7 prednosti života bez grudnjaka

7 prednosti života bez grudnjaka

https://www.instagram.com/p/B4P5NFPlSH8/?utm_source=ig_web_copy_link

Kao žene, cijeli život nas uče da trebamo nositi grudnjak jer je to ‘ispravno‘. Nošenje grudnjaka ispod odjeće čini nam se privlačnijim, složenijim i prikladnijim. Međutim, postoje i određeni benefiti koji se javljaju ako ne nosite grudnjak, a sad je pravo vrijeme za iskoristiti to i osloboditi svoje tijelo i grudi od žica, naramenica, kopčica, spužvica i svih drugih nepotrebnih stvari koje nas inače koče i često čine život neugodnijim.

Ta poruka da žene moraju nositi grudnjake se stoljećima propovijeda diljem svijeta. S obzirom na to, nikoga ne bi trebalo iznenaditi što je taj simbol ženstvenosti sada normalan i svakodnevni dio većine ženskih rutina. Ali možda ćete biti iznenađene kad čujete da postoje neki neočekivani benefiti kod odbacivanja grudnjaka s vremena na vrijeme – ili zauvijek. U nastavku vam donosimo sedam prednosti za vaše zdravlje, život i grudi u slučaju da se odlučite odreći svog grudnjaka.

Ljepši oblik

Suprotno onome što vjerujemo, nenošenje grudnjaka ne uzrokuje to da će vaše grudi početi beživotno visjeti. Jedno istraživanje u Francuskoj dokazalo je da zapravo nošenje grudnjaka ima takav učinak na grudi da, upravo zbog njega, one s vremenom gube oblik. Podrška koju vam grudnjaci daju zapravo doprinose slabljenju mišića u grudima, zbog čega one prestaju biti onako prpošne kakve bi svi voljeli imati. Da bi vaše grudi bile okruglije i živahnije, zapravo je najbolje pustiti ih da rade svoje. Grudnjak vas samo koči u postizanju ljepših grudi.

Kvalitetniji san

Već neko vrijeme znamo da spavanje s grudnjakom nije nešto što stručnjaci odobravaju. Naime, istraživanjem je dokazano da nošenje grudnjaka tijekom spavanja uzrokuje nelagodu i time se narušava vaš ciklus spavanja. Nadalje, čak i ako ne nosite grudnjak noću, donje rublje možda i dalje utječe na vaš ritam spavanja i sprječava vas da spavate cijelu noć. Spavanje ili onaj slatki čipkasti grudnjak? Spavanje definitivno pobjeđuje.

Bolja cirkulacija

Istraživanje koje je provedeno u Francuskoj ukratko ukazuje i na utjecaj odjeće, posebice čvrste i uske odjeće, na tjelesnu cirkulaciju. Često nošenje uske odjeće, posebno uskih grudnjaka, nije dobro za vašu cirkulaciju. Stezanje i stiskanje oko grudi može vam usporiti cirkulaciju što, dokazano, dugoročno stvara kardiovaskularne probleme. Pitamo se, je li naš omiljeni push-up vrijedan toga.

Zdravlje grudi

Isto istraživanje, također je dokazalo da grudnjaci, u cjelini, nisu kobno loši za vaše zdravlje. U osnovi, oni neće uzrokovati nikakve ozbiljnije bolesti. No, nenošenje grudnjaka će poboljšati zdravlje vaših dojki na mnoge različite načine. Osim što će se poboljšati protok krvi, više vam znoj i prljavština neće ostajati zarobljeni između kože i uskog grudnjaka. U suprotnom, to može uzrokovati nastajanje manjih infekcija, osipa i akni na vašim dojkama. Pogotovo ako nosite grudnjake koji nisu prave veličine za vas. Grudnjaci koji ne odgovaraju vašem tijelu ili imaju žicu, mogu prouzročiti kratkoću daha, bolove u prsima i različite vrste nelagoda. Tako da, možete preskočiti taj korak pronalaženja grudnjaka koji vam dobro pristaje i jednostavno ga ne nositi, barem neko vrijeme.

Ušteda novca

Kvalitetni grudnjaci zaista mogu biti skupi. Posebno ako želimo da budu udobni i stylish. Bez obzira na iznos koji trošite na grudnjake, to može biti ušteđen novac ako se pozdravite s grudnjacima. Taj novac možete vratiti nazad u novčanik i potrošiti ga na nešto važnije idući put.

Rast zdravog tkiva

Znanstvenici su otkrili da nošenje grudnjaka može ometati sposobnost vašeg tijela za razvoj i rast zdravog tkiva grudi. Zdravo tkivo grudi važno je iz toliko mnogo razloga. Ono smanjuje šanse za razvijanje raznih bolesti grudi. Također, ono će pružati podršku vašim grudima i pomoći će njihovim mišićima da ojačaju. To dovodi do prirodno većih, jačih, zaobljenijih i zategnutijih grudi.

Udobnost

Mnogim ženama bi ovo mogao biti najvažniji razlog zbog kojeg su se odrekle, ili se planiraju odreći, grudnjaka. Postoji li veći osjećaj olakšanja od skidanja grudnjaka nakon dugog radnog dana? Slatka je ta sloboda. Pogotovo ako nosite čipkaste ili push-up grudnjake, ta nelagoda može biti dovoljna da vam cijeli dan odvlači pozornost od važnijih stvari. Ako odlučite u potpunosti predahnuti i uzeti pauzu od grudnjaka, udobnost može postati pravilo, a ne iznimka.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori