna ortodontska četkica za zube, dvije međuzubne četkice te Be you pasta za zube za uklanjanje površinskih obojenja.

Foto: Unsplash, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori