Akne, bore, sijede vlasi – znate li kako stres djeluje na vaš izgled?

Akne, bore, sijede vlasi – znate li
kako stres djeluje na vaš izgled?

Jedna od prvih stvari koje primjećujemo kada smo pod stresom su utjecaj na raspoloženje i razinu energije. No, stres može imati duboko veće posljedice, a neke od njih ne moraju biti odmah primjetne. Često nismo u potpunosti svjesni koliko stres narušava naš izgled i utječe na to da izgledamo stariji nego što jesmo. Svi doživljavaju stres, ali ne doživljavaju ga na isti način. Fizičke posljedice stresa svakako su jasan podsjetnik da stanemo na loptu i preispitamo izvore prevelikog stresa koji ugrožava i mentalno i fizičko zdravlje. Ako kod sebe prepoznajete neki od sljedećih simptoma, moguće je da je za njih kriv stres.

Tamni i napuhnuti podočnjaci

Gomila obaveza i ispunjenje rokova koji se bliže nerijetko su razlog koji ometa san. Manjak sna uzrokuje nakupljanje tekućine u području ispod donjeg kapka, zbog čega oči izgledaju natečeno i umorno. Da bi spriječili podočnjake, svaku večer bitno je osigurati osam sati sna. Obratite pozornost i na položaj u kojem spavate jer spavanjem na boku ili trbuhu, pod djelovanjem gravitacije, podočnjaci postaju još vidljiviji. Osim toga, u ublažavanju podočnjaka mogu pomoći i omega-3 masne kiseline. Omega-3 djeluje na način da poboljšava cirkulaciju i blokira nakupljanje krvi u području ispod očiju koja uzrokuje tamne podočnjake.

Suha koža bez sjaja

Kada smo pod stresom, postoji velika mogućnost da zaboravljamo piti dovoljno vode i  često ‘’preživljavamo” pomoću kave. Kombinacija prekomjernog unosa kave i premale konzumacije vode je nažalost dobitna kombinacija za dehidraciju organizma. Kada je organizam dehidriran, koža postaje suha, gubi zdravi sjaj, vlažnost i mekoću te izgleda umorno. Dobra praksa je uvijek pokraj sebe imati bočicu vode kako ne bismo zaboravili na svoju dnevnu dozu tekućine, a kavu smanjiti na 2 šalice dnevno. Vitamin D pomoći će u zaštiti kožne barijere iznutra, poticanju obnove zdravih stanica kože i uništavanju slobodnih radikala koji uzrokuju prijevremeno starenje. 

Akne

Bez obzira na to je li nečija koža sklona aknama, u periodima pojačanog stresa može se očekivati da će doći do pojave ovog problema. Pod utjecajem stresa se u organizmu oslobađa kortizol, hormon koji može potaknuti izbijanje akni na licu i tijelu. Osim toga, poznato je da stres narušava ravnotežu dobrih i loših bakterija, zbog čega toksini mogu ući u krvotok i uzrokovati pojavu akni. Kada smo pod stresom bitno je ne zaboraviti na važnost zdrave prehrane, jer je to jedna od ključnih stavki za čisto lice bez akni i prištića. Dodatnu pomoć može pružiti i vitamin D zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima.

Bore i fine linije

Konstantna mimika našeg lica koju nesvjesno radimo kada smo pod stresom (kao što je stiskanje usana i dizanje obrva), s vremenom dovodi do dubljih bora na tim područjima. Također, višak kortizola uzrokuje oštećenje kolagena, zbog čega koža gubi gipkost i postaje sklonija pojavi znakova starenja čak i u mladoj dobi.

Dobar potez svakako je uključiti u svoju anti-age rutinu vitamin C. To je snažan antioksidans koji pruža brojne benefite, a konkretno u službi ljepote on je doslovno neophodan za sintezu kolagena i hijaluronske kiseline – dva moćna sastojka koji čuvaju mladolikost tvoje kože. 

Pojava sijedih i slabljenje kose

Sigurna stvar kod pojavesijedih vlasi kose je ta da ih ne možemo baš u potpunosti izbjeći,  jer, između ostalog, njihova pojava određena je genetskim predispozicijama. No, ono što možemo je usporiti njihovu pojavu. Stres uzrokuje raniji nastanak sijedih jer blokira proizvodnju melanina. Također, stres usporava i prirodni ciklus rasta folikula, zbog čega kosa počinje ispadati te postaje tanka i beživotna. Unatoč raznim šamponima i maskama, zdravlje kose dolazi iznutra.

Selen je mineral kojeg ne bi smjelo nedostajati tvom organizmu, jer pomaže održati kosu zdravom i sjajnom. Do nedostatka selena u organizmu najčešće dolazi zbog prehrane siromašne proteinima, kao i zbog malog unosa ribe i žitarica. Bitno je osvijestiti koliko stres može biti opasan ne samo za izgled, već i zdravlje i početi raditi na tehnikama za ublažavanje stresa, a svom organizmu pružiti potrebne hranjive tvari koje će spriječiti posljedice.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori