Kako i koliko često biste zapravo trebali čistiti svoju četku za kosu?

Kako i koliko često biste zapravo trebali
čistiti svoju četku za kosu?

Možda ne mislite da je čišćenje četke za kosu toliko važno, ali taj zadatak ipak ne biste trebali preskakati. Kad je riječ o čišćenju četke za kosu, većina ljudi to vjerojatno vrlo rijetko radi. Ipak, ona igra prilično važnu ulogu u određivanju toga hoćete li imati dobar ili loš hair day. Četke za kosu održavaju vanjski sloj kose glatkim i pomažu u preraspodjeli ulja s vlasišta na ostatak kose, ali neće dobro obaviti svoj posao kad su ispunjene kosom i ostacima svih onih proizvoda koje ste tijekom vremena nanosili na kosu.

Kad se radi o njezi kose, možda mislite da već sve znate. Redovito perete i njegujete svoju kosu, imate rutinu koja vam odgovara i kosa vam je ljepša nego ikad. No, je li vaša kosa uistinu čista? Pa, to ovisi. Ako gotovo svakodnevno zanemarujete pranje alata koji dolaze u kontakt s vašom kosom, velika je vjerojatnost da putem njih samo vraćate prljavštinu nazad na nju. Da svoju svježe opranu kosu ne biste izlagali prljavštini, ključno je pranje svih onih alata koji s njom dolaze u kontakt. U nastavku otkrijte koliko često biste trebali čistiti svoju četku za kosu, kako ju pravilno očistiti i uz pomoć kojih proizvoda.

Koliko često biste trebali čistiti svoju četku i/ili češalj za kosu?

Stručnjaci preporučuju čišćenje četki i češljeva više od jednom mjesečno, barem dva puta tjedno. Prljave četke mogu izazvati puno problema s kosom. Prljavština s kose i višak proizvoda može se nakupiti na njima i postati savršeno mjesto za stvaranje bakterija. To može uzrokovati iritaciju vlasišta, određene vrste peruti, a može čak i začepiti folikule vlasi. Sve to moglo bi postati još gore ako upotrebljavate puno teških proizvoda na bazi ulja. Stoga pripazite na proizvode koje koristite i svakodnevno odvojite vrijeme za uklanjanje kose s četke ili češlja kad završite s oblikovanjem kose.

Što biste trebali koristiti za čišćenje četke za kosu?

Ne morate kupiti posebno sredstvo za čišćenje češljeva i četki. Sasvim je u redu koristiti svoj uobičajeni sapun ili gel za tuširanje, ali šampon je definitivno najbolji izbor. Ako imate clarifying šampon, on je najbolji izbor jer je kreiran za čišćenje masnih ostataka, nakupina proizvoda i prljavštine. Ako želite isprobati DIY metodu, stručnjaci preporučuju dodavanje sode bikarbone u smjesu.

Kako pravilno očistiti svoju četku za kosu?

Prije nego što započnete s čišćenjem četke, uz pomoć češlja detaljno uklonite dlake iz četke. Potom, napunite lavor vrućom vodom i dodajte žlicu šampona i sode bikarbone. Potopite četke i češljeve u otopinu i ostavite ih da se namaču najmanje 30 minuta. Na kraju detaljno isperite i osušite tapkanjem. Što više prirodnih proizvoda koristite, to je manja vjerojatnost da će se u vašim četkama nakupljati ona prljavština koju je ponekad nemoguće potpuno ukloniti. Ako nemate vremena za potpuno i pravilno pranje, onda barem očistite višak dlaka. To se lako može postići provlačenjem češlja kroz čekinje četke kako biste olabavili kosu koja je zapela i odstranili ju.

Kad je vrijeme za to da zamijenite četku za kosu?

Ako dođete do točke u kojoj je gotovo nemoguće ukloniti nakupine prljavštine s čekinja četke, možda biste trebali uložiti u novu. Imajte na umu da stručnjaci kažu da dobra četka može trajati godinama. No, potrebno je paziti na njih kao što biste pazili na bilo koji drugi alat za oblikovanje kose. Dobro mjerilo je i izgled čekinja vaše četke. Kad počnu izgledati rastopljeno, odvojeno i rijetko, vrijeme je za novu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori