Uz ovaj blagotvoran sastojak zaštitite kožu od sunca i ranih znakova starenja

Uz ovaj blagotvoran sastojak zaštitite kožu
od sunca i ranih znakova starenja

Najistaknutija posljedica modernog načina života je povećana proizvodnja slobodnih radikala uzrokovana nezdravom prehranom, intenzivnim sunčanjem, izloženosti zagađivačima, sjedilačkim načinom života i stresom. A jeste li znali da višak slobodnih radikala može ‘nadjačati’ prirodne antioksidanse u vašem tijelu, što dovodi do oksidacije i raznih oštećenja? Štoviše, naše tijelo nakuplja ovu vrstu štete kako starimo, a starija populacija je još podložnija određenim zdravstvenim stanjima koja uključuju taj tzv. oksidativni stres. Razultati nakon nekoliko desetljeća istraživanja vrste i načina prehrane sugeriraju da konzumiranje veće količine hrane bogate antioksidansima može pomoći ljudima da ostanu zdravi. Ovi su rezultati izazvali značajan interes za dodatke prehrani koji su bogati antioksidansima, a upravo se prirodni astaksantin ističe svojim izuzetnim antioksidacijskim sposobnostima što ga čini savršenim dodatkom vašoj prehrani.

Što je astaksantin?

Astaksantin ima dugu povijest upotrebe u ljudskoj prehrani kao prirodni dodatak prehrani. On pripada obitelji prirodnih organskih pigmenata koji se nazivaju karotenoidi. Ima ih preko šest stotina, a najpoznatiji su likopen, lutein i beta-karoten. Oni su odgovorni za svijetlo crvenu, žutu i narančastu boju mnogih voća i povrća. Astaksantin je glavni karotenoid koji se može naći u morskom svijetu životinja, primjerice kod kozica, jastoga i lososa, a doprinose ružičasto-crvenoj boji njihova mesa. Astaksantin se također nalazi i u nekim pticama, kao što je flamingo. Zelena mikroalga proizvodi crveni pigment astaksantin kao zaštitu protiv čimbenika stresa u okolišu, poput UV zračenja. Mikroalge sintetiziraju najveću količinu astaksantina u prirodi, što ih čini prvim izborom za prirodnu proizvodnju astaksantina za dodatak prehrani. Njegovo antioksidacijsko djelovanje je oko 10 puta snažnije od beta-karotena i drugih karotenoida.

Koji su benefiti astaksantina kao dodatka prehrani?

Mnogi su benefiti za zdravlje koje vam donosi prirodni astaksantin i oni su dokazani kliničkim studijama. Astaksantin promiče zdravu oksidacijsku ravnotežu, tj. smanjuje oksidativni stres – neravnotežu između slobodnih radikala i antioksidansa u organizmu. Ako pravilno funkcioniraju, slobodni radikali mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Međutim, kada je prisutno više slobodnih radikala nego antioksidansa, slobodni radikali mogu početi raditi štetu na masnom tkivu, DNK i proteinima u vašem tijelu. Proteini, lipidi i DNK čine veliki dio našeg tijela, tako da ta oštećenja s vremenom mogu dovesti i do velikog broja bolesti.

Oksidativnom stresu su podložniji pušači, oni koji se nepravilno hrane te oni koju su svakodnevno izloženi teškom fizičkom naporu. Način djelovanja astaksantina je utemeljen na njegovoj sposobnosti da zadrži oksidacijsku ravnotežu, neutralizira radikale i spriječi oštećenje stanica, razvoj bolesti i rane znakove starenja. On smanjuje upale, stimulira naš vlastiti antioksidacijski sustav i potiče imunitet na rad. Osim što promiče zdravu oksidacijsku ravnotežu, astaksantin podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava, zdravlje kože, zdravo starenje i oporavak tijela od teške tjelovježbe te poboljšava izdržljivost i snagu mišića.

Blagodati za kožu i zaštita od sunca

Jedinstvena struktura astaksantina čini ga snažnim antioksidansom. On smanjuje hiperpigmentaciju i pojavu bora, povećava elastičnost kože i održava zdravu razinu vlage u koži. Uz to, sprječava oštećenja kože uzrokovana UV zrakama i održava mladolik izgled. Koža kao naš površinom najveći organ, osim što nas štiti, ona je i svojevrsno ogledalo općeg zdravstvenog stanja našeg organizma. Brojni poremećaji organizma očituju se upravo promjenama na koži. Kako bi se održalo zdravlje kože potrebno ju je zaštiti od vanjskih utjecaja. Jedna od najvećih opasnosti za kožu je štetno UV zračenje. Osim crvenila, opekotina i eritema ono može izazvati puno ozbiljnije bolesti kao što je rak kože. Astaksantin može pomoći u sprječavanju takvih posljedica izlaganja suncu. On se može uzimati tijekom cijele godine, a preporučeni dnevni unos je četiri miligrama za sve osobe koje su osjetljive i sklone alergijama na sunce. Uz to, mogu ga koristiti i oni koji dugo borave na suncu.

Isprobajte i vi astaksantin s Islanda

Proizvod Algalif Astaksantin sadrži prirodni karotenoid koji je dobiven uzgojem alge Haematococcus pluvialis i to na ekološki prihvatljiv način. Algalif vlastitu proizvodnju astaksantina temelji na visokoj kvaliteti, čistoći i održivosti. Tvornička postrojenja i laboratoriji za kontrolu svih procesa proizvodnje locirani su na Islandu. Oni maksimalno iskorištavaju prirodne resurse obnovljive energije poput čistog zraka i besprijekorno čiste vode koji su im dostupni u velikim količinama. Algalif se u proizvodnji vodi načelima održivosti te poštuje visoke ekološke standarde. Njihovi strogo kontrolirani uvjeti proizvodnje onemogućuju kontaminaciju algi teškim metalima i drugim zagađivačima koji mogu biti prisutni u otvorenim sustavima proizvodnje.

Algalif Astaksantin

Algalif Astaksantin možete kupiti na linku.

Foto: Pexels, Farmex

Učitati još
Zatvori