Bed rotting: TikTok trend koji možda već i sami slijedite, a da i ne znate
Bed rotting: TikTok trend koji možda već i sami slijedite, a da i ne znate

Bed rotting: TikTok trend koji možda već i
sami slijedite, a da i ne znate

Mlađe generacije zaista znaju kako kreirati život po svojim pravilima, a da pri tom od svake promjene (na bolje ili na gore) naprave neki trend. Ako ste trenutno aktivni na TikToku možda ste primijetili jedan novi ili čak i nesvjesno postali dio njega.

“Bed Rotting” je definitivno jedan potpuno novi izraz na ovoj aplikaciji, pod čijim se hashtagom nalazi i veliki broj snimki. Slično je i s Instagramom, ali tamo su ljudi čisto informativno pratili o čemu se radi. To nas isto može dovesti do zaključka da se trendovi, pogotovo oni kreirani od strane mlađih, najviše množe na TikToku. No, da se vratimo na temu – što je Bed Rotting, termin osmišljen kao suprotnost ekstremnoj produktivnosti?

Što to znači?

Bed Rotting predstavlja trenutak u kojem odlučujete cijeli dan provesti u krevetu. Listanje po društvenim mrežama, filmovi i serije, čitanje knjiga, doručak u krevetu, sve su to načini za ispunjavanje vremena. Ovaj trend je krenuo kao “self care” rutina u kojoj dajete sebi priliku da se potpuno distancirate od svega i opustite. Kada malo bolje razmislimo, svako od nas ima dane kada provede cijeli dan u krevetu ne radeći ništa posebno. Bez obzira na to, ekspanzijom Bed Rotting videa pokrenuta je i velika diskusija, kako na samoj aplikaciji, tako i u medijima. Je li Bed Rotting stvarno briga o sebi ili može baš suprotno od toga, škoditi? Vjerujemo da i sami znate odgovor na ovo pitanje, a to je da je balans zaista jedini pravi odgovor. Prvenstveno, nema ništa loše u tome da dopustite svom tijelu da se odmori. Ali ležanje čitav dan sigurno ne može biti jedina aktivnost. Takođe, svjesni smo da pojedinci imaju sklonost prema pretjerivanju. Vjerujemo da ovaj trend svakako nije otkrio ništa novo. Po našem mišljenju samo smo dobili ime za ono što svatko od nas, u određenim trenutcima, prakticira.

@braincraft

I’m still on team rot & rest, but it would be remiss of me to not respond to your comments about depression. @Dr. Ali, Psychologist is an expert in the nuances of mental health. Rest looks different for everyone, so always do what’s best for you 🙏 #bedrotting #sleep #learnwithme #fyp #mentalhealth #mentalhealthmatters

♬ Dreamy Vibes - Ocean Bay Jazz

Kada je vrijeme da upalimo alarm?

Kao što smo već istaknuli, ovaj trend izazvao je mnogo komentara na društvenim mrežama i u medijima. Stručnjaci, najviše psiholozi i psihoterapeuti ističu koliko bi ovaj način brige o sebi mogao negativno utjecati na mlade. I sami smo svjesni činjenice da aktivnost u prirodi, meditacija, zdrava prehrana također utječu na to da opustimo i odmorimo tijelo. Mnogi se također pitaju, zbog čega tako nešto nije postalo trend? Jesu li mlađe generacije u self care počele svrstavati samo navike koje ne zahtijevaju mnogo energije? Da, čini se da imamo razloga za uzbunu ako ova aktivnost traje duže od jednog dana. U svakom slučaju, ako stavimo ruku na srce i budemo potpuno iskreni sa sobom ovaj trend je definitivno nešto što bi trebalo poslužiti kao poziv za buđenje, a ne spavanje. Na vama je, vjerujemo, da sami procijenite jeste li i sami dio ovog trenda i je li vrijeme da ga se odreknete.

Tekst je preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Pexels; TikTok

Učitati još
Zatvori