Beauty dosje: Celulit

Beauty dosje: Celulit

Celulit2

S prvim zrakama proljetnog sunca počinjemo razmišljati o celulitu i njegovom uklanjaju. Stižu nam dani u kojima ćemo se napokon riješiti teških slojeva odjeće i uskočiti u omiljene suknje i haljine. A zatim nam stiže i ljeto – sezona u kojoj se na plažama skidamo u kupaće kostime, što kod mnogih od nas izaziva nelagodu zbog pokazivanja nesavršenosti na tijelu. Da bismo se suočili s celulitom i riješili ga se, najprije ga moramo dobro upoznati.

Što je celulit?

Celulit je masno tkivo koje se u usporedbi s običnom masnoćom vrlo teško uklanja. On je zapravo potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima, odnosno upalno stanje kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom uslijed čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva, koje povezuje kožu s mišićima te se stvaraju karakteristični nabori.

Konzistencijom je sličan želatini (sastavljena od masnoće, vode i otpadaka) i najbolje ga opisuje izraz narančina kora, a najčešće se nakuplja na kukovima, bedrima, stražnjici, trbuhu i stražnjem dijelu nadlaktice. Kvrgavi i namreškani izgled celulita potječe od deformiranog vezivnog tkiva koje masne stanice dijeli u odjeljke.

Kako nastaje celulit?

Celulit nastaje kao posljedica nepravilnog načina ishrane, nedovoljnog unosa vode, nedovoljnog kretanja, stresa, a može nastati i kao posljedica hormonalnog poremećaja. Pritom nastaje u nekoliko faza.

U prvoj fazi, celulit se vidi golim okom, u drugoj fazi počinjemo zadržavati tekućinu te se osjećaju sitni čvorići, u trećoj fazi tekućina postaje gušća, koža se bora i nastaje izgled „narančine kože“, dok je u posljednjoj fazi tekućina već gusta i čvorići su tvrdi te su vidljive rupice i kvržice.

Glavni razlog vidljivih upaljenih masnih stanica kod žena u odnosu na muškarce je taj što se kod žena vezivno tkivo koje podupire masne stanice pruža okomito na kožu pa je rast masnih stanica moguć samo prema površini kože, što stvara takozvani izgled kože koja sliči narančinoj kori, dok kod muškaraca vezivno tkivo podupire masne stanice u pravcu paralelnom s kožom te njihovim rastom ne dopiru na površinu kože.

ASOS

Kako riješiti celulit?

Ukoliko želimo riješiti problem celulita, potrebno ga je višestruko tretirati tokom cijele godine. Na prvom mjestu je zdrav način života u smislu odgovarajuće prehrane i sportske aktivnosti, a pri tome treba obratiti pažnju na specifične vježbe za jačanje mišića u kombinaciji s aerobnim vježbama koje pospješuju gubitak tjelesne masnoće.

Na drugo mjesto dolazi kozmetička njega koja, osim ulja i krema koji nikako nisu dovoljni kao samostalan tretman,  podrazumijeva cijeli niz kozmetičkih postupaka kao što su limfna drenaža, anticelulitna masaža, maderoterapija, cupping odnosno vakum terapija, body wraping te njega aparatima kao što je kavitacija, radiofrekvencija, LPG i slično.

celulit4

Nikad nije kasno za započeti borbu protiv celulita, stoga hranite se zdravo, šetajte, vozite bicikl, opustite se, izgledajte i osjećajte se dobro u vlastitoj koži. A u idućem tekstu donosimo više o tretmanima koji će vam pomoći pobijediti celulit…

 

Tekst: Dijana Kokot

Nokti.hr & Beauty Boutique

Foto: Unsplash, Instagram, ASOS

Učitati još
Zatvori