Savjeti hair influencerice @virkusic uz koje svi možemo imati zdraviju i sjajniju kosu

Savjeti hair influencerice @virkusic uz koje svi možemo imati zdraviju i sjajniju kosu

Ako postoji jedna zajednička želja koju većina žena dijeli, onda je to imati dugu, sjajnu i zdravu kosu. No, svi smo barem jednom iskusili neke od najčešćih problema vezanih uz kosu, poput ispucalih vrhova, suhoće i nepoželjnog frizza. Usprkos tome, imati dugu, zdravu i bujnu kosu ipak ne mora biti toliko težak zadatak. Sve što trebate učiniti je slijediti savjete i trikove koji odgovaraju vašem tipu kose, a nitko to ne razumije više od hair influencerice Agnieszke Wirkus. Ona već skoro dvije godine, na svom popularnom Instagram profilu @virkusic, dijeli savjete koji vam mogu pomoći u postizanju kose iz snova.

Trikove za njegu kose Agnieszke Wirkus zavoljele su brojne Hrvatice

Agnieszka se iz Poljske u Hrvatsku prvi put preselila prije sedam godina. Tu odluku je donijela kad joj je bilo samo 19, kada je odlučila studirati Slavistiku. Već tada se zaljubila u Hrvatsku i osjećala je ovdje želi živjeti. Srećom, ta želja joj se u konačnici i ostvarila. Najviše joj se sviđa jedinstvena priroda Hrvatske koja privlači turiste iz cijelog svijeta, more koje je udaljeno samo dva sata vožnje od Zagreba i stil života koji je kvalitetniji i nije toliko ubrzan u odnosu na zapadne zemlje. Kako je donijela odluku o tome da počne dijeliti savjete vezano uz njegu kose na društvenim mrežama, koja su njezina top 3 savjeta za njegu kose, kojeg se haircare proizvoda nikada ne bi mogla odreći i mnoge druge detalje koje je podijelila s nama, otkrijte u intervjuu u nastavku.

  • Kako si se odlučila početi dijeliti savjete vezano uz njegu kose na društvenim mrežama? Je li to bilo nešto što si oduvijek željela ili potpuno neplanirano?

Ovo je bila jako spontana odluka koja je nastala u svibnju 2020. godine. Naime, prije pandemije sam bila vrlo aktivna osoba i morala sam se odreći većine svojih hobija zbog lockdowna. Tada mi je na pamet pala ideja da u slobodno vrijeme počnem stvarati sadržaj o njezi kose.

To je jedna od mojih strasti i smatrala sam da imam mnogo toga za podijeliti s drugima. Puno ljudi me pita zašto ne stvaram sadržaj na engleskom nego na hrvatskom, što je valjano pitanje. Kako se na svom poslu većinom služim engleskim jezikom jer radim za strana tržišta, želja mi je bila više se zbližiti s lokalnim ljudima kroz svoj profil. Na taj način imam snažniji osjećaj povezanosti s društvom.

  • Koja su tvoja top 3 savjeta za njegu kose, koja bismo svi trebali primjenjivati, bez obzira na tip i duljinu kose?
Masaža vlasišta

U njezi kose se vrlo često fokusiramo isključivo na samu kosu, a zdrava kosa počinje od zdravog i njegovanog vlasišta. Masažom vlasišta potičemo mikrocirkulaciju, opskrbljujemo folikule kisikom, zagrijavamo tjeme i potičemo njegov oporavak. Uz to, stimuliramo vlastište kako bi aktivni sastojci losiona i tinktura mogli bolje prodrijeti, a uz to se i opuštamo!

Tretmani uljem prije pranja

Tretmani uljem na duljinama kose, prije pranja, su nešto što ja preporučujem uvesti u praksu, bez obzira na vaš tip i dužinu kose. Učinkovita svojstva ulja i masnih kiselina pridonose oporavku kose s vremenom i čine je otpornijom na oštećenja, sjajnijom i mekanijom. Ulja pomažu u održavanju hidratacije, štite kosu od gubitka vlage, zahvaljujući čemu kosa postaje glađa i elastičnija. Kod zdrave i prirodno mekane kose tretmane uljem preporučujem da napravite jednom u dva tjedna ili čak jednom mjesečno. Međutim, kod oštećene ili visokoporozne kose, preporučujem da ih napravite prije svakog pranja.

Oprez s mokrom kosom

Mokra kosa je najviše podložna lomljenju i zato tada na nju moramo još više paziti. Umjesto klasičnog ručnika preporučujem nježno ocijediti kosu pamučnom majicom. Majica ima glatku površinu, stoga nije gruba prema kosu poput ručnika, bolje upija višak vode, praktičnija je i laganija na glavi. Zatim stavite serum za zaštitu vrhova ili zaštitu od topline i sušite ju. Pritom sušilo uvijek držite na pravilnoj udaljenosti od vrhova. Vrhovi kose su najporozniji dio naše kose i zato je posebno važno izbjegavati njihovo pretjerano zagrijavanje.

  • Tijekom posljednjih godinu dana vlada trend prihvaćanja naše prirodne teksture kose pa su mnoge žene otkrile da zapravo imaju kovrčavu kosu. Imaš li kakav poseban savjet za sve kovrčavice?

Svim valovitim i kovrčavim curama prvo želim poručiti da im je kosa prekrasna i jedinstvena. Moj savjet je da prvenstveno usavrše tehniku stiliziranja kose. Na vama je odluka volite li više definirane i perfektne kovrče ili prirodnije, razbarušene valove. Na YouTubeu i Instagramu naći ćete mnogo tutoriala s različitim tehnikama stiliziranja kovrča. Napravite mali research na Internetu, eksperimentirajte s različitim načinima stiliziranja i proizvodima, nađite Insta kovrčavicu koja ima sličan tip kose kao vi i to će vam pomoći postići rezultat koje želite.

  • Koji je jedan proizvod za njegu kose kojeg se nikada ne bi mogla odreći? Zašto?

Bio bi to… šampon, haha! Zašto uopće spominjem šampon, zar se to ne podrazumijeva? Možda ga ne bih ni spomenula, no u zadnje vrijeme veliku popularnost su stekle različite no-poo metode pranja kose. One podrazumijevaju pranje vlasišta prirodnim rješenjima poput raznih vrsta gline, oraščića, kestena, raženog brašna ili mješavina indijskih biljaka, umjesto šampona. To mi je jako fora, međutim radije posežem za klasičnim šamponom.

  • Koliko je važna pravilna njega kose prije i poslije samog pranja kose? Koji koraci su potrebni prije, a koji poslije pranja, kako bismo održale kosu što zdravijom?

Uvijek naglašavam koliko je važno prilagoditi njegu kose vlastitim potrebama. Tako da bih korištenje šampona prilagođenom potrebama vašeg vlasišta istaknula kao nužnu stvar. Nakon toga na red dolaze regeneratori ili maske te serumi ili ulja za zaštitu vrhova koja su kreirana baš za vaš tip kose. Sve drugo nije “obavezno”, ali ako želite postići određeni efekt njege, možete uvesti dodatne korake. Ako želite, na primjer, izbjeći suhe vrhove kose, preporučujem korištenje maski ili regeneratora prije i poslije pranja kose.

Posebno je dobro ostaviti proizvod na vrhovima kose tijekom pranja jer će to zaštititi kosu od isušujućeg djelovanja šampona. Za svoje pratiteljice ovu sam metodu nazvala “metoda RPR” što je skraćenica od ‘regenerator-pranje-regenerator’. U borbi s oštećenom kosom će itekako pomoći i prethodno spomenuti tretmani uljem prije pranja.

  • Koje su, prema tebi, neke od najčešćih zabluda vezano uz njegu kose?

Najveća zabluda s kojom sam se susrela je tvrdnja da su silikoni štetni i da ih trebamo u potpunosti izbjegavati. Po Internetu kruži i ‘silicon scrape test’ tijekom kojeg žene povlačenjem škara po kosi navodno skidaju silikone s nje. Međutim, one ovim ‘testom’ samo oštećuju svoju kosu. Silikoni su odličan sastojak za zaštitu vlasi, ali istina je da mogu otežavati kosu. Upravo zato treba razumijeti u kojim proizvodima ih smijemo koristiti [serum za zaštitu vrhova], a u kojim proizvodima ih trebamo izbjegavati [šampon].

  • Koja su najčešća pitanja koja ti postavljaju tvoji followeri na društvenim mrežama?

Najčešća pitanja su vezana uz rižinu vodu i njezin utjecaj na rast kose, s obzirom na to da se radi o vrlo popularnom trendu na TikToku tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Sljedeća tema koja je vrlo popularna na mom profilu je preporuka konkretnih proizvoda za oštećenu kosu. Pratiteljice su također uvijek u potrazi za savjetima za masnu kosu.

  • U kojem bi još smjeru voljela razvijati svoj sadržaj?

Virkusic je prvenstveno profil posvećen njezi kose, ali kroz njega volim promicati i svoje druge životne vrijednosti i interese. Kako mi je bitna tema održivosti, pogotovo kad je riječ o fashion industriji, ponekad pokazujem svoje ulove iz second hand shopova i s buvljaka. Volim kupovati second hand odjeću i općenito pokušavam kupovinu odjeće svesti na minimum. Također, trudim se izbjegavati fast fashion i nositi ili kombinirati komade koje već godinama imam u ormaru, ali na nov i zanimljiviji način. Veoma sam sretna ako uspijem nagovoriti barem jednu osobu da smanji potrošnju. Moj životni moto je: “Create more than you consume”.

Foto: Instagram @virkusic

Učitati još
Zatvori