Režim prehrane u kojem ugljikohidrati nisu zabranjeni

Režim prehrane u kojem
ugljikohidrati nisu zabranjeni

carb-cycling-3

Iako ugljikohidrati imaju lošu reputaciju, oni su važan dio uravnotežene prehrane. Tijelo koristi ugljikohidrate za proizvodnju glukoze što je naš osnovni izvor energije. Makronutrienti su od vitalne važnosti za očuvanje visoke razine energije što nas osnažava tijekom cijelog dana i pomaže nam u održavanju funkcija i aktivnosti. No, moramo pripaziti iz kojih namirnica dolaze i koliku količinu ćemo unijeti u svoj organizam.

Ugljikohidrati iz voća, povrća, mahunarki… učinit će da prštimo od energije

carb-cycling-2

Carb-cycling dijeta pomaže nam napraviti plan ishrane koji nam jamči gubitak tjelesne težine i topljenje sala, ali na zdrav i uravnotežen način.  No, prije nego li se odlučimo za ovakav pristup našim obrocima, važno je razumjeti što su to ugljikohidrati. Kao što sam već spomenula, oni su zaslužni za nastanak glukoze u našem tijelu. Glukoza je, naime, složeni šećer koji naš organizam može potrošiti odmah ili ga pohraniti za kasnije. Izuzetno je važna za rad mozga jer oslobađa energiju nastalu od ugljikohidrata i čini je funkcionalnom. Nadalje, ugljikohidrati pomažu rad metabolizma. Potiču razbijenje masti koji daju energiju.

U ukupnom unusu kalorija tijekom dana ugljikohidrati bi trebali činiti 45% do 65%, ističu nutricionisti. Riječ je o 225 do 325 grama ugljikohidrata dnevno. No, pritom ipak je bolje zaboraviti toliko nam drage ugljikohidrate iz pekarskih proizvoda koji nas tako mame svojim mirisom. Za carb-cycling režim prehrane preporučuje se unošenje voća, povrća, zobene kaše, mahunarki i krumpira. Od sada na jelovniku je poželjno imati što više banana, ananasa, manga, jabuka, batata, lješnjaka i indijskih oraščića jer su izuzetno bogati korisnim ugljikohidratima.

Carb-cycling dijeta i nije tako teška

dijeta

Carb-cycling dijeta uvelike ovisi o individualnom pristupu i ciljevima koje si postavimo. Najviše zahtjeva jednom do tri puta tjedno obilnu konzumaciju ugljikohidrata. To podrazumijeva da jednom do tri puta tjedno unosimo 200 do 300 grama ugljikohidrata u organizam, a preostala četiri dana u tjednu da unosimo vrlo male količine. To će pomoći izgraditi mišiće i potaknuti gubitak težine bez velikih i mučnih restriikcija. Također, lako je pridržavati se pravila, a da ne izazovemo hormonski disbalans.

Dani tijekom kojih ćemo unositi veće količine ugljikohidrata, energizirat će nas, a naš organizam će imati upravo pravilan omjer testosterona, inzulina i kortizola, dok će u mišićima potaknuti proces metabolizma. Također, imat ćemo dovoljno snage za tjelovježbu koja je vrlo važna u ovom procesu mršavljenja. Onih dana kada je manji unos ugljikohidrata, masti će se brže topiti.

Rezultati

carb-cycling

Razlog zašto se rezultati razliku od osobe do osobe je u unusu tekućine. Voda je vrlo važna komponenta ovog načina prehrane. No, ovisi i koliko tekućine vaše tijelo zadržava. Preporuka je da se pogotovo u danima unosa veće količine ugljikohidrata konzumira što veća količina vode kako bi se što više potakla razgradnja masti. Alkohol se nikako ne preporučuje zbog njegovog dobro znanog utjecaja na dehidrataciju organizma. No, tjelesna aktivnost karta je na koju treba igrati tijekom ove dijete jer će tako mišići dobiti definiciju, a i metabolizam će nam biti zahvalan. Tada rezultat neće izostati.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori